Η Ελένη Αϋφαντή είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach) και μέσα από αυτή τη συνέντευξη μαθαίνουμε για τη “μόδα” του life coaching, τις ανάγκες της κοινωνίας -όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης- για την ύπαρξη επαγγελματιών για να μας βοηθούν ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τα “βάρη” που κουβαλάμε και δεν μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.
Τι είναι το life coaching;
Στην Καλιφόρνια την δεκαετία του ’80, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι δεν χρειάζονταν θεραπευτική αγωγή, είχαν όμως σημαντικές δυσλειτουργίες στην καθημερινότητά τους και είχαν ανάγκη υποστήριξης και κινητοποίησης, για να βελτιώσουν τη ζωή τους, να μπουν ξανά σε δράση και να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι, δημιουργήθηκε το Life Coaching.
Πώς μπορεί να μας βοηθήσει;
Η βασική παραδοχή του Life Coaching είναι ότι οι πεποιθήσεις μας και οι συνήθειές μας, καθορίζουν τις επιλογές μας στη ζωή. Βάση αυτών, κάθε μέρα επιλέγουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε πράγματα, αυτό κάνει την καθημερινότητά μας περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιητική και έτσι αισθανόμαστε περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικοί ή επιτυχημένοι.
Με το life coaching, οδηγούμαστε στο να δημιουργούμε συνειδητά μια αποτελεσματική, ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή. Με ειδικές τεχνικές οδηγούμαστε στο να συνδέσουμε το νου με την καρδιά, σε μια άριστη συνεργασία, η οποία μπορεί να μετατρέψει το πάθος για τα όνειρά μας, σε δράση για τη ζωή που μας αξίζει.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παγίδες στο life coaching;
Αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε πριν ξεκινήσουμε την εργασία μας με ένα coach, είναι αν πραγματικά θέλουμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και να δεσμευτούμε με αυτό. Ο coach είναι εκεί μόνο για να μας κινητοποιήσει και να μας υποστηρίξει, όχι να κάνει τη «δουλειά» αντί για μας, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν.
Πώς αναγνωρίζεις την τεχνική που σου ταιριάζει καλύτερα και αντίστοιχα, πώς αποφεύγεις να πάρεις τον «λάθος» δρόμο;
Οι τεχνικές, τα εργαλεία και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί σχεδιάζεται αρχικά από τον coach και κατόπιν συμφωνείται με τον coachee. «Λάθος» δρόμος δεν υπάρχει από τη στιγμή που δηλώνεται ο στόχος που θέλει να πετύχει ο coachee και συναποφασίζονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη σύγχρονη γυναίκα σήμερα;
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις θεωρώ ότι είναι να παραμείνει ο εαυτός της, μέσα σ’ ένα κόσμο που θέλει να την αλλάξει, δημιουργώντας συνεχώς πρότυπα, που τα περισσότερα από αυτά είναι αμφιλεγόμενα κατά την άποψή μου.
Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που από την εμπειρία σας βλέπετε πως αντιμετωπίζουν σήμερα :
α) Τα ζευγάρια. Αφ’ ενός, το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι άντρα-γυναίκας έχουν σχεδόν ανατραπεί, χωρίς όμως ακόμα να έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν σε μια νέα κατάσταση, με συνέπεια να είναι εύκολο να δημιουργηθούν σοβαρές τριβές στη σχέση, αφ’ ετέρου, η κρίση αξιών μαζί με την οικονομική κρίση έχουν πλήξει τον ιστό, τη βάση των σχέσεων. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι όταν κάτι καταστρέφεται, πάντα κάτι νέο γεννιέται. Ας είμαστε λοιπόν εμείς εκείνοι οι οποίοι θα συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας νέας εποχής στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από συνειδητές επιλογές.
β) Οι γυναίκες. Είμαστε πραγματικά μέσα σε ένα φαύλο κύκλο οι σημερινές γυναίκες. Ναι, θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητες οικονομικά, αλλά χρειάζεται να είμαστε και αυτάρκεις. Ναι, θέλουμε να αφοσιωθούμε στην καριέρα μας, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να ασχοληθούμε και με τους άλλους τομείς της ζωής μας, όπως το να κάνουμε οικογένεια. Ναι, θέλουμε να έχουμε συντροφική σχέση, αλλά να μην εξαρτάται η ευτυχία μας μόνο απ’ αυτό.
γ) Οι νέοι άνθρωποι. Οι νέες γενιές, τα εξελιγμένα μοντέλα μας, όλα αυτά τα καταπληκτικά παιδιά, που τους έχουμε φορτώσει όλα μας τα λάθη, τους φόβους και τα ελλείμματα. Ας τους επιτρέψουμε να ζήσουν την δική τους ζωή, ας συνειδητοποιήσουν ότι έχουν τη δύναμη για να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Τα δικά τους όνειρα. Ας πάρουν την απόφαση να βγουν έξω από τη «ζώνη της ασφάλειάς» τους και να ξέρουν ότι η ΖΩΗ, τους περιμένει εκεί. Με στόχους δεμένους με ένα όραμα, ΜΠΟΡΟΥΝ. Όχι με τον τρόπο που τα καταφέραμε εμείς, αλλά με κάτι καινούργιο που θα φέρουν οι ίδιοι.
Πώς «αφομοιώνεις» την ευτυχία σε μια κοινωνία σε κρίση:
Η ευτυχία δεν αφομοιώνεται. Η ευτυχία ή το αντίθετό της όποιο κι αν είναι αυτό για τον καθένα, είναι το «χαλί» στη ζωή μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ΚΑΝΟΥΝ πράγματα για να ΕΧΟΥΝ, να αποκτήσουν αυτά που επιθυμούν, για να ΕΙΝΑΙ ευτυχισμένοι. Μάλλον το αντίθετο είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει : να ΕΙΜΑΙ «ευτυχισμένος/η», δηλαδή να αισθάνομαι πληρότητα/ολοκλήρωση, τότε ΕΧΩ αυτά που επιθυμώ και είμαι σε θέση και να τα απολαύσω στο μέγιστο και τότε μπορώ να ΚΑΝΩ πραγματικότητα όλα μου τα όνειρα.
Επομένως, ευτυχία είναι μια κατάσταση που εμπεριέχει πολλά συναισθήματα, όνειρα, δράσεις, που αν τα λειτουργήσεις σωστά και τα «αφομοιώσεις», τότε θα είσαι σε κατάσταση ευτυχίας.
Η Ελένη Αϋφαντή είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach), εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχιατρική και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικευμένη στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), ως εκπαιδεύτρια (NLP CoachingTrainer)