Γιατί πίνουν όλοι ξαφνικά πόσιμη αλόη;

1546

 

Από εκεί που η αλόη ήταν συνυφασμένη στο μυαλό μας με κρέμες και εγκαύματα, ξαφνικά η πόσιμη μορφή της έχει γίνει το απόλυτο must μιας υγιεινής διατροφής. Μήπως όλοι αυτοί ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε; 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι ένας πράσινος χυμός την ημέρα ενισχύει την νεανική όψη του δέρματος. Ωστόσο μία νέα παγκόσμια τάση που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται αργά και σταδιακά και στην χώρα μας είναι η κατανάλωση του χυμού της αλόης.

Αν δεν είχατε ακούσει μέχρι σήμερα την νέα αυτή μόδα, ίσως να απορήσετε. Η αλόη (aloe vera) ήταν, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, περισσότερο γνωστή για την επουλωτική της δράση κατά των εγκαυμάτων από τον ήλιο, αλλά ευεργετικά για την επιδερμίδα αποτελέσματα λένε τώρα οι beauty experts ότι έχει και ο χυμός της. Η αιτιολογία; Ο χυμός αυτός με την ελαφρώς ξινή γεύση είναι γεμάτος με βιταμίνες B, C και E, καθώς και φολικό οξύ, στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, γεγονός που είναι εμφανές και στην επιδερμίδα. Υποστηρίζεται ακόμη ότι ο χυμός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου, της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, των ελεύθερων ριζών. Μπορεί όμως πραγματικά ένας χυμός να κάνει το δέρμα μας πιο νέο;

Στραφήκαμε στην Αργυρή Καπελλάρη, μία από τις κορυφαίες δερματολόγους της Αθήνας για απαντήσεις:

Κυρία Καπελλάρη, η πόσιμη αλόη θεωρείται η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη ομορφιάς. Ποια είναι η γνώμη σας για την  τάση;

Η αλόη είναι πράγματι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό επουλωτικό και αναπλαστικό μέσο, γι’ αυτό και έβρισκε αντίστοιχες εφαρμογές από την αρχαιότητα. Η αλόη ήταν μάλιστα δημοφιλές φάρμακο και στην Ιπποκράτειο Ιατρική και οι αρχαίοι την χρησιμοποιούσαν μετά από εγκαύματα αλλά και στην πόσιμη μορφή της για να καταπολεμήσουν γαστρίτιδες.

Έχει όμως πράγματι θαυματουργές ιδιότητες ακόμη και σε επίπεδο αντιγήρανσης όπως ακούγεται;

Ουσιαστικά οποιοδήποτε υλικό προσφέρει ένα αντίστοιχο περιβάλλον υγρασίας και αντιοξείδωσης στα κύτταρα τα βοηθάει ώστε να δουλεύουν καλύτερα και να επιταχύνουν έτσι τη δημιουργία κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος. Η αλόη ωστόσο δεν δρα άμεσα στους ινοβλάστες. Ναι, μία κρέμα που περιέχει αλόη προστατεύει το ξηρό δέρμα, το ενυδατώνει, το βοηθά να αντιμετωπίσει μία δερματίτιδα από το κρύο για παράδειγμα και βέβαια έχει τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η δράση της πόσιμης αλόης ωστόσο είναι κατεξοχήν αντιφλογιστική και αναπλαστική, όχι όμως αντιγηραντική.

Καλύτερα να μην υπερβολικές προσδοκίες λοιπόν;

Κοιτάξτε, στην πόσιμη μορφή δεν υπάρχει ουσία που να είναι αμιγώς αντιγηραντική, αυτό δεν ισχύει μόνο για την αλόη. Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες που καταπίνουμε βοηθούν την ισορροπία του οργανισμού ως συμπληρώματα διατροφής, και αυτό οφείλεται στην ένδεια των αντίστοιχων θρεπτικών στοιχείων στην διατροφή μας. Περισσότερο μακροβιοτικά λοιπόν λειτουργούν παρά ως άμεσα αντιγηραντικά.

Προσοχή: Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για πεπτικά ή αιματολογικά προβλήματα ή αν έχετε διαβήτη μην δοκιμάσετε τον χυμό αυτό, γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση του ζαχάρου. Αν ωστόσο τα παραπάνω δεν ισχύουν για εσάς και θέλετε να δοκιμάσετε τη δράση της αλόης, προτιμήστε την οργανική, φιλτραρισμένη και υψηλής ποιότητας έκδοση του χυμού, αλλιώς το νερό αλόης που δεν περιέχει γλυκαντικές ή άλλες πρόσθετες ουσίες.

Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Αργυρή Καπελλάρη είναι επιστημονικός συνεργάτης του νοσοκομείου “Α.Συγγρός” με ειδικότητα στην Αισθητική Ιατρική και μέλος AFME – Γαλλίας (laser εφαρμογές).                              Χίλτον: 210-7246452, 210-722 και Κηφισιά: 210-6232422, 210-6233488. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ