8 νέοι εκπρόσωποι του scandinavian design

Ακολουθώντας το πνεύμα του scandinavian design που χάραξαν Δανοί και Φινλανδοί οραματιστές όπως οι Arne Jacobsen, Verner Panton και Alvar Aalto, οι σύγχρονοι designers των βόρειων χωρών επαναδιατυπώνουν και δίνουν νέα πνοή στην αισθητική που επιμένουμε να αγαπάμε παρότι οι εποχές και οι συνήθειες αλλάζουν. Η παραδοσιακή ουδέτερη χρωματική παλέτα, αποκτά συχνά θερμούς τόνους, ενώ παράλληλα αναδύεται και μια ελαφρώς μαξιμαλιστική σχεδιαστικά διάθεση, πράγμα που πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζε σχεδόν αδιανόητο.

Αυτές τις κατά κάποιον τρόπο διαφοροποιήσεις τις συναντάμε περίπου από το 2010 και μετά, ανακαλύπτοντας παράλληλα σε αυτή τη νεότερη φουρνιά σχεδιαστών μια διάθεση να ξεπεράσουν τα “θεσμοθετημένα” όρια που είχαν θέσει οι παλαιότεροι και να επαναπροσδιορίσουν το σύγχρονο σκανδιναβικό στιλ. Μεταξύ αυτών, κάποιοι με πείρα που ξεπερνάει τη δεκαετία και άλλοι που τελείωσαν τις σπουδές τους πολύ-πολύ πρόσφατα.

8 νέοι εκπρόσωποι του scandinavian design

Kristina Dam: Ξύλο, πέτρα & γλυπτές λεπτομέρειες

Η Δανή σχεδιάστρια σπούδασε αρχιτεκτονική και graphic design. Εμπνέεται από τον ιαπωνικό μινιμαλισμό και το Bauhaus. To motο “Sculptural Minimalism” που συχνά αναφέρει δηλώνει ξεκάθαρα τη σχεδιαστική της πρόθεση. Βασικό υλικό στα αντικείμενα που σχεδιάζει είναι το ξύλο στη φυσική του μορφή, συχνά όμως στα γλυπτά διακοσμητικά της συναντάμε την πέτρα ως κύριο υλικό.

8 εκπρόσωποι του σύγχρονου scandinavian design
Fave Chair

Norr11: Κοσμοπολίτικο twist

Δημιουργημένη το 2011 από τον Tommy Hyldahl, η εταιρεία Norr11, έχει ως μόνιμο συνεργάτη τον designer Kristian Sofus Hansen, που διέθετε και προϋπηρεσία στη μόδα. Έκτοτε, στη δημιουργική ομάδα έχουν προστεθεί αρκετά ακόμα ονόματα νέων σχεδιαστών, ενώ η παραγωγή δεν απλώνεται σε δεκάδες κωδικούς. Παρ’ όλα ταύτα, η διαχρονικότητα, οι επιρροές από διαφορετικές χρονικές περιόδους καθώς και το κοσμοπολίτικο twist είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στα έπιπλα της δανέζικης φίρμας. Για παράδειγμα, η συλλογή καθιστικών “Studio”, με καναπέδες σε διαστάσεις που μπορούν να διαφοροποιηθούν κατόπιν παραγγελίας, αντλούν έμπνευση από την εμβληματική δεκαετία του 1970 και το περίφημο κλαμπ Studio 54 της Nέας Υόρκης.

8 νέοι εκπρόσωποι του scandinavian design
Kαρέκλες Lieksa
8 νέοι εκπρόσωποι του scandinavian design

Made by Choice: Παραδοσιακή Σκανδιναβική σχεδιαστική γραφή

Tο studio Made by Choice ιδρύθηκε από τρεις φίλους, τoυς Lasse Laine, Sebastian Jansson και Niclas Ahlström. Κοινό τους όραμα η δημιουργία σύγχρονων, βιώσιμων αντικειμένων καθημερινής χρήσης με διαχρονικότητα, αποφεύγοντας τα εφήμερα trends. Παράλληλα, συνεργαζόμενοι με μια πλειάδα νέων σχεδιαστών, διατηρούν με σεβασμό την ξυλουργική παράδοση αιώνων της Φινλανδίας, ενσωματώνοντάς τη στη δική τους σύγχρονη μονάδα παραγωγής. Οι συλλογές τους χαρακτηρίζονται από τη σκανδιναβική παραδοσιακή σχεδιαστική γραφή φερμένη στο σήμερα, με έναν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο τρόπο, δημιουργώντας την παρακαταθήκη του αύριο στο scandinavian design.

8 εκπρόσωποι του σύγχρονου scandinavian design
David Ericsson, Bebo Objects

David Ericsson: Πρωταγωνιστικό στοιχείο το μέταλλο & το γυαλί

Mεγαλωμένος στο Småland της Σουηδίας, ο David Ericsson, σήμερα ζει στη Στοκχόλμη και έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και ντιζάιν. Εκτός από το πλούσιο έργο του, καθώς είναι ιδιαίτερα και δημιουργικά παραγωγικός, διδάσκει παράλληλα βιομηχανικό σχέδιο στη σχολή Carl Malmsten. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους Σκανδιναβούς designers, που το 2017 βραβεύτηκε από το Elle Decoration ως ο καλύτερος ανερχόμενος νέος σχεδιαστής. Στα πρόσφατα σχέδιά του συναντάμε συχνά ως υλικό το μέταλλο.

8 εκπρόσωποι του σύγχρονου scandinavian design
Βάζο Blow Away
8 εκπρόσωποι του σύγχρονου scandinavian design
Καναπές Doodle

Front Design: Ψαγμένα διακοσμητικά αντικείμενα

Γνωστό σουηδικό studio, το Front, δημιουργήθηκε από τις Sofia Lagerkvist και Anna Lindgren. Η παραγωγή τους διαθέτει πολλές και ιδιαιτέρως επιτυχημένες προτάσεις, μεταξύ αυτών, η “Gentle Chair” για την Porro, η συλλογή φωτιστικών “Glow” για την Coin, η “Bead Chair” για τη Moroso, το τραπεζάκι “Spin” για την Established and Sons και πολλές ακόμα. Η ερευνητική, σχεδιαστικά, ματιά του γυναικείου διδύμου παρουσιάζει πάντα μια ιστορία μέσα από τις δημιουργίες τους, που από την αρχή της κοινής συνεργασίας τους βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στις πειραματικές διαδικασίες, την αναζήτηση νέων υλικών και την εξερεύνηση της φόρμας.

8 εκπρόσωποι του σύγχρονου scandinavian design
Sami Kallio, Φωτιστικά kh#100

Sami Kallio: Xειροποίητες τεχνικές με σύγχρονες πινελιές

O Σκανδιναβός σχεδιαστής Sami Kallio, διαθέτει δεξιότητες στη χύτευση με συμπίεση και την παραδοσιακή ξυλουργική, δύο τεχνικές που στη χώρα όπου γεννήθηκε, τη Φινλανδία, αλλά και σε εκείνη που μεγάλωσε, τη Σουηδία, είναι ιδιαίτερα γνωστές. Το στούντιό του εδρεύει στο Γκέτεμποργκ και έχει στο παρελθόν βραβευθεί για τα σχέδιά του. Του αρέσει να προσδίδει στις πιο κλασικές φόρμες μοντέρνα αισθητική και να παντρεύει χειροποίητες τεχνικές με σύγχρονες μεθόδους κατασκευής. Θεωρεί ότι το αποτέλεσμα τον δικαιώνει, καθώς όντως υπάρχει μια αναζωογονητική ισορροπία μεταξύ παρόντος και παρελθόντος στις δημιουργίες του scandinavian design.

8 εκπρόσωποι του σύγχρονου scandinavian design
Xαλί Νipple Case

Madeleine Nelson: Γεωμετρικές, τολμηρές φόρμες

H νεαρή αρχιτέκτονας-διακοσμήτρια και designer έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη. Η δουλειά της Madeleine Nelson χαρακτηρίζεται από ενδελεχή έρευνα υλικών και τεχνικών κατασκευής, γεωμετρικές φόρμες, αλλά και ένα φίλτρο τόλμης, αν λάβουμε υπόψη μας το ιδιόμορφο πήλινο μπολ αποθήκευσης με τον ευφάνταστο τίτλο “Nipple Case” ή τα απολύτως γεωμετρικά μαχαιροπήρουνα “Bent”.

8 εκπρόσωποι του σύγχρονου scandinavian design
Kajsa Melchior, Renoncule

Kajsa Melchior: Ανορθόδοξα & γλυπτά σχήματα

Η δουλειά της Σουηδής σχεδιάστριας Kajsa Melchior, κινείται μεταξύ γλυπτικής και ντιζάιν. Ανορθόδοξα υλικά και σχήματα χαρακτηρίζουν το έργο της, στο οποίο κυριαρχούν οι οργανικές φόρμες. Για παράδειγμα, στη συλλογή “Fictive Erosion” χρησιμοποίησε άμμο με διαδικασία χύτευσης, ώστε το αποτέλεσμα να μιμείται με εντυπωσιακό τρόπο τον φυσικό σχηματισμό των πετρωμάτων. Oι μέθοδοί της στο scandinavian design είναι σίγουρα δύσκολες, ακόμα και με την πειραματική έννοια. Σε κάποιες από τις τεχνικές της χρησιμοποιεί μεγάλη πίεση νερού και αέρα για την ολοκλήρωση των δημιουργιών της.


Κεντρική φωτογραφία, Front design.

Tο κείμενο του Στέλιου Πενταρβάνη για το scandinavian design δημοσιεύεται στο MAISON & DECORATION Καλοκαίρι 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ