Μια νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, το Lensa ΑΙ, έχει τρελάνει το διαδίκτυο τον τελευταίο μήνα με φωτογραφίες που θυμίζουν εικονογράφηση sci-fi βιβλίου. Το app έχει “τραβήξει” το ενδιαφέρον με τον πρωτότυπο τρόπο δημιουργίας πορτραίτων. Χρησιμοποιεί ένα δείγμα δικών μας φωτογραφιών σε συνδυασμό με δεδομένα που βρίσκει στο διαδίκτυο για να μας δώσει μια ως επί το πλείστον ιδιαίτερη εκδοχή των φωτογραφιών που εμείς ανεβάσαμε σαν δείγμα. Πανέξυπνο, εύχρηστο και σίγουρα ενδιαφέρον. Είναι η εφαρμογή αυτή ένας τρόπος να βλέπουμε λίγο διαφορετικά τον εαυτό μας ή σε μια βδομάδα θα ξεχαστεί;
Η τεχνητή νοημοσύνη στο προσκήνιο
Η συνδρομητική εφαρμογή Lensa AI από την Prisma Labs χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να μεταμορφώσει τις selfies μας σε προσαρμοσμένα πορτρέτα, παρέχοντας στους χρήστες μια σειρά από “μαγικές φωτογραφίες” του εαυτού τους. Για να αποκτήσουν πρόσβαση στα πορτρέτα τους, οι χρήστες πρέπει να ανεβάσουν 10-20 selfies τους στην εφαρμογή. Αφού η εφαρμογή έχει χρόνο να τρέξει τις φωτογραφίες ενός χρήστη μέσω του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της (περίπου 10 λεπτά), βγάζει μια ποικιλία από avatars. Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να τα αποθηκεύσουν στις συσκευές τους και να τα μοιραστούν ελεύθερα σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Μια συνδρομή συνήθως κοστίζει περίπου 100 ευρώ ετησίως, αλλά οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από μια δωρεάν δοκιμή 7 ημερών. Η πρόσβαση στη λειτουργία “magic avatar”, η οποία δημιουργεί 50 πορτρέτα, κοστίζει 4 ευρώ για όλους.
Τhe magic avatar
Η δημιουργία αυτών των ψηφιακών πορτρέτων χρησιμοποιώντας την λειτουργία magic avatar στην εφαρμογή Lensa ΑΙ, είναι απλή και σχετικά φθηνή, δύο γεγονότα που αναμφίβολα συνέβαλαν στη μετεωρική άνοδο του app τις τελευταίες εβδομάδες. Προτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μια ποικιλία διαφορετικών γωνιών και εκφράσεων προσώπου για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και τους προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρχουν “ανακρίβειες ή ελαττώματα” στις τελικές εικόνες. Αυτό δεν σταματά τους εκατομμύρια χρήστες από το να μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες που δημιουργεί η εφαρμογή αλλά και να τις ορίζουν ως εικόνες προφίλ. Συνεπώς συνδέουν τις AI φωτογραφίες του προσώπου τους με την ταυτότητα τους στα social media.
Φωτογραφίες με dystopian ενέργεια
Οι φωτογραφίες που παρέχει η συγκεκριμένη εφαρμογή στους χρήστες αποπνέουν μια dystopian ενέργεια. Τα χρώματα και το στυλ της εικόνας θυμίζουν τα γραφικά από βιντεοπαιχνίδια. Οι ίδιοι οι χρήστες απεικονίζονται σαν avatar ανάλογων παιχνιδιών. Ή τουλάχιστον σαν μια πιο σεξουαλικοποιήμενη εκδοχή τους. Η εφαρμογή όχι μόνο δημιουργεί γυμνά, αλλά επίσης αποδίδει σεξουαλικά κινούμενα σχέδια, με weird πόζες και γιγάντια στήθη στις εικόνες τους. Για παράδειγμα, μπορεί να λάβει κανείς αρκετά γυμνά αποτελέσματα ακόμα και αν ανεβάσουν μόνο εικόνες του προσώπου τους. Είναι λίγο τρομακτικό να δημιουργούνται τέτοιες φωτογραφίες χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών, ειδικά αν αναλογισθούμε ότι στο app store η εφαρμογή έχει καταλληλόλητα ηλικίας άνω των τεσσάρων. Δεν είναι απίθανο η εφαρμογή να επικριθεί γι΄αυτό μελλοντικά.
H εφαρμογή Lensa ΑΙ και οι ψηφιακοί καλλιτέχνες
Καθώς εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο ερωτεύτηκαν τα μαγικά τους avatar, ένα κύμα άγχους άρχισε να σαρώνει τις διαδικτυακές κοινότητες καλλιτεχνών. Όχι μόνο αυτά τα πορτρέτα που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη αφαιρούσαν ευκαιρίες για παραγγελίες σε ψηφιακούς καλλιτέχνες, αλλά μερικά από τα έργα τέχνης αυτών των καλλιτεχνών χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση του μοντέλου AI που τα δημιούργησε… συχνά χωρίς την άδειά τους.
Δεν είναι τυχαίο, που η εφαρμογή Lensa έχει ήδη αρχίσει να πέφτει. Τις λίγες εβδομάδες που κράτησε το hype είχε ενδιαφέρον. Αλλά μετά από τόσες animated εικόνες το Instagram και το Τik Tok φαίνεται ο κόσμος να βαρέθηκε την μαγεία των AI Generated εικόνων. Παρόλα αυτά, είναι τέτοια μιντιακά φαινόμενα που μας βάζουν σε σκέψεις. Πόσο περίεργο είναι να δίνουμε λεφτά σε μια εφαρμογή για να δούμε τον εαυτό μας. Θα σταματήσει ποτέ ο άνθρωπος να έχει την ανάγκη να βλέπει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του μέσα από το Lens της τεχνολογίας;
Κεντρική φωτογραφία @Vinyl_face.
Kείμενο Εύα Συμεωνίδου.