Δεν είναι λίγες οι φορές που το “ουδέν κακόν αμιγές καλού” επιβεβαιώνεται. Ο covid μαζί με όλους τους περιορισμούς, έφερε στη ζωή μας τους περιπάτους στο κέντρο της αθήνας. Σε έναν τέτοιο απογευματινό περίπατο στην αγαπημένη της γειτονιά, την περιοχή της Ακρόπολης, η δικηγόρος Μέμα Σιμωνετάτου συναντήθηκε με αυτό το ιστορικό σπίτι στην Πλάκα όπου… υπήρξε έρωτας με την πρώτη ματιά. Παρότι χτισμένο το 1930 και παραμελημένο γεμάτο γκράφιτι εξωτερικά και γεμάτο παλιά έπιπλα εσωτερικά από τις δύο οικογένειες που το είχαν κατοικήσει στο παρελθόν, κατάφερε να αναδειχθεί η γοητεία της Bauhaus αρχιτεκτονικής του.

Μια υπέροχη μονοκατοικία
Όλα έγιναν γρήγορα, η αγορά και μετά η ανακαίνιση, που κράτησε μόλις έναν χρόνο. Τώρα το ιστορικό σπίτι φιλοξενεί οικογενειακές συγκεντρώσεις, επαγγελματικά events και ξεκούραση κάποια σαββατοκύριακα στο κέντρο της πόλης, καθώς η μόνιμη κατοικία βρίσκεται στην Εκάλη. Τη μελέτη ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΚΚΜ με επιβλέποντα τον Αθανάσιο Καλογιάννη, ενώ το interior ανέλαβε η ίδια η ιδιοκτήτρια μαζί με την αγαπημένη της φίλη μαριαλένα Βαρότση. Το κέλυφος διατηρήθηκε αυτούσιο, με το παράθυρα και τα κάγκελά του. Άλλαξε μόνο η κεντρική είσοδος και εντέλει δημιουργήθηκε μία όμορφη μονοκατοικία 170 τ.μ. που εξελίσσεται σε τρία επίπεδα.
Η παλιά εσωτερική σκάλα από μωσαϊκό στο ιστορικό σπίτι, συντηρήθηκε μαζί με το αρχικό κάγκελό της και έγινε το πρώτο σημείο που κλέβει το βλέμμα μόλις περάσεις την είσοδο του σπιτιού. Η αλήθεια είναι ότι ανταγωνίζεται σε γοητεία το ασπρόμαυρο μαρμάρινο δάπεδο σκακιέρα του ισογείου. Ακριβώς δίπλα στη σκάλα υπάρχει μια μικρή όαση με φυτά η οποία προέκυψε όταν ο παλιός φωταγωγός καταργήθηκε.

Το κάτω μέρος του έγινε ένας μικρός κήπος εντός του σπιτιού, ενώ η κυκλική, μεταλλική σκάλα του φωταγωγού που οδηγούσε από τον πρώτο όροφο στην ταράτσα –ανέβαιναν για να απλώσουν ρούχα– έχει γίνει εσωτερική, ίδια στη μορφή αλλά σε μία σύγχρονη εκτέλεση, με γυάλινα πατήματα ώστε να τη διαπερνάει το φως και να φτάνει τρία επίπεδα πιο κάτω. Στο ισόγειο βρίσκεται το guest room, ένα μπάνιο, όλοι οι βοηθητικοί χώροι και ένα μικρό δωματιάκι για τη βοηθό.
Για να επιτευχθεί η ιδιωτικότητα, στις δύο μπαλκονόπορτες του υπνοδωματίου τοποθετήθηκαν μεταλλικές ζαρντινιέρες και φυτευτήκαν μπαμπού που έχουν διττή ωφέλεια: και ιδιωτικότητα αλλά και την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κήπος. Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο από την ανακαινισμένη σκάλα ή από το ασανσέρ που διαθέτει το ιστορικό σπίτι στν Πλάκα, συναντάμε το master bedroom και το master bath. Στον έναν τοίχο του δωματίου έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο εσωτερικό παράθυρο απ’ όπου μπορείς να βλέπεις όλο το σπίτι αλλά και να απομονώνεσαι όταν κλείνεις τα ρολά. Περιμετρικά του υπνοδωματίου έχουν τοποθετηθεί ντουλάπες από καρυδιά, που αγκαλιάζουν όλους τους τοίχους και στο κάτω μέρος τους είναι παπουτσοθήκες.

Mε έμφαση στις λεπτομέρειες
Η σιδερένια στρογγυλή σκάλα με τα γυάλινα πατήματα οδηγεί στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται η κουζίνα και το σαλόνι, τα οποία μπορείς να προσεγγίσεις και μέσω του ασανσέρ. Tο ασανσέρ είναι άξιο θαυμασμού, είναι πραγματικά εμπειρία. Προκειμένου να μη νιώθεις στενότητα χώρου, καθώς έχει μικρή καμπίνα, η όλη κατασκευή έγινε από μέταλλο και γυαλί, ώστε να υπάρχει φυσικό φως και αίσθηση διαφυγής. Ανεβαίνοντας βλέπεις όλο το σπίτι, όμως επειδή είναι υδραυλικό κατεβαίνει μόνο του αφήνοντας σε όλους τους ορόφους τη θέα του τοίχου του, ο οποίος πολύ έξυπνα ντύθηκε με ταπετσαρία κι έτσι έγινε ένα αληθινό έργο τέχνης. Μερικές ακόμα έξυπνες κινήσεις στο παράγωνο καθιστικό μετέτρεψαν τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα, δημιουργώντας βιβλιοθήκες και πολλούς άλλους αποθηκευτικούς χώρους.
Η κουζίνα από την Gruppo Cucine, σε μαύρο χρώμα, σε αυτό το υπέροχο ιστορικό σπίτι, επιλέχτηκε να είναι κρυφή, ώστε όταν χρειάζεται να μεταμορφώνεται σε ένα έπιπλο με ντουλάπια. Η βαπτιζόμενη βρύση κρύβεται κάτω από τον πάγκο, ο νεροχύτης κλείνει με καπάκι και οι επαγωγικές εστίες είναι αόρατες, κρυμμένες κι αυτές κάτω από τον πάγκο. Κι όλα αυτά δεν αφήνουν καμία υποψία κουζίνας. Σχεδιασμένο από την ίδια, το τραπέζι της τραπεζαρίας συμπληρώνεται από βιενέζικες καρέκλες που τις άφησε στο σπίτι η προηγούμενη ιδιοκτήτρια, καθώς και από έναν πολυέλαιο αγορασμένο από την Πυγολαμπίδα.

Εκλεκτά έργα & αντίκες
Ένας τοίχος του καθιστικού, απέναντι από την κουζίνα, έχει ντυθεί με δύο καταπληκτικούς καθρέφτες και ένα φωτογραφικό έργο του Βαγγέλη Κύρη με την Κάτια Ζυγούλη με σαρακατσάνικη στολή, αγορασμένο κατά την έκθεση “Ένδυμα Ψυχής” στο μουσείο ακρόπολης. Το σχετικά μικρό καθιστικό στο ιστορικό σπίτι “μεγάλωσε”, αφού μέσω μίας πολύ μεγάλης συρταρωτής γυάλινης πόρτας, που ανοίγει σαν φυσαρμόνικα, ενοποιήθηκε με το καθιστικό της βεράντας, ενώ στο εσωτερικό ένας ολόκληρος τοίχος επενδύθηκε με καθρέφτη αντικέ, όπου πίσω του κρύβεται η τηλεόραση – έχει γίνει ειδική κατασκευή ώστε η τηλεόραση να φαίνεται μόνο όταν λειτουργεί.
Ένας καναπές δίπλα σε ένα day bed επενδυμένο με λευκό δέρμα και ένα coffee table από το Interni δημιουργούν ένα απλό, λειτουργικό και ξεκούραστο καθιστικό, ακριβώς κάτω από τον πίνακα του Δανιήλ (1960). Ανεβαίνοντας στην ταράτσα με το μαρμάρινο, επίσης σκακιέρα, δάπεδο, απολαμβάνεις την απόλυτη θέα στον Παρθενώνα που προσφέρει αυτό το ιστορικό σπίτι. Εκεί υπάρχει ένα χτιστό καθιστικό με μαξιλάρες, μερικές σεζλόνγκ και ένα coffee table πέτρινο με τζάκι που λειτουργεί με παραφινέλαιο. Σε μία πλευρά της ταράτσας έχει τοποθετηθεί υπαίθρια μικρή κουζίνα, η οποία εξυπηρετεί το απογευματινό κοκτέιλ ακούγοντας μουσική ανάμεσα σε μικρά δενδρύλλια κουμ κουάτ και απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Τo κείμενο της Κατερίνας Ασημακόπουλου δημοσιεύεται στο Maison & Decoration Φθινόπωρο 2024.
Φωτογραφίες, Βαγγέλης Πατεράκης.