Αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει να έχει έρθει από το πουθενά, ο ξαφνικός θρίαμβος του «νεο-συντηρητικού» ενδυματολογικού κώδικα, ήταν αναμενόμενος για τους αναλυτές των κοινωνικοοικονομικών μοχλών που κινητοποιούν τις εκάστοτε ριζικές αλλαγές στο τοπίο της μόδας. H ζωτική ανάγκη της αγοράς για καλοραμμένα καθημερινά ρούχα που σχεδιάζονται για να φορεθούν κάτι περισσότερο από μια φευγαλέα σεζόν, τα περιβαντολλογικά και ηθικά διλήμματα που οδηγούν τη φθίνουσα δημοτικότητα του φαινομενικά προσιτού –αλλά πρακτικά πανάκριβου– fast fashion, η πολυσήμαντη άνοδος του modest dressing και ο κορεσμός που απορρέει από την υπερβολική δόση athleisure, είναι μερικές από τις βασικές παραμέτρους πίσω από την επέλαση του bourgeois chic, που ξεκίνησε θριαμβευτικά με την έναρξη της παρουσίασης της χειμερινής κολεξιόν του οίκου Celine.
CELINE fw19
Η «ρετσινιά» που έγινε trend
Ταυτόσημος με τον μικροαστισμό, ο όρος bourgeois χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία του 1100, αναφερόμενος στους κατοίκους των πόλεων, όμως μετά τη Γαλλική Επανάσταση απέκτησε ευρύτερη έννοια, χαρακτηρίζοντας την αφρόκρεμα της μεσαίας τάξης. Ο bourgeois μπορεί να μην ήταν πραγματικός αριστοκράτης, όμως είχε τη δυνατότητα να ζει καλά. Δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί με χειρωνακτικές εργασίες και αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση, καθώς διέθετε κοινωνικό κύρος και αξιοζήλευτη οικονομική ευμάρεια.
Όλα πήγαιναν καλά για τους bourgeois έως τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και ξεκίνησε η σταδιακή γελοιοποίησή τους μέσα από τις σελίδες των κλασικών μυθιστορημάτων του Gustave Flaubert και του Stendhal. Ακολούθησαν γενιές Γάλλων συγγραφέων που καυτηρίαζαν το «βόλεμα» της οικονομικής άνεσης και την εμφάνιζαν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στενοκεφαλιά, με την αμορφωσιά και την παντελή έλλειψη καλλιέργειας και γούστου. Αποθέωση της ευρέως διαδεδομένης αντίληψης περί του βαρετού bourgeois lifestyle, η ταινία Belle de Jour του Luis Buñuel προβλήθηκε το 1965 με την Catherine Deneuve στον ρόλο μιας θλιμμένης μεγαλοαστής που αποφασίζει να κάνει αχαλίνωτο σεξ με αγνώστους για να δώσει νόημα και ένταση στην απίστευτα βαρετή ζωή της, είχε απρόσμενο αντίκτυπο, καθώς έδινε μια πρωτοφανή kinky διάσταση στη μικροαστική γκαρνταρόμπα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το στιλ των bourgeois έπαυε να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον σε γυναίκες «κάποιας ηλικίας» και επανερχόταν δριμύτερο στο προσκήνιο για να ισορροπήσει την αντισυμβατική hippy chic αισθητική. Το bourgeois look των ’70s έκανε θραύση ανάμεσα στα κορίτσια και στις νεαρές κυρίες των εύπορων οικογενειών που αντιδρούσαν στη μαζική υστερία του χιπισμού ντυμένα με καθωσπρέπει κασμιρένια twin sets, φούστες με πιέτες, φορέματα που έδεναν με φιόγκο στον λαιμό, καλοβαλμένα μοκασίνια, μεσάτα σακάκια και καπιτονέ τσαντάκια.

Έτσι φοριέται το bourgeois chic
Κολλημένες στη ladylike αισθητική των μαμάδων και των γιαγιάδων τους, οι περισσότερες γυναίκες άνω των 40 θεωρούν εντελώς αλλόκοτη την επιστροφή της «μεγαλίστικης» bourgeois αισθητικής και αδυνατούν να κατανοήσουν την παιχνιδιάρικη διάσταση της τάσης.
Πουκάμισα με ρομαντικές λεπτομέρειες και με ενσωματωμένα φουλάρια που δένουν με φιόγκο στον λαιμό, παντός τύπου φούστες και ζιπ κιλότ που καλύπτουν το γόνατο, στενά σακάκια και blazers με άψογη εφαρμογή, δερμάτινα και σουέτ bomber jackets, τζιν παντελόνια, boxy τσαντάκια με μεταλλικά κλεισίματα, μακρόστενα μαντίλια με γεωμετρικά ’70ς τυπώματα, γυαλιά aviator, αλυσίδες και κοσμήματα εμπνευσμένα από το μικροαστικό look προηγούμενων δεκαετιών βρίσκονται στο επίκεντρο της τάσης που αποκτά μοντέρνο πρόσημο, συνδυασμένη σχεδόν πάντα με ψηλές slouchy μπότες που ζαρώνουν στο ύψος του αστράγαλου. Οι διακριτικές ρίγες και τα ψιλά πουά αποτελούν ιδανικές εναλλακτικές επιλογές για τα κατά βάση λευκά και τα μαύρα πουκάμισα του look, ενώ τα μικρά καρό ταιριάζουν γάντι στις bourgeois φούστες και στις κομψές ζιπ κιλότ. Τα εμπριμέ χρησιμοποιούνται πολύ επιλεκτικά, έχουν ξεκάθαρο παλιομοδίτικο ύφος και υιοθετούνται για να δώσουν στιλ κυρίως στα φορέματα της νεο-μικροαστικής γκαρνταρόμπας. Το ευχάριστο είναι πως δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μια μικρή περιουσία για να μπούμε στο πνεύμα της τάσης, καθώς οι περισσότερες από εμάς έχουμε ήδη αρκετά κομμάτια που με το κατάλληλο styling μπορούν να αναβαθμιστούν σε bourgeois chic. Και μην ξεχνάτε ότι ο πιο ιδανικός προορισμός για σχεδόν ανέξοδους στιλιστικούς bourgeois πειραματισμούς είναι τα καταστήματα με second hand ρούχα και αξεσουάρ.



*Το πλήρες άρθρο δημοσιεύεται στο BEAUTÈ Οκτωβρίου με τίτλο “Σαν Παριζιάνες”.