Ένας διαφορετικός οδηγός μας καλεί στην άγνωστη πόλη μας
Und. Athens: μια νέα εναλλακτική πρόταση οδηγού της Αθήνας που εστιάζει στη σύγχρονη τέχνη, και συγκεκριμένα στους εναλλακτικούς χώρους τέχνης και την αχαρτογράφητη τοπική καλλιτεχνική σκηνή. Στόχος της έκδοσης να ανακαλύψει, να καταγράψει και να προωθήσει τα εναλλακτικά art venues, τους ανερχόμενους καλλιτέχνες και τα νέα ταλέντα της Αθήνας, αλλά και να μοιραστεί τη δουλειά τους με ένα κοινό απαιτητικό και διψασμένο για νέες και πρωτότυπες προτάσεις.
Ο χάρτης κυκλοφορεί σε διπλή έκδοση και περιλαμβάνει το αντίστοιχο έντυπο για την καθημερινή περιπλάνηση στην πόλη, όσο και ένα online περιοδικό. Παρουσιάζει μια σειρά από επίσημους αλλά και μη κερδοσκοπικούς χώρους τέχνης, γκαλερί, μουσεία και θεσμούς που συνδέονται με την σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα και που εκπροσωπούνται εδώ σε έναν συνοπτικό guide μαζί με όλες τις πληροφορίες, τις ώρες λειτουργίες, κτλ. Εδώ επίσης θα βρείτε τα πιο σημαντικά μνημεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη, café και εστιατόρια με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, καταστήματα με ευρήματα που ενθουσιάζουν τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκδότη Κυριάκο Σπύρου, το concept συνδυάζει ένα μικρό αρχείο για το “τι συμβαίνει τώρα στην πόλη” με την χρησιμότητα ενός πρακτικού οδηγού που κρατάει μόνο τα απαραίτητα.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Und. Athens; “Ουσιαστικά έχουμε όλοι σχεδόν επισκεφτεί πόλεις του εξωτερικού και ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να πάμε στα μεγάλα μουσεία”, λέει ο Κυριάκος Σπύρου. “Βγαίνοντας από το μουσείο όμως πάντα αναρωτιόμαστε: Που θα πιούμε έναν καλό καφέ; Ποια είναι τα εστιατόρια που δεν είναι τουριστικά; Αυτή η πρακτική ανάγκη μας έκανε να σχεδιάσουμε ένα χάρτη που από τη μία πλευρά λειτουργεί σαν ένας κλασικός χάρτης γκαλερί, και από την άλλη περιέχει χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες που βελτιώνουν την εμπειρία του επισκέπτη στην πόλη” συμπληρώνει.
Σε ποιον απευθύνεται; Αυτός ο χάρτης απευθύνεται σίγουρα σε όλους, γιατί περιέχει πολλές πληροφορίες συγκριτικά με το μέγεθός του και αυτό οφείλεται στον έξυπνο σχεδιασμό του από την Νατάσσα Παππά, που ειδικεύεται στους οδηγούς πόλης, σε συνεργασία με την Μαρίλια Καπετανάκη. Πώς είναι δομημένος; Για τους σκοπούς της Und. Athens, η σχεδιάστρια διαίρεσε την Αθήνα σε εννέα τομείς που αντιστοιχούν στις βασικές γειτονιές του κέντρου: το Εμπορικό Τρίγωνο, Πετραλώνα-Μεταξουργείο, Βικτόρια-Κολωνός, Κυψέλη, Καισαριανή, Κολωνάκι-Εξάρχεια, Αμπελόκηποι, Σύνταγμα-Μετς, και Κουκάκι-Νέος Κόσμος. Η κατανομή της Αθήνας σε αυτές τις περιοχές είναι μη συμβατική σε σύγκριση με άλλους χάρτες και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Und. Athens προτείνει city walks που λειτουργούν σαν μια άτυπη ξενάγηση. Tips και πληροφορίες για κάθε διαδρομή συμπληρώνουν το χάρτη και προσφέρουν στον επισκέπτη το ευρύτερο πλαίσιο και τα ιστορικά στοιχεία που χρειάζεται για να καταλάβει την κάθε περιοχή και αυτό που την κάνει μοναδική. Το σάιτ λειτουργεί συμπληρωματικά; Ναι, ως ιστοσελίδα είναι πολύ πιο δυναμική και περιέχει πληροφορίες που είναι και χρονικά δεσμευτικές. Ήθελα μία πλατφόρμα που να είναι πιο ευέλικτη και να ενημερώνει το κοινό για κάτι πιο άμεσο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ψηφιακή πληροφορία διαδίδεται πολύ πιο οριζόντια και γρήγορα από το έντυπο και δεν θέλαμε να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις. Αγαπάς πολύ το χαρτί όπως φαίνεται. Ναι, πάρα πολύ, αλλά δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ότι υπάρχουν και εξελίξεις άλλου τύπου, όπως π.χ. ότι κάποιοι από τους χώρους τέχνης έχουν διαφορετικό κύκλο ζωής, ίσως μάλιστα κάποιοι κλείσουν μετά την Documenta. Σαν μέσο όμως θέλαμε να φτιάξουμε κάτι χειροπιαστό, που να λειτουργεί εν μέρει και σαν μία καταγραφή για το τι συνέβη στην Αθήνα το ’17 και αργότερα το ’18, το ’19.
Εμείς είχαμε την χαρά να είμαστε από τους πρώτους που χάζεψαν τον χάρτη στο πάρτι που έγινε το Σάββατο, 22 Απριλίου, στον ιδιαίτερο χώρο Art Nouveau (Καλαμιώτου 12). Εκεί το τσίπουρο, η μουσική και οι ταξιδιωτικές συζητήσεις έρεαν άφθονες μπροστά στο μοναδικό έργο της Μαρίας Ευσταθίου. Ειδικά για το Und.Athens η καλλιτέχνης παρουσίαση ένα έργο μεγεθυμένου μικρόκοσμου χρησιμοποιώντας την σκόνη από το πάτωμα του Pop Up που έτρεχε παράλληλα εκείνες τις ημέρες στην “ανακαινισμένη” οδό Βύσσης του ιστορικού τριγώνου.
Περισσότερες πληροφορίες για το Und. Athens θα βρείτε στο http://www.und-athens.com/
Photo: Julius-Christian Schreiner