Δεν αρέσουν σε όλους ή μάλλον δεν άρεσαν, γιατί το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά τα συναντάμε σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας και θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για τη νέα τάση.
Πηγή μεγάλου αριθμού βιταμινών και διατροφικών στοιχείων, τα σπαράγγια είναι ένα ανοιξιάτικο λαχανικό που έχει δικαιωματικά μία θέση στο πιάτο μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον οι επιστήμονες μας δίνουν δέκα λόγους για να τα συμπεριλάβουμε στα γεύματά μας.
01 Βοηθά στην απώλεια βάρους. Όχι μόνο δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες (μόλις 32 μία μέτρια μερίδα!), αλλά το σπαράγγι περιέχει αυξημένο αριθμό θρεπτικών ινών που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Κι αυτό γιατί η πέψη των ινών γίνεται πιο αργά, κι άρα διατηρείται περισσότερο το αίσθημα κορεσμού ανάμεσα στα γεύματα. Συνδυάστε το με ένα βραστό αυγό, ο συνδυασμός ινών και πρωτεϊνών είναι ό,τι πρέπει για να σας χορτάσει!
02 Ομαλοποιεί τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Το σπαράγγι περιέχει μεγάλες ποσότητες του αμινοξέως, την ασπαραγίνη, που είναι ένα φυσικό διουρητικό. Επομένως, η κατανάλωση σπαραγγιών βοηθά στο να αποβληθούν περιττά υγρά κι άλατα από το σώμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μολύνσεων στο ουροποιητικό.
03 Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ειδικά τα σπαράγγια με το μωβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το έντονο κόκκινο, μπλε ή μωβ χρώμα. Πιο συγκεκριμένα μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, βοηθούν την καρδιαγγειακή λειτουργία ενώ καταπολεμούν και ορισμένες λοιμώξεις. Παρ’ όλα αυτά, για να διατηρηθεί αυτή η ιδιότητα του λαχανικού, δε θέλει πολύ ώρα να βράσει ή να ψηθεί.
04 Περιέχει βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι άλλο ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για να επωφεληθείτε από αυτήν την ιδιότητα του σπαραγγιού, ψήστε το με λίγο ελαιόλαδο, καθώς η βιταμίνη Ε απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα με τη βοήθεια λιπαρών. Και δεν υπάρχει καλύτερη πηγή λιπαρών από το ελαιόλαδο, σωστά;
05 Τονώνει τη σεξουαλικότητα. Το σπαράγγι είναι ένα φυσικό αφροδιασιακό, καθώς περιέχει βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, που σχετίζονται με τη λίμπιντο. Επιπλέον η βιταμίνη Ε ενεργοποιεί τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη σε γυναίκες κι άνδρες αντίστοιχα.
06 Καταπολεμά το hangover. Αν το προηγούμενο βράδυ ήπιατε κάτι παραπάνω, τότε προσθέστε και λίγο σπαράγγι στο πρωινό σας. Κι αυτό γιατί το σπαράγγι περιέχει μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα που μειώνουν τη δυσάρεστη αίσθηση του μεθυσιού, ενώ παράλληλα προστατεύουν το συκώτι από τις τοξίνες του αλκοόλ.
07 Μειώνει την αίσθηση φουσκώματος. Εκτός από το ουροποιητικό, το σπαράγγι ωφελεί και το πεπτικό σύστημα. Κι αυτό χάρη στα πρεβιοτικά, καθώς βοηθούν στην πέψη υδατανθράκων που μας είναι πιο δύσκολο να χωνέψουμε.
08 Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ. Τέσσερα «κλαράκια» σπαράγγι περιέχουν το 22% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας φυλλικού οξέως. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη διατροφή γυναικών που επιθυμούν να κάνουν παιδί, ενώ επίσης μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού κατά 50%.
09 Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ. Όπως κάθε πράσινο λαχανικό, έτσι και το σπαράγγι είναι μία καλή πηγή πρόσληψης βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, αλλά και στην καλή υγεία των οστών, καθώς ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.
10 Μας φτιάχνει τη διάθεση. Το φυλλικό οξύ που περιέχει το σπαράγγι δημιουργεί μία αίσθηση ικανοποίησης και μειώνει τα επίπεδα του άγχους. Έρευνες έδειξαν πως άτομα με μειωμένη πρόσληψη φυλλικού οξέως και βιταμίνης Β12 παρουσίαζαν σημάδια κατάθλιψης. Το σπαράγγι περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που συνδέεται με την καλή διάθεση.
Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, το γεγονός πως την άνοιξη τα σπαράγγια έχουν την τιμητική τους και προσθέστε τα στη διατροφή σας!
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου