Γιατί πρέπει να τα προσέχουμε…
Καθώς το σώμα κάθε ανθρώπου αντιδρά διαφορετικά σε εκάστοτε ασθένειες ή άγχος, επόμενο είναι να παρατηρούνται διαφορές στο σώμα μας. Σε άλλους είναι πιο έντονες, σε άλλους λιγότερο. Συμπτώματα, όμως, που είτε είναι ανεξήγητα ξαφνικά ή που επιμένουν πρέπει να μας εφιστούν την προσοχή ώστε να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως το όποιο πρόβλημα.
01 Αλλαγές στους μαστούς. Οι μαστοί διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα κι αυτοί από μήνα σε μήνα αλλάζουν, συνήθως λόγω εμμήνου ρήσης ή ωορρηξίας. Αλλαγές, όμως, που επιμένουν, όπως πρήξιμο, πόνος, οζίδια ή εξανθήματα δεν πρέπει να τα προσπερνάμε.
02 Ασταθής κολπική αιμορραγία. Αναπάντεχες αιμορραγίες (κι ειδικά όταν αυτές συνοδεύονται από πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη) μπορούν να είναι ένδειξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, αν παρατηρήσουμε έντονες αιμορραγίες κατά την περίοδο ή κηλίδες αίματος ανάμεσα σε δύο περιόδους κι αν ο κύκλος μας διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες, είναι επιτακτική η εξέταση από το γυναικολόγο μας.
03 Ξαφνικές μεταβολές βάρους. Αν παίρνουμε χωρίς λόγο βάρος ή αν παρατηρήσουμε φούσκωμα που διαρκεί πάνω από δύο ημέρες, αυτά μπορούν να είναι σημάδια καρκίνου των ωοθηκών, άρα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο γυναικολόγο μας. Ακόμη, περιττό βάρος σε συνδυασμό με πρήξιμο στα πόδια μπορεί να συνδέεται με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, με την καρδιά να μη μπορεί να αντλήσει σωστά αίμα στο σώμα. Η ξαφνική απώλεια βάρους με τη σειρά της (δηλαδή η απώλεια του 5% του βάρους μας σε διάστημα λιγότερο του εξαμήνου) μπορεί να συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν ως σύμπτωμα το άνευ προσπάθειας αδυνάτισμα. Ακόμη μπορεί να σηματοδοτεί ορμονικές διαταραχές, κατάθλιψη ή ακόμη και διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση ένας εργαστηριακός έλεγχος κι εκτίμηση από το γιατρό μας κρίνεται σώφρονες κινήσεις.
04 Ξαφνικοί και δυνατοί πονοκέφαλοι. Σίγουρα ο πονοκέφαλος είναι ένας σύνηθες σύμπτωμα. Όταν, όμως, αυτός προκύπτει αναπάντεχα κι είναι ανυπόφορος, τότε είναι ανησυχητικό σημάδια, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη ανευρύσματος ή ενός διαρρηγμένου αιμοφόρου αγγείου στο εγκέφαλο. Συνήθως το ανεύρυσμα συμβαίνει στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού κι είναι ανώδυνο. Όταν, όμως, το ανεύρυσμα διαρρηγνύεται, το αίμα διαχέεται στον περιβάλλοντα ιστό του εγκεφάλου προκαλώντας έντονο πονοκέφαλο κι υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης, καθώς και κίνδυνος για τη ζωή μας. Σε αυτήν την περίπτωση καλούμε την Άμεση Βοήθεια.
05 Πόνος στην κοιλιά. Συνήθως προκαλείται από κάποιο φαγώσιμο που μας πείραξε. Αλλά ο ξαφνικός κι έντονος πόνος στην κοιλιά μπορεί να είναι σημάδι αορτικού ανευρύσματος, κοιλιακού έλκους ή σκωληκοειδίτιδας. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο απευθυνόμαστε άμεσα στο θεράποντα ιατρό μας.
06 Δύσπνοια. Η δύσπνοια χωρίς λόγο που επιδεινώνεται με ήπια εκγύμναση ή όταν ξαπλώνουμε μπορεί να είναι σημάδια χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ή πνευμονικής εμβολής, όπου θρόμβος αίματος προσκολλάται στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων. Καθώς και οι δύο παθήσεις είναι επικίνδυνες, κρίνεται απαραίτητη η ιατρική εκτίμηση.
Προσέχουμε για να έχουμε, λέει ο σοφός λαός. Καλό είναι, λοιπόν, να προσέχουμε τόσο ξαφνικά συμπτώματα όπως τα παραπάνω και να μη διστάζουμε να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή και βοήθεια.
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου