Είναι ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές του καλοκαιριού, μαζί με το καρπούζι και το πεπόνι…
Το πορτοκαλί ζουμερό φρούτο με τη γλυκιά γεύση καταλαμβάνει επάξια μία θέση στη διατροφή μας το καλοκαίρι είτε ως κολατσιό είτε ως επιδόρπιο. Κι υπάρχουν δέκα καλοί λόγοι για να το καταναλώνουμε τακτικά!
01 Προστατεύουν την όραση. Τα ροδάκινα περιέχουν βιταμίνες Α, C και Β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει την όραση, καθώς με την τακτική κατανάλωση αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Ακόμη η Β-Καροτίνη προστατεύει τους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών, προλαμβάνοντας έτσι τον καταρράκτη κι άλλες αλλοιώσεις των ματιών που έρχονται με την πάροδο του χρόνου.
02 Είναι ιδανικά για το δέρμα. Οι βιταμίνες Α και C είναι βασικές για την καλή υγεία του δέρματος. Η Α ενυδατώνει και βελτιώνει τη δομή του δέρματος, κάνοντάς το απαλό κι ελαστικό, ενώ η C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από αλλοιώσεις. Ένα ροδάκινο την ημέρα μπορεί να φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς παράλληλα θα δείτε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας να μειώνονται.
03 Διατηρούν το σωματικό βάρος. Το ροδάκινα δεν περιέχουν λιπαρά κι έχουν μόλις 68 θερμίδες. Επίσης η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα είναι τέτοια που το κάνουν ιδανικό snack, ειδικά αν βρίσκεστε σε δίαιτα.
04 Προλαμβάνουν τον καρκίνο. Τα ροδάκινα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιορίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ειδικά στους πνεύμονες, το παχύ έντερο και το στόμα. Επίσης, οι φαινόλες που περιέχουν τα ροδάκινο σταματούν την μετάσταση καρκινικών κυττάρων στους μαστούς, χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα.
05 Ελέγχουν τη χοληστερίνη. Οι φαινόλες που περιέχουν τα ροδάκινα εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, προλαμβάνοντας έτσι καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη. Επίσης, η Β-καροτίνη μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος (HDL).
06 Βελτιώνεται το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά των ροδάκινων βοηθούν την καρδιά εμποδίζοντας της χημικές αντιδράσεις που μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν τα κύτταρα της καρδιάς και των αρτηριών. Επίσης, ρυθμίζουν το μεταβολισμό περιορίζοντας τον κίνδυνο φλεγμονών, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έμφραγμα κι εγκεφαλικό.
07 Βοηθούν στην πέψη. Τα ροδάκινα διευκολύνουν την αποβολή τοξινών από το έντερο, τα νεφρά, το στομάχι και το ήπαρ χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάλιο. Οι ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο νεφρολογικών παθήσεων και την εμφάνιση ελκών.
08 Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Ένα μεγάλο ροδάκινο περιέχει υψηλή ποσότητα καλίου κι ελάχιστο νάτριο. Ο συνδυασμός αυτός ρυθμίζει την ποσότητα του νερού του σώματος, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σίδηρο κι ασβέστιο κι όλα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όσοι πάσχουν από υπέρταση, με ένα ροδάκινο την ημέρα μπορούν να δουν την πίεσή τους να ρυθμίζεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
09 Προστατεύουν από την αναιμία. Όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, πρέπει να ακολουθούν διατροφή που αποτελείται από τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Τα ροδάκινα είναι ένα μέρος αυτής της διατροφής, καθώς ο σίδηρος που περιέχουν ενισχύει την αιμοσφαιρίνη και περιορίζει την αναιμία. Επίσης, η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.
10 Προστατεύουν από φλεγμονές. Τα ροδάκινα έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη Α που περιέχουν βοηθά στους ρευματισμούς. Ακόμη, οι διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες των ροδάκινων μειώνουν τις φλεγμονές που προκαλούν τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα. Ιδανικό είναι αν τα φρούτα καταναλώνονται με τη φλούδα τους, ώστε να επωφεληθείτε πλήρως από αυτές τις ιδιότητες.
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου