Η Αθήνα φέτος το καλοκαίρι αγκαλιάζει τη σύγχρονη Τέχνη. Εκτός από την ζωγραφική και την γλυπτική, εγκαταστάσεις και performances έχουν την τιμητική τους εκφράζοντας μια εικαστική πολυφωνία για το σήμερα και το αύριο. Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε πέντε εκθέσεις που αξίζουν μια θέση στη καλοκαιρινή σας ατζέντα.

#1 PORTALS στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Ο ιστορικός χώρος του Καπνεργοστασίου μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό σημείο συνάντησης με τους δημιουργούς να αξιοποιούν κάθε γωνιά των 6.500 τ.μ. Από τις 11 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και το ΝΕΟΝ παρουσιάζεται η διεθνούς εμβέλειας σύγχρονη έκθεση με τίτλο Portals/Πύλη. Οι 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες και οι 15 νέες αναθέσεις έργων από το ΝΕΟΝ αποτυπώνουν νέες ιδέες και προβληματισμούς, προβάλλοντας την αλλαγή, την ανατροπή και την αναγέννηση της καθημερινότητας των ανθρώπων.

#2 Symbols and Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Η έκθεση με τίτλο Symbols and Iconic Ruins επιχειρεί να συνθέσει διαφορετικές προσεγγίσεις της έννοιας του συμβόλου. 137 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν 110 έργα στην Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (-1) του ΕΜΣΤ από τις 27 Μαΐου έως τις 20 Αυγούστου 2021 φιλοδοξώντας να συγκεράσουν τρία διακριτά σύνολα. Την Ακρόπολη των Αθηνών, την μεταπολεμική αρχιτεκτονική παραγωγή της Κεντρικής Ευρώπης και τις αναφορές στο τείχος του Βερολίνου. Τα εκλεπτυσμένα κοινά στοιχεία τους αναδεικνύονται μέσα από την ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης με την δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) τρισδιάστατη απεικόνιση ενός ιδιάζοντος διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικά κατάλοιπα, που όμως έχουν την ίδια σημαίνουσα σημασία.

#3 Takis στο ΚΠΙΣΝ: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Takis, παρουσιάζεται μέσα από 46 γλυπτά σε χώρους του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Η έκθεση με τίτλο Takis : Κόσμος σε κίνηση περιλαμβάνει τα επιβλητικά Αιολικά, Σινιάλα με Φως και Βίδα του Αρχιμήδη, τα Πυροτεχνήματα, κάποια από τα Μουσικά Γλυπτά αλλά και τα Ηλεκτρικά Βαρέλια, που έχουν βραβευτεί από το Ευρωπαïκό Κοινοβούλιο και δεσπόζουν στους υπαίθριους χώρους. Σύγχρονα, πρωτοποριακά και ταυτόχρονα διαχρονικά έργα οδηγούν σε νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις μέσα από μια μυσταγωγική διαδρομή.
Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 23 Ιουνίου θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.

#4 “The Feel. Backstage” στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
“The Feel. Backstage” είναι ο τίτλος της αρχής ενός μεγαλύτερου σπονδυλωτού έργου του γνωστού Έλληνα φωτογράφου Τάσου Βρεττού που εξελίσσεται σε διαφορετικούς χώρους και σε επιμέρους χρόνους. Το ενήλικο κοινό στον Χώρο Α της Πειραιώς 260 μέχρι τις 31 Ιουλίου μπορεί να περιηγηθεί σε μία αθέατη περφόρμανς των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της BDSM σκηνής και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού, που εξελίσσεται σε μία underground clubbing Αθήνα. Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και την συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση η πολυμεσική παρουσίαση του Τάσσου Βρεττού παρουσιάζεται σε δίγλωσση έκδοση, που αποτυπώνει την βιωματική εμπειρία του καλλιτέχνη από το 2005 έως σήμερα.

#5 Ομαδική έκθεση στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή:
Τα 58 νέα έργα των Πικάσο, Σαγκάλ, Σεζάρ, Μποτέρο αλλά και των Ελλήνων δημιουργών Τέτση, Ρόρρη, Takis αποτελούν ισχυρό κίνητρο για να επαναπροσδιορίσει κανείς την σχέση του με τα έργα τέχνης. Η νοσταλγική, σχεδόν αυτοβιογραφική απεικόνιση πορτρέτων του ζεύγους Γουλανδρή αφηγείται τόσο την πορεία της συλλογής τους όσο και την σχέση τους με τους ίδιους τους εικαστικούς. Πρόκειται για συναισθηματικά φορτισμένα έργα. Ανάμεσά τους η αφίσα του Πικάσο με την αφιέρωση στους Γουλανδρή, τα κοσμήματα της Ελίζας Γουλανδρή από τον Σεζάρ και το πορτρέτο της από τον Μποτέρο και τον Σαγκάλ. Ο επικοινωνιακός χαρακτήρας των έργων με την σκηνογραφική τους τοποθέτηση, όπως η Λαïκή Αγορά του Τέτση και η μεγάλη σπουδή στο κόκκινο του καδμίου του Ρόρρη, αποδεικνύει την εξωστρέφεια των δημιουργών. Μια εξωστρέφεια που διαχέεται από τη δυναμικότητα και τη ζωντάνια του Μουσείου Γουλανδρή.
Κείμενο της Βασιλικής Σιαντή, Managing Director / Sianti Gallery.