Βρώμη: Πηγή Ενέργειας χωρίς λιπαρά

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό χαμηλής θερμιδικής αξίας πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνες.

Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή  βιταμινών,αντιοξειδωτικών,μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Εισήχθηκε στη Βόρεια Αμερική τον 17ο αιώνα και στην Αγγλία θεωρούνταν το ‘”κατώτερο” σιτηρό, επειδή δεν παρήγαγε ψωμί, αλλά μόνο “κατώτερα” τρόφιμα όπως κουάκερ και παξιμάδια. Σήμερα αποτελεί εξαιρετικό προϊόν ειδικά για το πρωινό μας χάρη στα εξαιρετικά οφέλη που προσφέρει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρωτεΐνη της βρώμης είναι ισοδύναμη με αυτήν της σόγιας. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το βοηθά στην καταπολέμηση ιών και βακτηρίων. Επίσης, είναι ένα προϊόν που μας προσφέρει φυτικές ίνες απαραίτητες για τον οργανισμό (ενδεικτικά 40γρ. βρώμης είναι ικανά να καλύψουν το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες),  οι οποίες παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους,καθώς ακόμα και μια μικρή ποσότητα βρώμης προκαλεί στον οργανισμό  το αίσθημα του κορεσμού για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό  και προκαλεί ήπια έκκριση ινσουλίνης βοηθώντας τη ρύθμιση του ζαχάρου. Τέλος,η περιεκτικότητα της σε β- γλυκάνες (οι οποίες χωρίζονται σε διαλυτές και αδιάλυτες) χρησιμεύουν στη μείωση της χοληστερόλης, την διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

ΕΙΔΗ ΒΡΩΜΗΣ

Η βρώμη μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές και να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους:

  • Πλιγούρι (στιγμιαία): πρόκειται για πολύ λεπτή, προμαγειρεμένη βρώμη,που χρησιμοποιείται μόνο με καυτό νερό.Συνήθως προσθέτουμε αρωματικές ουσίες και αλάτι.
  • Ολόκληροι κόκκοι: περνούν από ελάχιστη επεξεργασία με αφαίρεση μόνο της εξωτερικής φλούδας.Είναι πολύ θρεπτικοί και μασιούνται δύσκολα γι΄αυτό και χρειάζονται αρκετή ώρα για το μαγείρεμα.
  • Νιφάδες: είναι πολύ λεπτές, μαγειρεύονται σε 3 – 4 λεπτά και αποτελούν πολύ καλή επιλογή για παρασκευή μπισκότων.
  • Κυματιστή (ξεφλουδισμένη): βράζουμε κόκκους στον ατμό,οι οποίοι παίρνουν μια κυματιστή μορφή που βοηθά στο γρήγορο μαγείρεμά τους.Η κυματιστή βρώμη χρησιμοποιείται είτε για την παρασκευή δημητριακών, είτε προστίθεται ακατέργαστη στα μίγματα μούσλι.
  • Ιρλανδική/σκωτσέζικη (κουάκερ): αποτελείται  από κόκκους τεμαχισμένους σε μικρά κομμάτια(2-3) και απαιτεί αρκετό χρόνο  μαγειρέματος.

Γενικά η βρώμη- όπως και άλλα δημητριακά- αποτελεί πηγή υδατανθράκων με θερμίδες που είναι χρήσιμες όταν ο οργανισμός μας απαιτεί υψηλά επίπεδα ενέργειας (π.χ. για την άσκηση ή τον αθλητισμό) και αυξημένες επιδόσεις. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα πρωινό αποτελούμενο από βρώμη(φυτικές ίνες), γάλα χαμηλών λιπαρών (πρωτεΐνες), μέλι & κανέλα (αντιοξειδωτικά οφέλη) και κομμάτια μήλου.

Ένας απολαυστικός και υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα σας.

Κείμενο: Anna Stilo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ