Πες το με τη σιωπή

3994

Μιλάμε οι άνθρωποι. Άλλοι με λόγια κι άλλοι με σιωπές. Όπως ακριβώς υπάρχουν λόγια που δεν λένε απολύτως τίποτα, έτσι υπάρχουν και σιωπές που λένε πολλά. Στη σιωπή υπάρχει απουσία λέξεων. Υπάρχει όμως πάντα και ένα κρυμμένο μήνυμα που δεν έχει ειπωθεί. Από φόβο, από σύγχυση, από πόνο ή απλά από επιλογή.

Και έρχεται εκείνη η στιγμή στις σχέσεις των ανθρώπων που πρέπει να μιλήσεις ή να σιωπήσεις. Να ουρλιάξεις ή να παραμείνεις σιωπηλός. Ποια είναι η διαδρομή; Πολλές φορές πρέπει να φωνάξουμε και δεν μπορούμε. Πρέπει να μιλήσουμε αλλά οι λέξεις δεν είναι αρκετές. Και τότε επιλέγουμε τη σιωπή.

Βλέπεις τα μικρά παιδιά. Για να τους γίνει το χατίρι κλαίνε δυνατά και φωνάζουν έντονα και στο τέλος τα καταφέρνουν. Ωστόσο στη διάρκεια της ζωής μας, δεν μπορούμε να κάνουμε πάντα το ίδιο. Δεν μπορούμε να φωνάξουμε δυνατά όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται κατά τη θέλησή μας και να καταφέρουμε να  αλλάξουμε τα γεγονότα.  Επομένως η κραυγή εκείνη που δεν εκδηλώνεται, αντικαθίσταται πολλές φορές με τη σιωπή. Όμως και τα δύο επικοινωνούν την αδυναμία μας να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Η δύναμη της σιωπής

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι το να μένει κάποιος σιωπηλός δεν σημαίνει ότι είναι ανίσχυρος. Καμιά φορά σημαίνει ότι είναι και δυνατός. Πολλές φορές σημαίνει ότι τα λόγια του δεν τα σπαταλά για εκείνους που δεν μπορούν να τον νοιώσουν. Καμιά φορά αυτή η σιωπή είναι αναμονή. Αναμονή η οποία θα δώσει τον χώρο και τον χρόνο στον άλλον να κατανοήσει, να διορθώσει και να επουλώσει ότι πληγή έχει ανοίξει. Η σιωπή είναι και αγάπη. Είναι προστασία. Είναι ένδειξη αφοσίωσης.  Η σιωπή δεν είναι ήττα.

Αυτοπεποίθηση ή φόβος

Υπάρχουν δύο είδη σιωπής. Υπάρχει αυτή που δείχνει αυτοπεποίθηση. Που δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης. Που δημιουργεί χώρο στους άλλους να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, που ακούει τον άλλον βαθιά για να τον κατανοήσει. Υπάρχει όμως και εκείνη η άλλη σιωπή. Εκείνη που δείχνει φόβο, δειλία, απελπισία ή πόνο.

Ορθή διαχείριση της σιωπής

  • Μη σιωπάς όταν κακοποιείσαι σωματικά ή ψυχολογικά. Η σιωπή σου τους δίνει δύναμη!  
  • Μη σιωπάς όταν σε αδικούν!
  • Μη σιωπάς για να τιμωρήσεις κάποιον, γιατί  η τιμωρία είναι μόνο κατά του εαυτού σου.
  • Μη σιωπάς για να χειριστείς ή να χειραγωγήσεις τους άλλους. Έχεις  χάσει ήδη το παιχνίδι.
  • Μη σιωπάς για να πονέσεις τον άλλον που σε έχει ανάγκη. Στο τέλος απλά δεν θα σε έχει ανάγκη!
  • Να σιωπάς μόνο από αγάπη. Από εκείνη τη σιωπή που θέλει να γεφυρώσει. Να χτίσει και όχι να γκρεμίσει.
  • Να σιωπάς από αξιοπρέπεια.
  • Να σιωπάς όταν βλέπεις ότι το παιχνίδι έχει χαθεί.
  • Να σιωπάς όταν βλέπεις ότι δεν υπάρχει κάτι για να παλέψεις. Όταν οι άνθρωποι αποδεικνύονται κατώτεροι των προσδοκιών σου.
  • Να σιωπάς όταν ο άλλος δεν αντιλαμβάνεται την αξία σου. Ακόμα κι αν φωνάξεις με όλη τη δύναμή σου, αυτός δεν θα την καταλάβει ποτέ. Με καμία κραυγή δεν διεκδικείται το αυτονόητο! Τι να κάνεις??? Να φεύγεις!!! Σιωπηλά. Για να χτίσεις πιο κάτω ένα άλλο όνειρο για το οποίο θα αξίζει αυτή τη φορά να ουρλιάξεις από χαρά!

Κείμενο της Certified life & business coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου. www.afroditihondou.com [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ