Απιστία: Έτσι θα θεραπεύσεις το τραύμα

Vera Arsic, pexels

Η απιστία, είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι και αν συμβεί, κλονίζει τα θεμέλια της σχέσης. Η προδοσία που νιώθει μία γυναίκα όταν ανακαλύπτει ότι ο σύντροφός της είναι άπιστος, είναι καταστροφική και τραυματική. Είναι τρομερό να συνειδητοποιείς ότι κάποιος που αγαπάς σου λέει ψέματα και σε έχει προδώσει. Εκείνη τη στιγμή, βιώνεις έναν ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων. Αισθάνεσαι συντετριμμένη, θυμωμένη και ταυτόχρονα νιώθεις ντροπή, αμφιβολία, σύγχυση και βαθύ πόνο. Για να κάνεις το πρώτο βήμα και να ξεπεράσεις τα δυσάρεστα συναισθήματα της απιστίας, το πιο σημαντικό βήμα από όλα, είναι να τα αναγνωρίσεις.

Συναισθήματα

Συνήθως, μετά από μια απιστία, παρατηρούνται συγκεκριμένα στάδια θλίψης: Σοκ, άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, τύψεις και αποδοχή. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί το κάθε στάδιο, ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια της σχέσης και τα βήματα που γίνονται για τη συμφιλίωση. Δεν υπάρχει κάποιος γρήγορος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις, για να συνέλθεις. Η επούλωση εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του συντρόφου σου. Όλο αυτό μπορεί να είναι μια πολυετής διαδικασία ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Οι κατεστραμμένες σχέσεις δεν επουλώνονται από τη μια μέρα στην άλλη και απαιτεί αμοιβαίο συμβιβασμό. Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται, θα πρέπει να θυμάσαι ότι είσαι υπεύθυνη μόνο για τη δική σου διαδικασία και τα δικά σου συναισθήματα. Όχι του άλλου. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να δώσω στους πελάτες μου να καταλάβουν και να μη συγχέουν τη δική τους επούλωση του τραύματος, με τη συμπεριφορά και τα αισθήματα της άλλης πλευράς. Αφιέρωσε το χρόνο που χρειάζεσαι για να θεραπευτείς. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αναπτυχθεί και να μάθει μέσα από αυτόν τον πόνο.

Δώσε χρόνο

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεπεράσεις την απιστία σχετίζεται με τη συγκεκριμένη πράξη (ή πράξεις) που συνέβησαν. Σίγουρα, ένα και μόνο περιστατικό απιστίας μπορεί να είναι πιο εύκολο να συγχωρεθεί από ό,τι χρόνια επαναλαμβανόμενης σχέσης. Για κάποιες γυναίκες, η συγχώρεση ενός περιστασιακού φλερτ, για παράδειγμα, είναι ευκολότερη από το να συγχωρήσουν μια μακροχρόνια εξωσυζυγική σχέση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν αρνητική αντίδραση στη σεξουαλική απιστία των γυναικών τους, ενώ οι γυναίκες, είναι πιο πιθανό, να έχουν έντονη αρνητική αντίδραση στη συναισθηματική απιστία των συντρόφων τους. Δεν είσαι υποχρεωμένη να ξεπεράσεις την απιστία και είναι δική σου, προσωπική επιλογή το αν νιώθεις άνετα να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι. 

Επούλωση τραυμάτων

Αν και δεν υπάρχει αλάνθαστος τρόπος για να συνέλθεις από μια απιστία, υπάρχουν τρόποι να θεραπευτείς. Η συμβουλευτική ζευγαριών είναι πάντα μια καλή ιδέα, καθώς μπορεί να είναι ένας ασφαλής χώρος για το ζευγάρι να μάθει ξανά πώς να επικοινωνεί και να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον. Ένα από τα πρώτα βήματα στην ανάκαμψη της σχέσης ονομάζεται εξιλέωση. Αυτό συμβαίνει όταν ο σύντροφός σου εκφράζει ειλικρινά και με ενσυναίσθηση τις τύψεις του, με τρόπο που εσύ μπορείς να δεχτείς. Δεν σημαίνει απλώς να λέει “συγγνώμη”, ξανά και ξανά, αλλά πρέπει να είναι μια βαθιά, εγκάρδια συγγνώμη κατά την οποία ο σύντροφός σου αναγνωρίζει το κακό που έχει κάνει και προσπαθεί να το διορθώσει. Οι πράξεις του πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα λόγια του, οπότε, αν απλά ζητάει συγγνώμη με λόγια και δεν αλλάζει τη συμπεριφορά του, μπορεί να μην είναι έτοιμος να επανορθώσει ειλικρινά.

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσεις τον εαυτό σου για αυτό που συνέβη. Είναι αυτονόητο όμως, πως δεν είσαι υπεύθυνη για τις πράξεις του συντρόφου σου. Κάποια αυτοκριτική, μπορεί να είναι ευεργετική για τη δική σου προσωπική ανάπτυξη. Η σκληρή αυτοκριτική όμως και η υπερβολική αυτοκατηγορία, καθυστερεί τη διαδικασία θεραπείας. Αντί να προσπαθείς να βρεις λάθη στον εαυτό σου, μοίρασε τις πραγματικές ευθύνες εκεί που πρέπει.

Ειλικρίνεια

Για να αποκαταστήσεις την εμπιστοσύνη στη σχέση με τον σύντροφό σου, θα χρειαστεί να είσαι ειλικρινής μαζί του. Μην προσπαθήσεις να κρύψεις πώς νιώθεις. Να μιλάς ευθέως για το πώς αισθάνεσαι συναισθηματικά, σωματικά και διανοητικά. Εάν χρειάζεσαι χώρο, επικοινώνησέ το. Εάν χρειάζεσαι περισσότερες διαβεβαιώσεις από τον σύντροφό σου, ζήτησέ το. Δεν μπορείς να πάρεις αυτό που δεν ζητάς.

Μη ζεις στο παρελθόν

Υπάρχει ένα αρχικό στάδιο όπου μπορεί να αναρωτιέσαι “τι άλλο υπάρχει που δεν ξέρω”; Αμφισβητείς τα πάντα για τη σχέση σου και επαναλαμβάνεις συζητήσεις που έκανες μαζί του στο παρελθόν. Mια προσπάθεια, για να ανακαλύψεις τι πήγε στραβά. Είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτείς οτιδήποτε λέει ή κάνει ο σύντροφός σου σε αυτό το στάδιο. Όμως, η επιμονή να επαναφέρεις το παρελθόν συνεχώς στο προσκήνιο είναι φυσιολογική μεν, αλλά δεν πρέπει να γίνει εμμονή. Εστίασε στο “από δω και πέρα” και σε κάτι που μπορείς να αλλάξεις. Το παρελθόν δεν αλλάζει. Μπορείς όμως να εστιάσεις στην επούλωση και στους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρεις να συγχωρήσεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά τον σύντροφό σου.

Σκέψου τι θέλεις

“Και τώρα; Τι κάνω;” Το να προχωρήσεις παρακάτω μετά την απιστία, σημαίνει να πάρεις το προβάδισμα εσύ στο πώς θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου. Θέλεις να χωρίσεις με τον σύντροφό σου ή θέλεις να δουλέψετε τη σχέση σας; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για να αποφασίσεις αν θα μείνεις ή αν θα φύγεις. Αν οι ενέργειες του συντρόφου σου για εξιλέωση σε απογοητεύουν, τότε το να χωρίσεις μαζί του είναι μονόδρομος. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αισθάνεσαι πληγωμένη και προδομένη, αλλά να τον θέλεις στη ζωή σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να συνεχίσεις να τον αγαπάς και να τον νοιάζεσαι, ακόμη και μετά από την προδοσία του.

Αν αποφασίσεις να μείνεις, θα πρέπει να αναρωτηθείς ορισμένα πράγματα. Αυτός έχει καταλάβει τις αιτίες που τον οδήγησαν στην απιστία; Έχει σταματήσει τα ψέματα και τα μυστικά; Θέλει όσο κι εσύ να προσπαθήσετε μαζί; Θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη σχέση; Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις ασφάλεια γνωρίζοντας τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Συγχώρεση

Να θυμάσαι πάντα, πως τη συγχώρεση τη δίνουμε σε αυτόν που τη ζητάει. Το να συγχωρήσεις χωρίς φίλτρο, έναν σύντροφο που δεν μπαίνει καν στον κόπο να ζητήσει συγγνώμη ή η συγγνώμη του είναι τυπική χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης, τότε κινδυνεύεις να πληγωθείς ακόμα περισσότερο. Η συγχώρεση είναι μία δύσκολη διαδικασία, που δεν την αξίζουν όλοι. Όμως, είναι πολύτιμη για την προσωπική σου ευημερία. Συγχώρεση θα πει φροντίδα του εαυτού σου, αποβολή τοξικών συναισθημάτων και εσωτερική γαλήνη. Μπορείς να συγχωρήσεις κάποιον, ακόμα κι αν δεν επιθυμείς να τον κρατήσεις στη ζωή σου.

Ο δρόμος προς τη γαλήνη

Εφόσον αποφασίσεις να δώσεις στον σύντροφό σου μια δεύτερη ευκαιρία, προσπάθησε, να λειτουργήσεις τη φιλική πλευρά της σχέσης σας. Μόλις υπάρξει εξιλέωση για αυτό που συνέβη και μόλις αρχίσετε να ξανασυντονίζεστε ο ένας με τις ανάγκες του άλλου, μπορείτε να προχωρήσετε μέσα από τα ακατέργαστα συναισθήματα προς το να νιώθετε ευτυχισμένοι και ασφαλείς. Βρείτε χρόνο για ραντεβού και για να κάνετε πράγματα που αγαπάτε μαζί. Ίσως να ξεκινήσετε μαζί ένα νέο χόμπι ή να μάθετε μια νέα δεξιότητα.

Αποδέξου ότι μπορεί να μην καταλάβεις ποτέ τους λόγους πίσω από την απιστία του συντρόφου σου. Να θυμάσαι ότι το να συγχωρείς κάποιον είναι διαφορετικό από το να συγχωρείς αυτό που έκανε. Όμως, πάνω από όλα, τη μεγαλύτερη αξία για την ψυχική σου υγεία, την έχει η δύναμη του να συγχωρήσεις τον εαυτό σου. Έτσι, το να συγχωρήσεις τον εαυτό σου βοηθάει στο να συγχωρήσεις τον άλλον. Γιατί αυτή είναι η φύση της συγχώρεσης: όσο δίνεις, τόσο μεγαλώνει.


Κεντρική φωτογραφία, Vera Arsic / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ