Η Jane (Anne Hathaway) είναι μία όμορφη, έξυπνη και γεμάτη ζωντάνια νεαρή γυναίκα. Δε μπορεί κανείς, όμως, να την αποκαλέσει «ένα κορίτσια σαν όλα τα’ άλλα» καθώς, δυστυχώς για την εποχή, το να έχει μία κοπέλα άποψη και δη να την υπερασπίζεται με πάθος δε θα της εξασφάλιζε έναν καλό γάμο που θα της προσέφερε κοινωνική καταξίωση κι οικονομική ασφάλεια. Πόσο μάλλον για μια κοπέλα η οποία ζει με τα βιβλία και ονειρεύεται να γίνει μεγάλη συγγραφέας. Η Jane είναι κόρη ιερέα και προέρχεται από μία ταπεινή οικογένεια κι ο μόνος τρόπος για να ανασάνει η οικογένεια είναι ο γάμος της Jane με τον ανιψιό της Λαίδης Gresham (Maggie Smith).
Η Jane, όμως, αρνείται να παντρευτεί κάποιον που δεν αγαπά μόνο και μόνο για την περιουσία του. Τότε είναι που θα εμφανιστεί ο αριστοκράτης μεν, επιπόλαιος δε Thomas Lefroy (James McAvoy), ένας Ιρλανδός εκκολαπτόμενος δικηγόρος που ζει υπό την προστασία του δικαστή θείου του. Η Jane στην αρχή ενοχλείται από την αγένεια και την κριτική του Tom κι εκείνος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με το πείσμα της, όμως ο Έρωτας έχει άλλα σχέδια γι’ αυτούς. Τα κοινωνικά «πρέπει» όμως, δεν παύουν να είναι εμπόδιο. Θα τα υπερπηδήσουν αυτά τα πρέπει στο όνομα της αγάπης;
Η ταινία «Becoming Jane» βασίζεται σε μέρος του βιογραφικού βιβλίου του Jon Hunter Spence «Becoming Jane Austen». Η βιογραφία με τη σειρά της βασίζεται στα βιβλία αλλά και σε προσωπικά χειρόγραφα της Βρετανίδας συγγραφέως η οποία άφησε παρακαταθήκη στην παγκόσμια λογοτεχνία έξι σημαντικά βιβλία όπως το «Λογική κι Ευαισθησία», το «Mansfield Park» και φυσικά το «Περηφάνια και Προκατάληψη». Το σενάριο υπογράφουν οι Kevin Hood και Sarah Williams ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθισε ο Julian Jarrold.
Αν κι η ταινία επικεντρώνεται περισσότερο στη σχέση της Jane Austen με τον Thomas Lefroy, εξακολουθεί να είναι μία ξεχωριστή παραγωγή εποχής που απεικονίζει τα ήθη της Αγγλίας του 18ου αιώνα και τα ταμπού που επικρατούσαν. Γάμοι με σκοπό την κοινωνική και οικονομική εξασφάλιση, με τα συναισθήματα των «εμπλεκομένων» να έχουν μικρή έως κι ανύπαρκτη σημασία… Με εφαλτήριο τη σχέση – ταμπού ανάμεσα στην Austen και τον Lefroy, ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί την περίοδο εκείνη δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει εκεί ενώ επίσης φωτογραφίζει τον αντισυμβατικό χαρακτήρα της Austen, η οποία επιθυμεί να ξεχωρίσει σε μία εποχή όπου το ενδεχόμενο να πετύχει μία γυναίκα και να ανεξαρτητοποιηθεί ήταν τουλάχιστον ανήκουστο. Στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλλουν ιδιαίτερα η φωτογραφία αλλά και τα κοστούμια της Eimer Ní Mhaoldomhnaigh η οποία, για να φτάσει στο ιδανικό αποτέλεσμα, επισκέφθηκε μουσεία και γκαλερί και διάβασε τα γράμματα και τα βιβλία της συγγραφέως. Κι αυτό για να αποδώσει στο βέλτιστο βαθμό τόσο την ενδυματολογική κουλτούρα τις εποχής, όπου απεικονίζονταν κι οι διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις.
Πιστεύω πως τα εύσημα για το τελικό αποτέλεσμα παίρνει το καστ της ταινίας. Η βραβευμένη με Oscar για τη Fantine των «Άθλιων» Anne Hathaway αποδεικνύει πως μπορεί να υποστηρίξει όποιον ρόλο της ζητηθεί, κάνοντας το ρόλο της Austen μία ιδιαίτερη στάση στην πορεία της καριέρας της. Επίσης, στο James McAvoy φαίνεται πως του ταιριάζουν γάντι οι ταινίες εποχής – ξεχνιέται άλλωστε ο “Robbie Turner” της «Εξιλέωσης»; Κι ας έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια στο ρόλο του νεότερου Charles Xavier aka Professor X των X-Men – όχι πως δε μας αρέσει και εκεί, μη γελιόμαστε! Επιπλέον είναι εμφανής η χημεία ανάμεσα στους δύο ηθοποιούς, ειδικά σε σκηνές που μοιράζονται, παραπέμπουν στον κο Darcy και την Elizabeth Bennet του βιβλίου «Περηφάνεια και Προκατάληψη»!
Τέλος, θα ήταν άδικο αν δεν κάναμε αναφορά στην καθηλωτική ερμηνεία της Maggie Smith στο ρόλο της άτεγκτης Λαίδης Gresham.
Πρωταγωνιστούν: Anne Hathaway, James McAvoy, Maggie Smith, Julie Walters, James Cromwell, Laurence Fox κ.α.
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου