De toute beauté #3 από την Δέσποινα Σάμψων

2571
Profile Picture Δέσποινα

 

Πάντα είχα την αίσθηση ότι τα νησιά των Κυκλάδων ήταν η πιο κομψή πλατεία της ελληνικής περιφέρειας. Εκεί όπου όλα δείχνουν πιο λαμπερά, πιο όμορφα, πιο καθαρά από ατυχείς προσμείξεις. Και η πορεία έχει αποδείξει ότι σε αυτούς τους λευκούς τόπους όλα μπορούν να γίνουν διαφορετικά. Με μια αύρα ιδιαιτερότητας και μια δυναμική διάθεση να αλλάξουν όλα από το τίποτα.

Κάπως έτσι, εκεί στη Σίφνο έχουν αποφασίσει φέτος να μην ξανακρατήσουν στο χέρι τους κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την εξαιρετική αισθητική τους.  Από 15 Απριλίου 2016 λένε επίσημα “όχι-στην-πλαστική -σακούλα” και με τη βοήθεια της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου (Sifnos Island Cooperative) τρέχουν το δικό τους μαραθώνιο προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα από σήμερα ξεκινά στο νησί η εφαρμογή της Οδηγίας 2015/720 για την μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας με μία σχεδόν συνολική συμμετοχή από τα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης.  Εκεί λοιπόν στις διακοπές του Πάσχα ή του καλοκαιριού θα ανακαλύψουμε όλοι τους τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι στηρίζουν την δράση παρέχοντας αντικίνητρα με την υιοθέτηση χρέωσης 0,10 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα και παράλληλη διάθεση πάνινων τσαντών από την Συνεταιριστικής Εταιρία Σίφνου. Ένα ολόκληρο νησί θα συνδέσει το shopping αλλά και την καθημερινή κατανάλωση με μια λευκή τσάντα που δεν θα προσβάλει πια κανέναν.

sifnos-green-bag

Για κάποιους τακτικούς επισκέπτες του νησιού, η απόφαση αυτή δεν έρχεται από το πουθενά. Βρίσκεται βαθιά κρυμμένη στην λίστα με τις τοπικές αξίες: φινέτσα, καθαρές γραμμές, προστασία του περιβάλλοντος, απλότητα, πρακτικό πνεύμα, υψηλή αισθητική. Τον Ιούνιο του 2015 το νησί ξεκίνησε να διαθέτει σε πολύ χαμηλό κόστος μια πάνινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων από 100% βαμβάκι, σε 3 μεγέθη, που παράγεται εκεί και κατάφερε μέσα στις πρώτες 40 ημέρες να πουλήσει 2.400 τσάντες.

Οι εμπνευστές της ιδέας αφιέρωσαν τον προσωπικό τους  χρόνο για να γυρίσουν κάθε οικισμό και να μιλήσουν για την καινούρια συνήθεια που θα κάνει την διαφορά στην καθημερινότητα τους. Συνεργάστηκαν με εκπαιδευτικούς, πρόσφεραν περίπου 500 υφασμάτινες τσάντες στα σχολεία σε μαθητές και τους γονείς τους και συνδύασαν την ευαισθησία τους με το ανοιχτό πνεύμα της τοπικής κοινωνίας. Τα παιδιά του νησιού μετατράπηκαν σε designers και παρουσίασαν ζωγραφισμένες τις υφασμάτινες τσάντες που τους χαρίστηκαν, έφτιαξαν βίντεο και κουκλοθέατρο για το περιβάλλον και τραγούδια με θέμα τη ρύπανση από τις πλαστικές σακούλες. Όλο το χειμώνα η δράση μετατράπηκε σε γιορτή Τέχνης και δημιουργίας. Και ξέρεις κάτι άλλο; 1.000.000 πλαστικές σακούλες που καταναλώνονται κάθε χρόνο στο νησί είναι πάρα πολλές. Ετοιμάσου στις διακοπές σου να κρατήσεις οτιδήποτε άλλο…

 

Για τη Δέσποινα: 

Μάλλον δεν υπάρχει περιοδικό που δεν θα με βάλει στον πειρασμό να το ξεφυλλίσω. Κι αυτό το διαπίστωσα από πολύ μικρή ηλικία. Η μητέρα μου που ήταν φανατική αναγνώστρια γυναικείων περιοδικών διαπίστωσε ότι μπορούσα να διαβάζω τον τίτλο ενός άρθρου πριν πάω σχολείο. Bingo! Έζησα μέσα στις εκδόσεις από το καλοκαίρι του 1991 μέχρι τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του 2010. Μax, Voyager και Elle έφεραν δίπλα μου καινούριους ανθρώπους, υπέροχες εικόνες, ακριβότερα αξεσουάρ, περίεργες σκέψεις, φυλλάδια με delivery, παιχνίδια εξουσίας, έξυπνες συσκευές, πολλή πλάκα, αρκετό στρες, υπέροχα ταξίδια, τον Γιώργο και φυσικά την Ελένη… Το πέρασμα στις ιστοσελίδες είναι το επόμενο στοίχημα να μιλάω την δική μου γλώσσα για ό,τι διαθέτει την σφραγίδα του εξαιρετικού. De toute beauté, λοιπόν! Τι είναι τόσο όμορφο για μένα; Για πολλούς που με γνωρίζουν, παραμένει μυστήριο… 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ