Η σύγχρονη πραγματικότητα δεν επενδύει στην ψυχολογική ευημερία, ούτε αρκείται στα λίγα, αλλά προβάλει την ανάγκη για απόκτηση ολοένα και περισσότερων υλικών αγαθών. Οι υλιστικές προσκολλήσεις και ο υπερκαταναλωτισμός, προστάζει να πολλαπλασιάζεις συνεχώς τους πόρους και τα υπάρχοντα σου. Να είσαι πάντα πολυάσχολη και πιεσμένη. Να αναζητάς την υπερβολή σε ότι κάνεις. Σαν αποτέλεσμα η ασυγκράτητη υπερσυγκέντρωση αποκτημάτων, σχέσεων και εμπειριών δημιουργεί ακατάστατα οικονομικά, σχέσεις και διάθεση. Η συνειδητή ολιγάρκεια ως στάσης ζωής είναι αποτέλεσμα της γενικότερης παγκόσμιας αφύπνισης που συνδέεται με την ηθική κατανάλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομία πόρων. Αντίδοτο στον “παλιό τρόπο σκέψης” αυξάνει τα επίπεδα αυτάρκειας και αυτοεκτίμησης στη ζωή σου. Δίνει έμφαση σε ουσιαστικά ποιοτικές εμπειρίες και σε αποκτήματα που κρατούν αποστάσεις από το εφήμερο και το ανούσιο του ακράτητου καταναλωτισμού.
Για να βαδίσεις το δρόμο της συνειδητής ολιγάρκειας, αρχικά χρειάζεται να ανιχνεύσεις τις τρέχουσες ανάγκες σου και να επαναπροσδιορίσεις την ουσιαστική αξία τους. Αποφάσισε πως οι όποιες επιλογές σου, οφείλουν να εκφράζουν τον πραγματικό σου εαυτό και να ανταποκρίνονται στις αληθινές και όχι τις επίκτητες ανάγκες σου. Απελευθερώσου από εθιστικές και ανώφελες συνήθειες που σου προσφέρουν διάσπαρτη και όχι ουσιαστική ευχαρίστηση. Δημιούργησε περισσότερο χώρο και χρόνο για να χαλαρώσεις και για να συνδεθείς με τις θετικές πτυχές της ζωής. Ανακαλύπτοντας την ομορφιά και το νόημα μίας θετικής συμπεριφοράς, ενός ποιοτικού αντικειμένου, μιας βόλτας στην φύση, ανεβάζεις τα επίπεδα ικανοποίησης και ευλογίας στην ζωή σου.
Αυτάρκεια και ευδαιμονία
Η συνειδητή ολιγάρκεια, είναι μία εκδήλωση ευγνωμοσύνης που σε βοηθάει να εκτιμήσεις ακόμα και τα “λίγα” που έχεις και να τα απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις. Η ανάγκη για ποσότητα δίνει τη θέση της στην ανάγκη για ποιότητα. Συντονίζεσαι με τις προσωπικές σου αξίες, ζεις την ζωή σου με περισσότερο σεβασμό, ανεβάζεις τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης. Η ολιγάρκεια είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις κοινωνικές σου επαφές. Σε ωθεί σε επιλογές ποιοτικών συναναστροφών και αυτό παίζει ρόλο στην διαμόρφωση μιας συνολικής αίσθησης ευτυχίας. Μη ξεχνάς πως δεν αξίζει να σπαταλιέσαι! Είναι πολυτιμότερο να επενδύεις τον χρόνο σου με άτομα με τα οποία μπορείς να επικοινωνείς ουσιαστικά και αισθάνεσαι ψυχική σύνδεση. Είσαι έτοιμη να δοκιμάσεις ένα νέο μοντέλο ευδαιμονίας και αυτάρκειας;
“Υπάρχουν δύο τρόποι να αξιολογήσεις τις επιθυμίες σου. Η πρώτη είναι να πιστέψεις πως η εκπλήρωση τους είναι απαραίτητη για την διάθεση σου. Η δεύτερη είναι να νιώσεις αν σε ενώνουν με την καρδιά σου.”
Οι άνθρωποι της ποσότητας
Πολλοί πιστεύουν πως αν ζουν με περισσότερα, θα νιώθουν μεγαλύτερη ευτυχία. Όμως αυτό δεν ισχύει πραγματικά, μια και η χαρά κρύβεται ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα. Η αληθινή χαρά, δεν σχετίζεται με την ποσότητα, αλλά με την ουσιαστική ποιότητα. Εκείνοι που γεμίζουν την ζωή της με πολλά πράγματα, συνήθως είναι αυτοί που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων. Στην ουσία χειραγωγούνται από τα ίδια τους τα αποκτήματα, καθώς προσπαθούν με κόπο να τα συντηρήσουν. Γιατί η μέριμνα τους είναι περισσότερο υλιστική; Ποιο έλλειμμα προσπαθούν να υπερκαλύψουν;
Θέλουν να αναγνωρίζονται ως επιτυχημένοι: Επιδεικνύονται και επηρεάζονται εύκολα από τις αξίες άλλων επιτυχημένων ανθρώπων.
Ανταγωνίζονται και συγκρίνονται συνεχώς με άλλους: Τίποτα δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό αν δεν είναι ίδιο ή και ακόμα καλύτερο από κάποιο άλλο.
Φροντίζουν να μην νιώσουν ποτέ ξανά αδύναμοι: Είναι αυτοί που νιώθουν ανασφάλεια όταν δεν έχουν αυτό που λαχταρούν.
Είναι μαθημένοι στο μοτίβο “κρύο-ζέστη”: Έχουν μάθει να περνούν περιόδους που είναι πολύ ευχαριστημένοι και άλλες που νιώθουν πως πρέπει να στερηθούν για να έχουν αυτά που θέλουν.
Είναι σαν να έχουν συνεχώς σε λειτουργία έναν ανιχνευτή “επιτυχημένων συνηθειών”. Στην ουσία καταλήγουν να τις ψάχνουν για πάντα.
Ολιγάρκεια. Το λιγότερο είναι περισσότερο
Από τότε που η ανθρωπότητα πίστεψε στις μετρήσεις και τα μεγέθη, η ποσότητα θεωρήθηκε χαρακτηριστικό ποιότητας. Η λιτότητα από την άλλη, έχει συνδεθεί με την ανέχεια, την φτώχεια και την απόγνωση. Δύο αυτοκίνητα, τρία παιδιά, μεγάλο σπίτι, μεγάλη καριέρα, πολλά χρήματα, είναι κάποια από τα πολλά επιδιωκόμενα κίνητρα ενάντια στη “στέρηση”. Παρεμπίπτοντος η ευτυχία δεν αξιολογείται με πολλά αστέρια, αλλά με ωραία συναισθήματα. Έστω ένα είναι αρκετό για να χτίσει ένα περιβάλλον προσωπικής αυτονομίας.
Αυτό σημαίνει πως όσα πιο πολλά κατέχεις, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείς για να αντιληφθείς την πραγματική τους αξία. Εάν αφήνεις ανεκμετάλλευτη την διαθέσιμη ενέργεια για να αναζητήσεις μία νέα, τότε αυτή καταλήγει να σου είναι εμπόδιο και βάρος. Ταυτόχρονα όταν χρειάζεσαι πληθώρα πραγμάτων για να νιώσεις ασφάλεια, βάζεις πολλούς όρους στην ευημερία σου. Η ασφάλεια δεν είναι ποσοτική υπόθεση, αλλά αποτέλεσμα ελευθερίας. Τα οφέλη της εσωτερικής αυτοσυγκράτησης είναι πολλά περισσότερα από εκείνα του εξωτερικού ελέγχου. Αναγνώρισε τις ορμές σου και σπάσε την νοοτροπία της υπερβολής. Η συνειδητή ολιγάρκεια είναι το διαβατήριο για έναν ολιστικά υγιεινό τρόπο ζωής.
Απέφυγε τα παρακάτω:
- Μην αγοράζεις περισσότερα πράγματα προκειμένου να νιώσεις θετικά συναισθήματα.
- Μην επενδύεις σε υλικά πράγματα για να μην νιώθεις ντροπή.
- Επέλεξε συνειδητά τις συναναστροφές σου. “Ουκ εν το πολλώ το ευ”.
- Απόφυγε τις υπερβολικές “πολλαπλές” επιλογές. Δεν θα εξαλείψουν τις πιθανότητες μίας πιθανής αποτυχίας.
- Σε καμία περίπτωση μην κρίνεις την ζωή σου από τα πόσα πράγματα έχεις η.. δεν έχεις. Απόλαυσε με ευγνωμοσύνη τα μικρά πράγματα.
Ισορροπημένες ανάγκες, ισορροπημένη ζωή
Δεν μας ορίζουν αυτά που έχουμε. Μας ορίζουν οι εμπειρίες που δημιουργούμε με αυτά. Όπως ένα δείπνο με καλούς φίλους σε ένα ζεστό σπιτικό και καλή διάθεση. Ψώνια για δώρα με καλή παρέα και πολύ γέλιο. Και όχι το τελευταίο gadget τεχνολογίας που θα μας απορροφήσει όλο το ενδιαφέρον για ένα διάστημα και μετά θα το βαρεθούμε.
Οι βιωματικές αγορές δεν χρειάζεται να είναι πολυέξοδες για να αντλήσουμε ευτυχία. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για όσα δεν έχουμε, αρκεί να έχουμε όσα χρειαζόμαστε. Να λυπόμαστε που δεν παρακολουθήσαμε πολλές παραστάσεις ή που δεν πήγαμε πολλά ταξίδια. Η αληθινή ευτυχία δεν αυτοπροσδιορίζεται με εγωιστικές δαπάνες. Η έλλειψη για τον καθένα μας είναι διαφορετική. Σημασία τελικά έχει πως την αντιμετωπίζουμε όποτε την βιώνουμε. Απώτερος στόχος είναι πάντα η ισορροπία μεταξύ ποσότητας και ποιότητας.
Συμβουλές για να δεις την ζωή σου πιο απλή
Η συνειδητή ολιγάρκεια χαρακτηρίζεται από σαφήνεια. Διώξε τα περιττά από την ζωή σου. Ιεράρχησε τις ανάγκες σου και απάλλαξε τον εαυτό σου από το επιπλέον άγχος.
- Σταμάτα να πιστεύεις πως ότι σου αρέσει, ταυτόχρονα το χρειάζεσαι.
- Άκου τις ανάγκες σου όπως ακούς το σώμα σου.
- Μην διαπραγματεύεσαι συνέχεια την ευτυχία σου. Ζήσε με όσα έχεις, στο παρόν.
- Κάνε ένα βήμα την φορά. Η ηρεμία σε βοηθάει να προσδιορίσεις τι χρειάζεσαι.
- Συντονίσου συναισθηματικά με αυτά που επιλέγεις και νιώσε τι συναισθήματα σου δημιουργούν.
- Εκτίμησε περισσότερο τις ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις. Σε βοηθούν να εκφράσεις με ελευθερία τον εαυτό σου και μειώνουν την διάθεση για άκρατη σπατάλη.
Φωτογραφία Mina Rad.
Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach, Σταυρούλας Χριστοπούλου.
Τρελενομαι για τα άρθρα σου!!! Πάντα με σημασία με έμφαση στην βαθύτερη εξέλιξη του μεσα μας!!! Εύχομαι να συνεχίσεις ετσι μας βοηθάς απίστευτα!!!