Μετά τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες των τελευταίων δεκαετιών, ο πλανήτης αποφασίζει να κατεβάσει ταχύτητα επιβραβεύοντας το Κίνημα της Βραδύτητας.
«Faster, Higher, Stronger», το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε σημαία της Ουόλ Στριτ και του αμερικάνικου ονείρου τη δεκαετία του 1980. «Live Fast, Love Hard, Die Young», έλεγαν κάποτε και οι αστέρες του Χόλιγουντ, της ροκ, και οι αμέτρητοι θαυμαστές τους. Μέχρι που κάποια στιγμή τα χαρούμενα γηρατειά έγιναν πιο ζηλευτά από έναν «ένδοξο» θάνατο γεμάτο χάπια και αλκοόλ, οι ασκήσεις αναπνοής έγιναν το ίδιο απαραίτητες στους μάνατζερς με τα bonus, και η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να κοιτάζει προβληματισμένη το κοντέρ. Μήπως έτρεχε τόσο που δεν είδε το κόκκινο;
Η ταχύτητα εκτέλεσης κάποιας εργασίας αποδεδειγμένα πια το μόνο που σήμαινε ήταν… ταχύτητα εκτέλεσης. Όχι απαραίτητα ποιότητα, διεισδυτικότητα, πληρότητα. Αναπόφευκτα μπήκε στο τραπέζι το ερώτημα: Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα; Γιατί, αλήθεια, ποια επιχείρηση χαιρόταν να αντικαθιστά κάθε λίγο και λιγάκι τα «καμένα λάστιχα» του μυαλού των στελεχών της; Και ποιος θα ήθελε πια να θυσιάσει την ευεξία του για χάρη των υψηλών ταχυτήτων, στη δουλειά, την κοινωνική ζωή, το σπίτι;
Όταν η έμπνευση έρχεται από την κουζίνα
Ακριβώς τη στιγμή που η Αμερική αποθεώνει το high speed, στην Ιταλία της δεκαετίας του 1980 και 1990 η ακριβώς αντίθετη άποψη αρχίζει σιγά-σιγά να γεννιέται. Νέοι στόχοι εμφανίζονται στο χάρτη με γαστρονομικές αρχικά ανησυχίες, το κίνημα βαφτίζεται Slow Food και οι εκφραστές του μιλούν κατά του fast food και υπέρ των παραδοσιακών τεχνικών κατεργασίας και παρασκευής τροφίμων.
Το trend βρίσκει απέναντί του ένα ευγνώμων κοινό που αγκαλιάζει την ιδέα και αρχίζει να την εφαρμόζει σε όλους τους τομείς της ζωής του, με αποτέλεσμα το slow living να μετατραπεί σταδιακά στην πιο σύγχρονη απάντηση σε μια σειρά από προβλήματα.
Ποδήλατα στους δρόμους κατά της ρύπανσης. Ψηφιακή αποτοξίνωση αντί για δεύτερο κινητό. Αποφορτισμένες ατζέντες και χαλαρές προσθεσμίες αντί για αλλεπάλληλα meetings. Μεγάλα ταξίδια με κουπέ αυτοκίνητα αντί για φρενιασμένο island-hopping.
Το Κίνημα της Βραδύτητας, ή αλλιώς Slow Living, ξεκίνησε σαν μια δειλή διαμαρτυρία ενάντια στην αντίληψη ότι το γρήγορο είναι πάντα καλύτερο. Πλέον η νέα φιλοσοφία αγκαλιάζει τη ζωή και συμφιλιώνεται με όλες τις ηλικίες της, παροτρύνοντάς μας να παρατείνουμε όσο μπορούμε την υγεία και τη νεανική φρεσκάδα του σώματος και του μυαλού μας και να απολαμβάνουμε κάθε λεπτό μέσα στη μοναδικότητά του. Πώς θα μπορούσε η ομορφιά να αποτελεί εξαίρεση;
Ζούμε πιο αργά, γερνάμε και πιο αργά
Η μειωμένη ταχύτητα ζωής, με τα απολαυστικά Σαββατοκύριακα, τα κλειστά κινητά, την θέσπιση ορίων στα ανεκτά επίπεδα κούρασης και πίεσης έφερε μαζί της και μια υπέροχη απενοχοποίηση άλλων, εξίσου βαθιών ανθρώπινων αναγκών. Αφού μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τον χρόνο και τα ρολόγια μας, γιατί να μην τον κάνουμε καλύτερο φίλο του καθρέφτη μας; Αφού αποφασίσαμε να κυνηγήσουμε την μακροβιότητα σε όλες τις εκφάνεις της ζωής μας, γιατί να μην το κάνουμε ως η ομορφότερη εκδοχή του εαυτού μας;
Πράγματι, η επιβράδυνση της γήρανσης είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες επιθυμίες και σαν ανερχόμενη τάση καθοδηγεί με τη σειρά της την έρευνα, την καινοτομία και τον προσανατολισμό των μεγάλων εταιριών στον τομέα της ομορφιάς. Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα;
“Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε εξ ολοκλήρου τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας», διευκρινίζει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Αφροδίτη Μπονάτσου. «Η μείωση των οιστρογόνων ή η συγκεκριμένη δομή των οστών του προσώπου είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορούμε, ωστόσο, να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση και τα σημάδια της και να παρατείνουμε την υγιή και φρέσκια όψη της επιδερμίδας μας για πολύ περισσότερο από ότι μπορούσαμε κάποτε χάρη στη βοήθεια της επιστήμης». Αυτό, ωστόσο, δεν υποδηλώνει ότι αρνούμαστε να ωριμάσουμε και σε άλλα επίπεδα, έτσι δεν είναι;
«Φυσικά και όχι», απαντά με σιγουριά η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια, Αρετή Καμπέρογλου. «Το αντίθετο συμβαίνει. Το Η παράταση της νεανικής όψης ενισχύει την γυναικεία αυτοπεποίθηση, βελτιώνει τη διάθεση – ειδικά σε κρίσιμες για την γυναικεία ψυχολογία περιόδους όπως η εμμηνόπαυση – και μειώνει τα επίπεδα καθημερινής πίεσης».
Οι βασικές οδηγίες επιβράδυνσης της γήρανσης: Πίνουμε περισσότερο νερό, προσέχουμε τι τρώμε και τηρούμε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες, γυμναζόμαστε.
Νέες ανακαλύψεις: Η σιωπηλή γήρανση και το Exposome
H γήρανση δεν είναι μια παθολογία, είναι μια φυσική και διαρκής διαδικασία. Πριν όμως τα σημάδια της (ξηρότητα, θαμπή όψη, ρυτίδες, κηλίδες) γίνουν ορατά, αναπτύσσονται σιωπηλά σε βιολογικό επίπεδο, χρόνο με το χρόνο. Αυτό το πρώτο βήμα αναγνωρίστηκε από τα εργαστήρια της Vichy ως σιωπηλή γήρανση.
Eξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου σταδίου παίζει το Εxposome που ανακαλύφθηκε το 2005. Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνολο των εξωτερικών παραγόντων (ακτίνες UV, μόλυνση) που ευθύνονται για το 80% των σημαδιών γήρανσης, αλλά και των εσωτερικών παραγόντων (στρες, έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή, κάπνισμα) στους οποίους εκτιθέμεθα καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας.
H πρόταση της Vichy
Με στόχο να ενισχύσει την αντίστοιχη έρευνα, η Vichy δημιούργησε την επιχορήγηση Vichy Exposome και μετά από εννέα χρόνια κατέληξε στην καινοτόμα σύνθεση του Slow Age, την πρώτη κρέμα ημέρας που εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της σιωπηλής γήρανσης στη ρίζα τους, ώστε να επιβραδύνει την εμφάνιση των σημαδιών της.
Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Μετά από έναν μόλις μήνα σημειώνεται εμφανής μείωση των σημαδιών της φωτογήρανσης (ορατοί πόροι, ζάρες, περίγραμμα του στόματος, αποχρωματισμοί) ακόμη και όταν η έκθεση στον ήλιο είναι καθημερινή. Σε δύο μήνες πάλι, το δέρμα δείχνει αισθητά πιο λείο, πιο υγιές και δυνατό να αντιμετωπίσει τους παράγοντες Exposome.
Βέβαια η σύνθεση περιέχει φίλτρα με μεγάλο εύρος προστασίας (SPF25-UVA) και βασίζεται κυρίως σε φυσικά συστατικά με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ρίζες βαϊκαλίνης, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται εδώ και 2000 χρόνια στην κινέζικη ιατρική. Το τονωτικό συστατικό Bifidus που προέρχεται από προβιοτικά, από την άλλη, ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό και μειώνει την ευαισθησία του δέρματος. Τέλος, το αναπόσπαστο ιαματικό νερό μεταλλοποίησης της Vichy έχει διαπιστωμένες εξισορροπητικές, ενισχυτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.
Όπως είπε και ο Carl Honoré, πατέρας του Κινήματος της Βραδύτητας, το Slow Living δεν σημαίνει να κάνεις τα πάντα αργά, αλλά να τα κάνεις με τη σωστή ταχύτητα. Και όταν μιλάμε για αποτελέσματα σε μια θεραπεία ομορφιάς, τότε η ταχύτητα δεν είναι μόνο θεαματική, αλλά και επιθυμητή!
Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2017