Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεις την πειθαρχία την κάνει να μοιάζει πολύπλοκη και ανέφικτη. Κι αυτό επειδή συνήθως την συσχετίζεις με περιοριστικούς παράγοντες, με σκληρούς κανόνες και με την υπακοή σου σε αυτούς. Ακούγεται τρομακτικό και φαίνεται αδύνατο να διατηρήσεις την αυτοπειθαρχία σου κάτω από συνθήκες άγνοιας και ακινησίας! Αν θέλεις να σταματήσεις να ζεις την ζωή που δεν θέλεις να βιώνεις, πρέπει να αρχίσεις να κάνεις όλα εκείνα τα πράγματα που αναβάλλεις για να μην “ζοριστείς”. Θυμήσου πως δεν θα είσαι ποτέ εντελώς έτοιμη να οικοδομήσεις την ανθεκτικότητα σου, αν δεν ξεκινήσεις την προσπάθεια. Η προσπάθεια είναι που διατηρεί και αυξάνει την αυτοπειθαρχία.
Χωρίς ορμή δεν γεννιέται ένα νέο ξεκίνημα και χωρίς απόφαση δεν διατηρείται το αρχικό κίνητρο. Πρώτα μετακινείς το μυαλό σου και έπειτα το σώμα σου. Έναρξη λοιπόν! Κανείς δεν έμαθε να πειθαρχεί μονομιάς. Πριν τρέξεις μαραθώνιο, μάθε στις σύντομες διαδρομές. Δεν χρειάζεται να αποχωριστείς όλες σου τις παλιές συνήθειες, όμως ήρθε η ώρα να τις αναβαθμίσεις σε ισχυρά εργαλεία για να είναι πάντα διαθέσιμες και λειτουργικές. Η αυτοπειθαρχία αγαπάει τα σταθερά περιβάλλοντα. Αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν και τις προκλήσεις και τα εμπόδια. Μία ασταθής ζωή κλονίζει τις προτεραιότητες, δημιουργεί άγχος και τελικά μειώνει τον αυτοέλεγχο. Είσαι έτοιμη να κρατήσεις τον εαυτό σου πειθαρχημένο;
Αυτοπειθαρχία και ευτυχία
Σε κάθε πτυχή της ζωής μας καλούμαστε να δεσμευτούμε με κάτι ή με κάποιον. Πολλές φορές κάτι τέτοιο μοιάζει να αποστραγγίζει ενέργεια. Ειδικά αν δεν έχουμε εντοπίσει το προσωπικό κίνητρο της δέσμευσης μας.
Η ασυνείδητη πειθαρχία είναι τυφλή υπακοή και δεν καθορίζει την προσωπικότητα μας. Εμείς οι ίδιες οφείλουμε να θέσουμε τα όρια της αυτοπειθαρχίας μας. Ίσως μοιάζει αντιφατικό, όμως η ζωή μπορεί να γίνει είναι βαρετή όταν δεν είμαστε πειθαρχημένοι. Όμως εμείς θα ασχοληθούμε με την δημιουργική πειθαρχία.
Οι λεγόμενες “καλές συνήθειες” μας βοηθούν όχι μόνο να επιτύχουμε πράγματα, αλλά να νιώσουμε στιγμές ικανοποίησης και πληρότητας. Κάθε μια από εμάς έχει τα δικά της “κλειδιά” που βάζουν σε λειτουργία τον προσωπικό της αυτοέλεγχο. Για κάποιες είναι
σημαντικό να έχουν μία ισορροπημένη και ξέγνοιαστη ζωή, για άλλες μία αεικίνητη και θορυβώδη ρουτίνα. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι χρειάζεται να θέσουμε προσωπικούς στόχους, να σχεδιάσουμε ένα εφικτό πρόγραμμα και να τηρήσουμε την εφαρμογή του. Καθώς βγαίνουμε από την ζώνη ασφαλείας, ερχόμαστε αντιμέτωπες με τις παρορμήσεις και τις αντιστάσεις μας. Άλλη περισσότερο και άλλη λιγότερο ανάλογα τα βιώματα, την ιδιοσυγκρασία και την τωρινή της κατάσταση. Εντέλει το θετικό αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις έρχεται να μας κάνει να νιώσουμε δυνατές και άξιες συνεχίστριες της ζωής μας.
Παρορμητικότητα και ευχαρίστηση
Όλοι θέλουν να είναι ευχαριστημένοι! Όμως αρκετοί καταλήγουν να επιλέγουν την εύκολη διαδρομή, που συνήθως οδηγεί σε παρορμητικές και λανθασμένες επιλογές. Αυτό αφορά συνήθως τις ανυπόμονες προσωπικότητες που δεν εκτιμούν τα μικρά αποτελέσματα. Είναι αυτές που συνήθως αναζητούν τα υλικά οφέλη.
Η παρορμητική προσωπικότητα σαμποτάρει τους στόχους και τις αποφάσεις της, μιας και έχει τη τάση να ενεργεί χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Κλασικό παράδειγμα είναι η υπερκατανάλωση τροφής και η διακοπή της δίαιτας. Το θέμα είναι να μην αφήσουμε τις παρορμήσεις μας να καθορίζουν το πως αισθανόμαστε, το πως σκεφτόμαστε, το πώς συμπεριφερόμαστε. Είναι γεγονός πως αν μπορούμε να καθυστερήσουμε την άμεση ικανοποίηση μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες ανταμοιβές στο μέλλον. Είμαστε άνθρωποι με συναισθήματα, άρα ευμετάβλητοι. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον εσωτερικό κυματισμό που δημιουργούν αλλά μπορούμε να γίνουμε καλοί σέρφερς.
Όταν τελικά συνδέσουμε το άγχος και την έλλειψη απόλαυσης ή τον εκνευρισμό με την διαιώνιση της καλοπέρασης και όταν τελικά αντισταθούμε στους πειρασμούς, θα νιώσουμε πιο αξιόπιστοι, πιο ικανοί. Πειθαρχώ δεν σημαίνει πως κάνω μόνο πράγματα που δεν με ευχαριστούν, αλλά πως τα βάζω σε σωστή σειρά.
Αυτοπειθαρχία σημαίνει ενδυνάμωση. Εκτός από το ότι παρέχει την ευκαιρία για επιτυχία, βοηθάει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα τις φοβικές τους σκέψεις και την απογοήτευση.
Αυτοέλεγχος και αποθάρρυνση
Αναλογίσου αν τις φορές που δυσκολευόσουν να καταφέρεις κάτι σε ενθάρρυναν να συνεχίσεις ή αναλάμβαναν να το κάνουν οι άλλοι για σένα. Αν έδειχναν ενδιαφέρον σε οτιδήποτε ενίσχυε τα κίνητρα σου για εξερεύνηση και δράση. Αν κάθε φορά που σου ζητούσαν να κάνεις κάτι σου εξηγούσαν τον λόγο. Από αυτά τα πρώτα δειλά βήματα στην ζωή καθορίζεται η σχέση ενός ανθρώπου με τον αυτοέλεγχο. Εκπαιδευόμαστε να στηρίζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας παρά να βασιζόμαστε συνέχεια σε άλλους.
Η επιμονή ή αλλιώς ο συναισθηματικός έλεγχος είναι μία ικανότητα που μαθαίνουμε από μικρή ηλικία. Αν μας πίεζαν συνεχώς να κάνουμε πράγματα, ασκώντας έντονη κριτική, τώρα η πειθαρχία θα μοιάζει με δυσφορία ακόμα και αν έχει γίνει δεύτερη φύση μας. Ενώ αν αλληλεπιδρούσαν ενισχυτικά μαζί μας, η πειθαρχία δεν θα μοιάζει τώρα τόσο στρεσογόνα.
Οι άνθρωποι που αποθαρρύνονται με την πρώτη δυσκολία είναι εκείνοι που είναι επιρρεπής σε πειρασμούς και δεν ξέρουν πως και γιατί να αποστασιοποιούνται από αυτούς. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μάθει να ταυτίζουν το εαυτό τους περισσότερο με την διασκέδαση, την ονειροπόληση ακόμα και την τεμπελιά παρά με τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους. Η ιστορία έχει δείξει πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έλαβαν την ιδιαίτερη προσοχή που χρειαζόντουσαν όταν έπρεπε. Έτσι μεγαλώνοντας αμφισβητούν υποσυνείδητα τις δυνάμεις και τις ικανότητες τους.
Υπάρχει πάντα η κατάλληλη χρονική στιγμή για να μάθεις να κάνεις καθετί σωστά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσεις τα πράγματα. Πως; Η συνεπής εξάσκηση στη πειθαρχία και στην αυτοπειθαρχία θα σε βοηθήσει να νιώσεις κυριαρχία και αυτονομία. Και τότε θα αρχίσεις να μετράς αντίστροφα μέχρι που θα αισθανθείς πραγματικά ενεργή.
Πείθομαι και αρχίζω
– Πες την αλήθεια στον εαυτό σου για την τωρινή σου κατάσταση. Ένα μεγάλο μερίδιο των ανθρώπων με χαμηλό αυτοέλεγχο έχει βασίσει την ζωή του σε ανακρίβειες.
–Φέρε στο μυαλό σου ένα πρόσωπο που σε βοήθησε να αναπτύξεις την αίσθηση πως είσαι πολύτιμη. Έτσι ανακαλείς στην μνήμη σου συναισθήματα υψηλής αυτοεκτίμησης.
– Ξεκίνα σήμερα κιόλας με μικρά βήματα. Τα μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια αργούν να υλοποιηθούν, μειώνουν σταδιακά τον αρχικό ενθουσιασμό για ανεξαρτησία και εύρεση ταυτότητας.
–Δώσε χρόνο προσαρμογής στον εαυτό σου. Συνήθισε το νέο σου πρόγραμμα και εντόπισε το καινούργιο νόημα ζωής μέσα σε αυτό.
–Νιώσε ευχαριστημένη για κάθε προσπάθεια και κάθε μικρό βήμα. Τα θετικά συναισθήματα είναι το αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έχεις χτίσει με τον εαυτό σου.
–Μπες σε μία ομάδα. Είναι γεγονός πως παραμένουμε πιο πειθαρχημένες όταν συμμετέχουμε σε μία ομάδα με τον ίδιο σκοπό.
Αν το πρόβλημα παραμένει, υπάρχει πάντα κάποια εξήγηση και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο. Ψάξε για αυτή. Έτσι αποδεικνύεις την πίστη και την αφοσίωση στον εαυτό σου.
Φωτογραφία Masha Raymers
Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach, Σταυρούλας Χριστοπούλου.