Οι νέες λειτουργίες του κοινωνικού δικτύου που εμπλουτίζουν το «Like» ήρθαν κι εμείς σας δείχνουμε πώς να τις χρησιμοποιείτε σωστά
Υποθέτω πως τις τελευταίες μέρες όταν βλέπετε μία ανάρτηση στο facebook δεν περιορίζεστε πια στο απλό «thumbs up» του «Like» ούτε – πιθανώς – αναγκάζεστε να γράψετε σχόλιο για να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας. Ο Mark Zuckerberg αποφάσισε (πάλι!) να προσθέσει κάτι νέο το ευρέως διαδεδομένο πια κοινωνικό δίκτυο, κάτι που έχει προκαλέσει μία ποικιλία αντιδράσεων. Και γι’ αυτή τη λειτουργία, όμως, υπάρχουν οι σωστοί κι οι λάθος τρόποι χρήσης τους. Δείτε προσεκτικά το μικρό μας… οδηγό επιβίωσης!
1. ΜΗΝ «θυμώνετε» με πολιτική ανάρτηση. Ναι, ξέρουμε, είναι δελεαστικό. Αλλά η αλήθεια είναι πως αρκετές είναι οι face 2 face διαφωνίες. Δεν αξίζουν κι οι facebook 2 facebook! Καθένας έχει τη δική του πολιτική άποψη, καλώς ή κακώς, οπότε κάντε πως δεν είδατε την ανάρτηση και προχωρήστε στο News Feed.
2. «ΑΓΑΠΗΣΤΕ» το παιδάκι ενός φίλου. Μπορεί να είναι η 42874η που αναρτά κάποιο του κατόρθωμα, αλλά έστω κι έτσι δείχνετε πως νοιάζεστε για εκείνον και χαίρεστε με τη χαρά του, πόσο μάλλον αν είναι πολύ κοντινός σας άνθρωπος κι όχι απλός διαδικτυακός «φίλος»
3. ΜΗΝ «γελάτε» με τις αρνητικά φορτισμένες «υπαρξιακές» αναρτήσεις. Καλώς ή κακώς (πάλι) κάποιοι χρησιμοποιούν τη σελίδα τους στο facebook για να «ξεδώσουν». Μην το κάνετε πιο περίεργο απ’ ό,τι ήδη είναι.
4. ΠΕΙΤΕ «Wow» σε σημαντικά γεγονότα. Άλλαξε κάποιος φίλος σας στις πληροφορίες του προφίλ του πως κατάφερε να βρει μία θέση εργασίας εκεί που ήθελε; Παντρεύτηκε; Το «Wow» δείχνει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον από το «Like». Φυσικά δεν αντικαθιστά το «Συγχαρητήρια» που (έστω) θα τυπώσετε με τα χεράκια σας!
5. ΜΗΝ «λυπάστε» με το νέο relationship status του/της πρώην σας. Μην ξεχνάτε πως δε βλέπετε μόνο εσείς την ανάρτηση, η λίστα όσων τη δουν είναι μεγάλη. Φίλοι σας, φίλοι του/της, κοινοί σας φίλοι, οι συγγενείς του… Αφήστε κατά μέρους το «drama queen» mode εν προκειμένω! Επιπλέον… γιατί να δώσουμε σημασία; Πάμε κι εμείς παρακάτω!
Αλήθεια, ποια είναι η δική σας γνώμη για τα facebook reactions;
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου