Annabel Karim Kassar: Αρχιτεκτονική σύμπλευση Ανατολής & Δύσης

Το πολύχρωμο σαλόνι που δημιούργησε η Annabel Karim Kassar για την 5VIE Design Week, του Salone del Mobile 2023.

Γεννημένη στη Γαλλία, η Annabel Karim Kassar ειδικεύεται στον συνδυασμό αρχιτεκτονικής και διακόσμησης εσωτερικών χώρων, από τότε που ίδρυσε το  αρχιτεκτονικό γραφείο της στο Παρίσι το 1994. Σήμερα, διατηρεί γραφείο στη Βηρυτό, στο Dubai και στο Λονδίνο, όπου εργάζεται με μια ομάδα νέων, δημιουργικών αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών. Τα projects τους συμπεριλαμβάνουν σταθμούς ανάπαυσης σε αυτοκινητόδρομους, shopping centers, πολυκατοικίες, γραφεία, νηπιαγωγεία, μουσεία, σκεπαστές αγορές (σουκ), εστιατόρια και κατοικίες στη Γαλλία, τον Λίβανο, την Ελβετία, το Μαρόκο, το Dubai και το Άμπου Ντάμπι.

Annabel Karim Kassar: Αρχιτεκτονική σύμπλευση Ανατολής & Δύσης
To πολύχρωμο σαλόνι της Annabel Karim Kassar για την 5VIE Design Week του Salone del Mobile 2023.

Mια από τις πιο γνωστές αρχιτέκτονες της Μέσης Ανατολής

Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι μετά τον θάνατο της  φίλης της Zaha Hadid (με την οποία ανακαίνισε ένα μεγάλο μέρος της κατεστραμμένης από τον εμφύλιο πόλεμο Βηρυτού), η Annabel Karim Kassar είναι μια από τις πιο γνωστές αρχιτέκτονες της Μέσης Ανατολής. Αυτή και ο Λιβανέζος επιχειρηματίας σύζυγός της Radwan μετακόμισαν από τη Βηρυτό στο Λονδίνο για να ζουν κοντά στα 3 παιδιά τους, τον Roland (καλλιτέχνη), τον Neil (μαθηματικό) και την Caroline (παντρεμένη με τον Mourad Mazouz, ιδιοκτήτη των εστιατορίων Momo και Sketch).

“Έχω ζήσει σε πολλές χώρες και αισθάνομαι άνεση όταν στη δουλειά μου αναμειγνύω διαφορετικούς πολιτισμούς: ένα παραδοσιακό λιβανέζικο στρώμα, με κάποια μαροκινά μαξιλάρια, τσιμεντένια πλακάκια, γαλλικό παρκέ πάτωμα και μοντέρνα έπιπλα σχεδιαστών, όπως οι Franco Albini και Achille Castiglioni ή κάποια έπιπλα της εταιρείας Knoll. Και το περίεργο είναι ότι ο συνδυασμός αυτός δουλεύει στην εντέλεια” δηλώνει η ίδια.

Annabel Karim Kassar: Αρχιτεκτονική σύμπλευση Ανατολής & Δύσης
Cabinet of Curiosities. Photo: Nicolo Canfranci.

“Ισχυρά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού μου, αλλά δεν είμαι υπέρ του να ακολουθεί κανείς δόγματα” συνεχίζει. “Projects μεγάλα και μικρά, όλα σχεδιάζονται στο χαρτί με το χέρι, αφού αυτός είναι ο αγαπημένος μου τρόπος έκφρασης”. Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός για μένα έχουν να κάνουν με τα υλικά, τα μοτίβα και το φως – το φως είναι σαν ένα ακόμα κατασκευαστικό στοιχείο (υλικό), το οποίο δεν είναι απλώς μία διάφανη παρουσία αλλά κάτι που συνυπολογίζω από την αρχή. Αυτό που πραγματικά φέρνει ζωή στον χώρο είναι το φως”.

Annabel Karim Kassar: Αρχιτεκτονική σύμπλευση Ανατολής & Δύσης
Mountain house από την akk architects.

“Η αρχιτεκτονική είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους”

Με σπουδές στην Beaux-Arts στο Παρίσι, η Annabel Karim Kassar έχει επηρεαστεί στη δουλειά της από μεγάλους αρχιτέκτονες, όπως τους Aymeric Zublena, Marcel Breuer και Stanislas Fiszer. “Έχω μια προτίμηση για τον τρόπο σκέψης και τις αρχές του κινήματος Bauhaus. Επίσης, ένας από τους αγαπημένους μου αρχιτέκτονες είναι ο Mimar Sinan, ο γνωστότερος Οθωμανός αρχιτέκτονας των Σουλτάνων.

Annabel Karim Kassar: Αρχιτεκτονική σύμπλευση Ανατολής & Δύσης
Δάπεδο του εστιατορίου Almaz by Momo στο Dubai.

Η αρχιτεκτονική όμως δεν είναι ένα στιλ. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Η αντίληψή μου για την αρχιτεκτονική έχει αλλάξει πολύ από τότε που ξεκίνησα τις σπουδές μου έως σήμερα. Η αρχιτεκτονική απατεί αυστηρή πειθαρχία και πολύ καλή τεχνική, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ευπροσάρμοστη, επηρεάζεται εύκολα από τις συνθήκες. Γι’ αυτό απαιτεί μεγάλη προσοχή”.

Annabel Karim Kassar: Αρχιτεκτονική σύμπλευση Ανατολής & Δύσης
Strange Fruit, στεγάζεται στο υπόγειο του Starco Centre στη Βηρυτό.

Η σχέση της Annabel Karim Kassar με τη Βηρυτό

Στη νέα πνοή ζωής που δόθηκε στην πιο δημιουργική πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής, τη Βηρυτό συμμετείχε ενεργά η Karim Kassar. “Η Βηρυτός θεωρείται μια απ’ τις πιο σπουδαίες design πόλεις της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για μια διαρκώς εξελισσόμενη πόλη με ασταμάτητο πνεύμα, μια πόλη αντιθέσεων, που παρουσιάζει πάντα νέες προκλήσεις. Η σχέση μου με τη Βηρυτό μοιάζει σχεδόν ερωτική.

Annabel Karim Kassar: Αρχιτεκτονική σύμπλευση Ανατολής & Δύσης
Στο Gemmayzeh Townhouse στη Βηρυτό.

Στα έργα της εταιρείας μου ΑΚΚ στη Βηρυτό περιλαμβάνονται το Souk Entertainment Centre, που εγκαινιάστηκε το 2013 ως μέρος ενός φιλόδοξου έργου που αναδιαμορφώνει το δομημένο περιβάλλον της πόλης και περιλαμβάνει επίσης έργα εξέχοντων αρχιτεκτόνων, όπως των Zaha Hadid, Jean Nouvel, Norman Foster, Herzog & de Meuron και Rafael Moneo. Το γραφείο μου είναι επίσης υπεύθυνο για τη δημιουργία μερικών από τους πιο διάσημους χώρους της πόλης. Πρόσφατα σχεδιάσαμε το Momo at the Souks, το Balima και το Bali Balima, καθώς και τη διακόσμηση κάποιων παραδοσιακών οθωμανικών βιλών και παλατιών”.


Κεντρική φωτογραφία, akk architects.

Το κείμενο της Νταϊάνας Σαλεβουράκη δημοσιεύεται στο περιοδικό Μaison & Decoration.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ