4 τρόποι για να αναπτύξετε την συνειδητότητά σας

1310

Και οι λόγοι για να το κάνετε

Όταν μιλάμε για τη συνειδητότητα (Mindfulness) , εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία το άτομο αποκτά έλεγχο πάνω αυθόρμητες αντιδράσεις και συμπεριφορές, περιορίζοντας αρχικά το άγχος που οδηγεί σε αυτές. Η διαδικασία για να φτάσει το άτομο σε αυτήν την κατάσταση μοιάζει με ένα είδος διαλογισμού, που ο καθένας μπορεί να εξασκήσει.

Αυτός ο διαλογισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκαλεί έντονη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται άμεσα τόσο με το άγχος, όσο και με τις αντιδράσεις μας σε αυτό. Το πρώτο τμήμα που ενεργοποιείται είναι ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, που ευθύνεται για τη λειτουργία του ελέγχου, δηλαδή τη συγκέντρωσή μας και την ικανότητα αποφυγής αυθόρμητων αντιδράσεων, ώστε να λειτουργούμε και να εργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά. Επίσης ελέγχει και τη νοητική ευελιξία, που είναι σημαντική για τη λήψη αποφάσεων. Το άλλο τμήμα του εγκεφάλου μας είναι ο ιππόκαμπος και σχετίζεται αποκλειστικά με τις αντιδράσεις μας. Ο ιππόκαμπος είναι και το πιο ευάλωτο τμήμα, μια που επιβαρύνεται περισσότερο από το άγχος κι άρα μας δυσκολεύει στο να δείξουμε ενίοτε εγκράτεια, με αποτέλεσμα να δρούμε παρορμητικά.

Υπάρχουν πέντε τρόποι για να μπορέσει κάποιος να φέρει τον εαυτό του σε κατάσταση συνειδητότητας σε λίγα μόλις λεπτά, ακόμη και για κάποιον με πραγματικά γεμάτο πρόγραμμα. Μάλιστα, αν αυτές οι τεχνικές εφαρμόζονται τακτικά, η κατάσταση αυτή γίνεται πιο μόνιμη κι άρα περιορίζεται κατά πολύ το άγχος και βελτιώνονται οι επιδόσεις μας και – φυσικά – η διάθεσή μας.
mindfullness2

01 Εστιάστε στην αναπνοή σας. Καθίστε άνετα σε μία καρέκλα και για λίγα λεπτά απλά αναπνέετε αργά. Εστιάστε όλη σας την προσοχή εκεί, νιώθοντας τη διαδρομή του αέρα κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Ακόμη κι αν μία σκέψη «ξεφύγει» και σας έρθει στο μυαλό, αφήστε τη να περάσει και δώστε πάλι προσοχή στην αναπνοή σας.

02 Βγείτε για έναν περίπατο. Διαλογισμός δε σημαίνει απαραίτητα «κλείνομαι στο σπίτι». Βγείτε έξω κι εστιάστε σε κάθε σας βήμα, την κίνηση των ποδιών και την αίσθηση του εδάφους όταν βαδίζετε. Δώστε προσοχή σε αυτά και στο περιβάλλον γύρω σας. Αν «εισβάλλουν» σκέψεις που σας αγχώνουν, εστιάστε ακόμη περισσότερο στα προηγούμενα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με άλλες συνήθειες, όπως όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν τρώτε.

03 Νιώστε το σώμα σας. Χωρίς να σταματήσετε ό,τι κάνετε (όπως, για παράδειγμα, να γράφετε στον υπολογιστή), εστιάστε στις κινήσεις του σώματος σας. Προσοχή, στις κινήσεις, όχι στο λόγο που κάνετε ό,τι κάνετε. Επίσης μη σκέφτεστε το τι θα κάνετε μετά ή τι θα μπορούσατε να κάνετε εναλλακτικά. Αφιερώστε τη σκέψη σας αποκλειστικά στις κινήσεις των χεριών σας ή τη στάση του σώματός σας.

04 Επαναλάβετε κάτι θετικό για τον εαυτό σας. Αν είναι κάτι που μας προκαλεί άγχος, είναι να εστιάζουμε σε ό,τι ίσως είναι αρνητικό επάνω μας. Κι ένας από τους βασικούς στόχους της συνειδητότητας είναι να σταματήσουμε τη συνεχή ροή στρεσογόνων σκέψεων. Χτίστε την αυτοπεποίθησή σας με ένα μικρό «μήνυμα» προς τον εαυτό σας. Επαναλάβετε σε κάθε ανάσα, για παράδειγμα, τη φράση «είμαι ικανός/ή», είναι η πιο ιδανική. Ή πείτε «είμαι δυνατός/ή». Όποιο «μήνυμα» κι αν στείλετε στον αυτό σας είναι ό,τι πρέπει για να νιώσετε έτοιμος για κάθε πρόκληση!

Διακόψτε τη ροή του άγχους. Ναι, έχει ροή, αλλά δεν είναι φαύλος κύκλος. Όποτε, λοιπόν, νιώθετε να αγχώνεστε, να κουράζεστε ή και να αποκαρδιώνεστε είναι η καλύτερη στιγμή για να έρθετε σε κατάσταση συνειδητότητας. Σταματήστε ό,τι κάνετε, διώξτε τις σκέψεις σας και απλά εφαρμόστε κάποια τις τεχνικές που αναφέραμε. Λίγα λεπτά αρκούν για να βρεθείτε σε μία πιο «νηφάλια» κατάσταση και να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Με την εξάσκηση θα δείτε πόσο εύκολα μοιάζουν όλα και πόσο λογικά μπορούν να λυθούν τα όποια προβλήματα αφού καθαρίστε το μυαλό σας.

Καλή επιτυχία και… ηρεμία!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ