Βοστόνη, 2001: η έλευση νέου αρχισυντάκτη στη Boston Globe, του Marty Baron (Liev Schreiber), προμηνύει αλλαγές κι εξελίξεις στην εφημερίδα. Μία από αυτές έιναι όταν θα ζητηθεί από τη Spotlight, την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα της Globe, να ψάξει περισσότερο την υπόθεση ενός καθολικού ιερέα που, παρά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, εξακολουθούσε να αναλαμβάνει καθήκοντα σε διάφορες ενορίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Walter “Robby” Robinson (Michael Keaton), Mike Rezendes (Mark Ruffalo), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) και Matt Carroll (Brian d’Arcy James) ξεκινούν να ψάχνουν πιο προσεκτικά αρχεία, παλιότερα αποκόμματα εφημερίδων, μαρτυρίες ανθρώπων, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η ιστορία δεν αφορά μόνο έναν ιερέα, αλλά μία μεγάλη λίστα ιερέων που έχουν δεχθεί ίδιες κατηγορίες και που με τη συμβολή της Αρχιεπισκοπής, το έγκλημά τους καλύφθηκε. Έτσι η ομάδα αλλά και η εφημερίδα, στην ουσία, αντιλαμβάνονται πως η αποστολή τους πλέον είναι να ξεσκεπάσουν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ, αλλά και σ’ όλον τον κόσμο. Κι όλα αυτά ξεκινώντας από μία περιοχή των ΗΠΑ όπου το καθολικό χριστιανικό θρήσκευμα είναι το κυρίαρχο.
Σε σενάριο των Josh Singer (“The Fifth Estate”, 2013) και Tom McCarthy (“Up”, 2009) και με τον McCarthy να κρατά και τα ηνία της σκηνοθεσίας, η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία της αποκάλυψης του μεγαλύτερου σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της καθολικής εκκλησίας. Έχοντας μελετήσει ενδελεχώς όλα τα γεγονότα, οι Singer και McCarthy έφεραν στη μεγάλη οθόνη μία ιστορία που θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα πως η καλή και σωστή δημοσιογραφία μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Μάλιστα κι ο ίδιος ο McCarthy παραδέχεται πως σκοπός της ταινίας δεν ήταν να διαταράξει το αίσθημα πίστης του κοινού – άλλωστε κι ο ίδιος έχει ανατραφεί με τις αρχές του καθολικισμού. Αντίθετα, επιθυμία του ήταν να αναδείξει ακριβώς αυτό που προαναφέραμε: τη σημασία και τη δύναμη της δημοσιογραφίας. Επιπλέον, η σκοπιά των δημιουργών της ταινίας δεν επικεντρώνεται μόνο στο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον της ιστορίας, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα. Συγκεκριμένα εστιάζει τόσο στην ψυχοσύνθεση των θυμάτων και την απελπισία όσων επιθυμούσαν να βοηθήσουν μέσω του νόμου αλλά έβρισκαν αδιέξοδα (όπως ο δικηγόρος Mitch Garabedian που τον υποδύεται ο Stanley Tucci) αλλά εξερευνά και την επιρροή που ασκεί η υπόθεση της κακοποίησης και στη δημοσιογραφική ομάδα. Ο θεατής δε βλέπει απλά την δραματοποιημένη αφήγηση μίας πραγματικής ιστορίας, αλλά βιώνει το σκληρό ρεαλισμό της με τον τρόπο που την αφηγούνται ο Singer κι ο McCarthy. Μπορεί να πει κανείς, λοιπόν, πως δίκαια το “Spotlight” απέσπασε το Φεβρουάριο το Oscar Καλύτερης Ταινίας αλλά και το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.
Αναπόσπαστο κομμάτι, όμως, της συνολικής επιτυχίας του “Spotlight” είναι και το cast ηθοποιών που συγκέντρωσε ο Tom McCarthy. Από το Michael Keaton και τον Mark Ruffalo ως το Stanley Tucci και το Billy Crudup, όλοι οι ηθοποιοί αντιμετώπισαν με σεβασμό τόσο την ιστορία στο σύνολό της, όσο και την “αποστολή” τους να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες που έγιναν κομμάτι αυτής της ιστορίας.
Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Brian d’Arcy James, Live Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Billy Crudup, Len Cariou κ.α.
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου