Η λέξη-κλειδί του φετινού χειμώνα είναι η θηλυκότητα. Εμβληματικά all-time trends επανερμηνεύονται και δηλώνουν την παρουσία στα φθινοπωρινά looks. Η μόδα επιστρέφει σε αγαπημένες φόρμες και νόρμες αποδεικνύοντας τη δυναμική του timeless style.
Παλτό στα άκρα
Αν και αρχικά το παλτό ήταν ένα αποκλειστικά αντρικό ρούχο, κατά το τέλος του 19ου αιώνα οι γυναίκες άρχισαν σταδιακά να το φορούν. Εντυπωσιακό και επιβλητικό, το μακρύ παλτό κυριάρχησε στα ’20s, τα ’30s και τα ’50s. Μετά τον πόλεμο, οι θρυλικοί Γάλλοι couturiers όπως ο Dior και ο Givenchy, αναβίωσαν το glam και την αίγλη του. Η ενδυματολογική επανάσταση των ’60s άλλαξε άρδην το τοπίο της μόδας και τα παλτό απέκτησαν γεωμετρικό σχήμα και μικρότερο μήκος – μια τάση που φέτος έχει την τιμητική της.
Τη δεκαετία του ’70 τα πανωφόρια ξαναγίνονται μακριά και τα γούνινα τελειώματα τους δίνουν μια πολυτελή όψη. Η αισθητική των ’80s μπορεί να συνοψιστεί με μια λέξη: υπερβολή. Βελούδο, βάτες και έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Η επόμενη δεκαετία αποτινάσσει τη μανία για επίδειξη του πλούτου και εστιάζει στο design. Οι τόνοι κατεβαίνουν. Τα τελευταία χρόνια, η στροφή στο quiet luxury απλοποιεί τις φόρμες και εστιάζει στο tailoring και τις υφές των υλικών.
Τα παλτό του φετινού χειμώνα φλερτάρουν με τα extreme μήκη. Τα κοντά box-shaped παλτό είναι το πιο δυνατό trend, με τον οίκο Gucci να δίνει το σύνθημα. Έντονα χρώματα και ασημί μοτίβα σε πράσινο φόντο είχαν αέρα ’60s. Παρόμοιο ύφος με υπερτονισμένους ώμους και από τον Saint Laurent σε έναν απροσδόκητο συνδυασμό με διάφανη φούστα.
Δερμάτινο με γούνινο γιακά από τον Hermès σε παστέλ κίτρινο. Αποχρώσεις του γκρι από τους οίκους Ferragamo και Max Mara σε κλασικό ύφος. Παλτό “μικρού μήκους” προτείνει και o οίκος Chanel στο all-time μαύρο tweed. Στον αντίποδα, full-length παλτό εντυπωσιάζουν και μεταμορφώνουν το ντύσιμο με μια απλή κίνηση. Τα φετινά trends άλλωστε αυτό αποδεικνύουν: Πως η γοητεία του timeless style είναι η δύναμη της μόδας να διατηρεί αναλλοίωτο ό,τι έχει αξία.
Λεοπάρ σε πρώτο πλάνο
Tο leopard print πρωταγωνιστεί με μια ανανεωμένη προσέγγι ση που το εντάσσει στην καθημερινή γκαρνταρόμπα. Δεν εί ναι πλέον απλώς μια πινελιά έντασης που αναβαθμίζει κάθε μονόχρωμο σύνολο. Αποκτά κεντρικό ρόλο και εδραιώνεται ως κυρίαρχο print του χειμώνα. Από το πρώτο του λανσάρισμα τη δεκαετία του ’20 από διάσημες ηθοποιούς όπως η Joan Crawford, αποτελεί διαχρονικό fashion statement που ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα. Το 1947, ο Christian Dior το συμπεριέλαβε στην καλοκαιρινή του κολεξιόν σχεδιάζοντας ένα μακρύ φόρεμα και το ανέδειξε ως σύμβολο δυναμισμού και αυτοπεποίθησης. “Αν είσαι ήπια και γλυκιά, μην το φορέσεις”, είχε δηλώσει ο θρυλικός δημιουργός προκαλώντας τα συντηρητικά στερεότυπα της εποχής.
Οι επόμενες δεκαετίες εξύψωσαν το leopard. Στα ’60s το τίμησαν όλες οι σταρ του σινεμά, ακόμα και πρώτες κυρίες της Αμερικής. Στα ’70s οι πρωταγωνιστές της μουσικής σκηνής λάτρεψαν την άγρια ομορφιά του. Από τότε είναι μια σταθερή στιλιστική επιλογή που ανά διαστήματα επανέρχεται στην πρώτη γραμμή. Πιστή στην παράδοση του Christian Dior και ένθερμη οπαδός του leopard, η Maria-Grazia Chiuri αποθέωσε για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα το print, σε πλεκτά ταγιέρ, σύνολα με σορτς και μεσάτα παλτό ως το γόνατο σε μια ιδιαίτερα σικ πρόταση.
Οι οίκοι Michael Kors, Celine και Oscar de la Renta παρουσίασαν leopard πανωφόρια με ρετρό ύφος. Μακριά φορέματα είδαμε στη συλλογή της Isabel Marant, ενώ ο Alaia πλαισίωσε το print με μαύρα puff fleece τελειώματα σε ένα στενό midi για βραδινές εμφανίσεις. Φαίνεται πως το μυστικό της επιτυχίας του leopard κρύβεται στους αναρίθμητους συνδυασμούς του και στην ικανότητά του να εξελίσσεται, να ανανεώνεται, να εξιτάρει και να προσαρμόζεται στο timeless style.
Διαχρονικά κοστούμια
Τα κοστούμια έχουν πάψει από τη δεκαετία του ’70 να αποτελούν μια μονότονη στολή εργασίας. Πρόκειται για έναν ενδυματολογικό κώδικα που ταιριάζει σε κάθε ηλικία και κολακεύει σχεδόν κάθε σωματότυπο. Μια έξυπνη και λειτουργική επιλογή για να είμαστε καλοντυμένες σε οποιαδήποτε περίσταση. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα με την εκδήλωση του φεμινιστικού κινήματος.
Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η Coco Chanel σοκάρει φορώντας παντελόνια στην καθημερινότητά της. Τη δεκαετία του 1930, η Marlene Dietrich εμφανίστηκε δημόσια με κοστούμι σε μια δήλωση χειραφέτησης. Το 1966 ο Yves Saint Laurent παρουσίασε το σμόκιν, και το ανδρόγυνο στιλ απογειώθηκε. Στα ’70s τα κοστούμια “χορεύουν” στον ρυθμό της ροκ και τα flared παντελόνια είναι η κυρίαρχη τάση.
Την επόμενη δεκαετία, οι συχνές εμφανίσεις της πριγκίπισσας Diana με κοστούμια προκαλούν ενθουσιασμό και βρίσκουν χιλιάδες μιμητές. Αυτή τη σεζόν οι σχεδιαστές επένδυσαν στην καθαρότητα του κοστουμιού. Άρρηκτα συνδεδεμένος με τα κοστούμια από τα ’70s, o Ralph Lauren παρουσίασε στην κολεξιόν του διάφορες εκδοχές του αγαπημένου ρούχου. Aνάμειξε πολυτελές σατέν σε μπεζ χρώμα με ριγέ γκρι σακάκι σε ένα πολύ κομψό blend για πρωινές εμφανίσεις και ύμνησε το all-time tuxedo.
Ο Tom Ford έδειξε ένα φίνο 3-piece suit με γιλέκο σε μπεζ που αντιπροσωπεύει άψογα το timeless style και η Victoria Beckham παρέμεινε πιστή στην αγαπημένη της καμπάνα με ίσιο σακάκι. Κλασική γραμμή από τον Simkhai σε μπορντό και την Alberta Ferretti σε χακί με λαδί πουκάμισο. Η Gabriela Hearst πρότεινε λευκό κοτλέ με δαντελένιο ζιβάγκο. Φαρδιές γραμμές αλλά σε διαφορετικό ύφος είδαμε από τον Saint Laurent σε γήινους τόνους. Το κοστούμι φέτος είναι πιο θηλυκό από ποτέ και, ναι, είναι must.
Kεντρική φωτογραφία, Dior, Ursula Andress & Rihanna
Το κείμενο της Πηνελόπης Παπανικολάου / @pinelopi_papanikolaou δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2024.