Μύθοι και αλήθειες σχετικά με το γάλα

1277
Toasting with Milk Glass

Τα μωρά όταν γεννιούνται για έξι μήνες -τουλάχιστον- πίνουν αποκλειστικά γάλα. Μεγαλώνοντας τίθεται το ερώτημα αν τελικά πρέπει να πίνουν πολύ ή αρκετό. Πόσο απαραίτητο είναι για την ανάπτυξή τους; Και τι ισχύει για εμάς τους ενήλικες;

Ρωτήσαμε τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Γιάννη Χρύσου, ο οποίος μας δίνει τις απαντήσει :

Το γάλα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί πηγή περισσότερων από δέκα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Στις διεθνείς διατροφικές συστάσεις, αναφέρεται ότι πρέπει να καταναλώνονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Όμως, όπως κάθε νόμισμα, έτσι και το γάλα έχει 2 πλευρές. Ας τις δούμε:

Αδυνάτισμα
Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση γάλακτος με την αυξημένη απώλεια κοιλιακού λίπους. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις όπου το άτομο εμφανίζει ευαισθησία στην κατανάλωση γάλακτος, μπορεί να οδηγεί σε φουσκώματα και πεπτική δυσλειτουργία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να περιορίζεται ή και να αποφεύγεται. Για την ιστορία, ένα φλιτζάνι γάλα με περιορισμένα λιπαρά, αποδίδει 120 θερμίδες.

Ασβέστιο
Πράγματι το γάλα και το γιαούρτι είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου. Για όσους όμως δεν το προτιμούν, υπάρχουν λύσεις φυτικής προέλευσης. Πολύ καλές πηγές είναι τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το σπανάκι αλλά και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με ο κόκκαλο.

Καρκίνος
Αν και ο μύθος αυτός έχει ξεπεραστεί, νεώτερες μελέτες συνδέουν την πολύ υψηλή πρόσληψη ασβεστίου με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και κυρίως του προστάτη. Η μέτρια κατανάλωση, που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο, δεν δημιουργεί ανάλογο κίνδυνο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν την μέτρια κατανάλωση γάλακτος και προϊόντων του με την εμφάνιση καρκίνου.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει «φτιαχτεί» για να καταναλώνει αγελαδινό γάλα
Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα για περισσότερα από 8000 χρόνια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει την δυνατότητα ναπέψει, να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Ζητήματα που αφορούν την εκτροφή των αγελάδων, αποτελούν πραγματικό ζήτημα. Η χρήση αντιβιοτικών σε μεγάλες ποσότητες, προληπτικά, αλλά και η χρήση της αυξητικής ορμόνης των βοοειδών, που χρησιμοποιείται για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος, απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του καταναλωτή. Μοναδικό όπλο έναντι του συγκεκριμένου ζητήματος είναι η αγορά βιολογικού γάλακτος. Η βιολογική παραγωγή απαγορεύει την χρήση αντιβιοτικών και αυξητικής ορμόνης.

Κείμενο : Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ