Ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που υποφέρουν από έντονες ημικρανίες ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες; Δεν είστε οι μόνοι, καθώς η μετάβαση από την μία εποχή στην άλλη που συνοδεύεται από πτώση της θερμοκρασίας, πτώση στα επίπεδα υγρασίας αλλά και περισσότερο αέρα, επηρεάζει και την υγεία μας.
Ο καιρός είναι μουντός, έχει συχνά συννεφιά, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο το να βρέξει, ενώ οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 25 βαθμούς και υπάρχει έντονη υγρασία. Επικρατεί δηλαδή, ζέστη, μουντάδα και υγρασία, ενώ νιώθουμε πολύ βαρύ το κεφάλι μας και υπάρχουν και στιγμές έντονης ζαλάδας.Και δεν είναι τυχαίο…καθώς Αμερικάνοι επιστήμονες νευρολογίας αποδίδουν τα αίτια των πονοκεφάλων κυρίως σε απότομες μεταβολές του καιρού, καθώς παρατηρείται αλλαγή στις βαρομετρικές πιέσεις, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Επίσης, μεγάλη ευθύνη για τους συχνούς πονοκεφάλους φέρει και το στρες και η κακή διατροφή. Στις ΗΠΑ το 80% των ημικρανιών σε ενήλικες αποδίδονται στο έντονο και χρόνιο άγχος. Στην Ελλάδα τα αίτια αποδίδονται κυρίως στις απότομες αλλαγές του καιρού, και στην υψηλή υγρασία.
Έτσι, το μόνο μέτρο προστασίας που μπορείτε να λάβετε για τις φθινοπωρινές ημικρανίες είναι να είστε πάντα εξοπλισμένοι με τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός και να παίρνετε το κατάλληλο φάρμακο μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια.
Τέλος, στους ενοχλητικούς και επίμονους πονοκεφάλους συμβάλλει και η έλλειψη ύπνου, διότι διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τη σεροτονίνη, η οποία είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας και ο νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Όταν κάποιος ασθενής πάσχει από κατάθλιψη παρατηρείται χαμηλό επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο.