Mats Gustafson: Ποιητικές εικονογραφήσεις για τον οίκο Dior

Mats Gustafson: Ποιητικές εικονογραφήσεις για τον οίκο Dior - Beauté Magazine

Ο οίκος Dior διατηρούσε πάντα στενούς δεσμούς με εικονογράφους μόδας. Για την συλλογή υψηλής ραπτικής Φθινόπωρο-Χειμώνας 2022-2023, η Maria Grazia Chiuri, γιορτάζει τις τεχνικές της χειροτεχνείας ως σύμβολο ενότητας, που ενσωματώνονται στο δέντρο της ζωής. Μια έμπνευση, που αποτυπώνεται στις ποιητικές εικονογραφήσεις του Mats Gustafson.

Από τις πρώτες του συλλογές συνεργάστηκε με τον Rene Gruau, ο οποίος εικονογραφεί τις διαφημιστικές καμπάνιες του οίκου για αρώματα, γούνες και παπούτσια. Σήμερα, αυτή η παράδοση, συνεχίζεται με τον Σουηδό καλλιτέχνη Mats Gustafson, ο οποίος ερμηνεύει εκ νέου την υψηλή ραπτική για το 40ο τεύχος του περιοδικού Dior με τίτλο “Πνοή Ζωής”.

Mats Gustafson: Ποιητικές εικονογραφήσεις για τον οίκο Dior
Mats Gustafson for Dior Couture FW 22/23 by Maria Grazia Chiuri

“Πνοή ζωής”                              

Ενώ η εικονογράφηση ήταν ένα ουσιαστικό στοιχείο για την προώθηση της μόδας στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, η φωτογραφία αποτέλεσε το μέσο επιλογής από την δεκαετία του 70 και μετά. Έτσι, όταν ο οίκος Dior προσέγγισε τον Σουηδό εικονογράφο το 2012, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Raf Simons, προκειμένου να απεικονίσει τις συλλογές του, ήταν μια επιστροφή στην κομψότητα του πρώιμου τρόπου έκφρασης της μόδας.

Οι ακουαρέλες και τα κολάζ του Gustafson έχουν ρεβιζιονιστική διάθεση απέναντι στην αρχέτυπη φιγούρα. Εμπλουτισμένα με μια εκλεπτυσμένη γοητεία, αποτυπώνουν πλήρως τον λαμπερό κόσμο του Dior, ενώ απηχούν την ίδια αίσθηση κομψότητας που ο οίκος έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια. Καταφέρνει να στρέψει διακριτικά την προσοχή μας στη φόρμα ενός ρούχου ή στην κίνηση ενός υφάσματος. Μέσα από τις γραφικές πινελιές του, η γυναίκα που απεικονίζει έχει μία σαγηνευτική γοητεία.

Mats Gustafson: Ποιητικές εικονογραφήσεις για τον οίκο Dior
Mats Gustafson

To ξεκίνημα και η άνοδος                                     

Ο Mats Gustafson γεννήθηκε το 1951 στην Σουηδία. Από το 1970 εώς το 1974, σπούδασε στο National College of Fine Arts της Στοκχόλμης. Αφού πέρασε ένα διάστημα σχεδιάζοντας κοστούμια για ταινίες και τηλεόραση, επέστρεψε στο κολέγιο το 1976, αποφοιτώντας από το τμήμα σχεδίου κοστουμιού και σκηνογραφίας. Στα σκίτσα του χρησιμοποιεί το μικρό του όνομα: Mats.

Άρχισε να εργάζεται ως εικονογράφος μόδας για Σουηδικά περιοδικά και καταστήματα, ενώ η πρώτη δουλειά που του ανατέθηκε από διεθνές περιοδικό, ήταν από την Grace Coddington για την βρετανική Vogue το 1978. Ακολούθησαν συνεργασίες με την αμερικάνικη Vogue και το γαλλικό Marie Claire. Το 1980 μετακομίζει στην Νέα Υόρκη, όπου ο Σύλλογος Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA), του αναθέτει το 1984 και το 1985 να εικονογραφήσει τα πορτραίτα σχεδιαστών που είχαν τιμηθεί από τον Σύλλογο. Την δεκαετία του 1990 εικονογραφεί για την Vogue Italia και το Harper’s Bazaar.

Έκτοτε η αισθητική του κοσμεί τις σελίδες μεγάλων περιοδικών στις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανια, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστραλία, όπως  Vogue, Interview, The New Yorker, Vanity Fair, Visionaire και διαφημιστικές καμπάνιες για τους Chanel, Hermes, Tiffany & Co, Romeo Gigli, Comme des Garcons, Yohji Yamamoto, Bergdorf Goodman, Bloomingdales, Henri Bendel, Nike, Shiseido, Printemps, Revlon, Lancome, L’Oreal και Geoffrey Beene.

Παλιό vs σύγχρονο

Με μερικές επιδέξιες πινελιές, ο Gustafson, μπορεί να αποτυπώσει τις καμπύλες μιας σιλουέτας του Yohji Yamamoto ή να μετατρέψει ένα παλτό του Romeo Gigli σε μια σχεδόν αφηρημένη μορφή, με μεγαλύτερη ευγλωττία από ότι θα μπορούσε ποτέ μια ψηφιακή εικόνα. Μακριά από το να αποτελεί “ανωμαλία” για τη μεταμοντέρνα εποχή, η αφοσίωσή του τον χαρακτηρίζει ως τεχνίτη με την βαθύτερη έννοια.

Ο Gustafson διαμαρτύρεται: “Δεν θέλω να με θεωρούν οπισθοδρομικό ή συντηρητικό άτομο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που δουλεύω με τα χέρια και το χαρτί και εμπνέομαι από αυτό. Μου αρέσει να βλέπω την παρουσία του χεριού. Ακούγεται αντιδραστικό γιατί προσπαθώ να έχω ανοιχτά τα μάτια μου και το μυαλό μου. Μερικές φορές το σοκ του παλιού είναι πιο ενδιαφέρον από το σύγχρονο”.

Mats Gustafson: Ποιητικές εικονογραφήσεις για τον οίκο Dior
Mats gustafson illustrations

Θέμα ομορφιάς

Δουλεύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο προκαλεί συνεχώς τον εαυτό του: ”Χρειαζόμουν να κάνω τη δική μου δουλειά, για να προσεγγίσω την μόδα, αλλά το ένα επηρέασε το άλλο και ήταν ένας τρόπος για μένα να εξελιχθώ ως καλλιτέχνης”. Το έργο του προσδίδει ένα ξεδιάντροπα ρομαντικό πνεύμα, αν και χρωματισμένο με μια αίσθηση μελαγχολίας. ”Αυτή είναι η σκανδιναβική μου πτυχή, υποθέτω. Ρομαντικό; …δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, είμαι οπαδός της ομορφιάς. Η μόδα δεν αφορά πάντα την ομορφιά, αλλά όταν λειτουργεί αποτελεί πραγματικά θέμα ομορφιάς”. Το έργο του Mats Gustafson έχει παρουσιαστεί σε εκδόσεις και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.


Kεντρική φωτογραφία Dior.

Kείμενο του fashion stylist Παναγιώτη Πανουκλιά.

@nayop23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ