Kombucha: το νέο υγιεινό ρόφημα;

Υπόσχεται βελτίωση στην πέψη κι ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Μετά τη θραύση που έκανε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα η kombucha (διαβάζεται «κομπούχα») έφτασε στην Ευρώπη (πρώτη στάση Αγγλία) και κυριαρχεί στα εκεί καταστήματα βιολογικών/υγιεινών τροφίμων και στα hipster bars. Στην Ελλάδα είναι περισσότερο διαθέσιμη μέσω παραγγελιών, αλλά ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά γνωστή.

Τι είναι, όμως η kombucha;
Πρόκειται για τσάι που έχει υποστεί ζύμωση. Με βάση ένα είδος ζυμομύκητα και με προσθήκη νερού, ζάχαρης και (φυσικά) τσαγιού), η διαδικασία προκαλεί απελευθέρωση αντιοξειδωτικών, Βιταμίνης Β κι ελάχιστο αλκοόλ. Το αποτέλεσμα είναι ένα ημίγλυκο κι ελαφρώς ανθρακούχο ρόφημα. Κάποιοι το γνωρίζουν κι ως «Τσάι της Μαντζουρίας», μια που έχει μία προϊστορία δύο χιλιάδων ετών στην Κίνα, αλλά η παρασκευή του στην Αμερική και την Ευρώπη μετρά μόλις μία δεκαετία.

Η γεύση της kombucha είναι ένα σύμπλεγμα ξινού και γλυκού και χαρακτηρίζεται έντονη. Από εκεί κι ύστερα, όπως συμβαίνει με τα παγωμένα τσάγια του εμπορίου, για παράδειγμα, ο καταναλωτής μπορεί να διαλέξει από μία σειρά γεύσεων: από χαμομήλι κι αγριοτριανταφυλλιά μέχρι raspberry και ρόδι.

Όσοι το κατανάλωσαν υποστηρίζουν πως όντως βοηθά στην πέψη των τροφών και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η σύμβουλος διατροφής Alice Mackintosh θεωρεί πως αυτό οφείλεται στα ωφέλιμα βακτήρια που απελευθερώνονται κατά τη ζύμωση. Μάλιστα υποστηρίζει πως για τους πολυάσχολους ανθρώπους που δεν τρέφονται σωστά, είναι ένα φυσικός τρόπος για να αυξήσουν αυτά τα «καλά βακτήρια» στον οργανισμό, τα οποία συμβάλλουν στις προαναφερόμενες λειτουργίες.

Άλλο ένα ενεργειακό ποτό ή όντως ένα ιδανικό ρόφημα για να ωφεληθεί ο οργανισμός; Κι αλήθεια… το έχει δοκιμάσει κανείς σας; Περιμένουμε απόψεις!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ