Η Αθήνα και η ανεξάντλητη ενέργειά της δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν. Μικρά, ατμοσφαιρικά μαγαζιά “ξεφυτρώνουν” σε κάθε γωνιά και είναι έτοιμα να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, τα νέα Αθηναϊκά στέκια για απεριτίβο ξεχωρίζουν, συνδυάζοντας ποιοτικά ποτά, καλοφτιαγμένα εδέσματα και μια cool ατμόσφαιρα που σε προσκαλεί να χαλαρώσεις μαζί με την παρέα σου. Από ελληνικά κρασιά μέχρι δημιουργικά spritzers και εμπνευσμένα κοκτέιλ, αυτά τα τέσσερα νέα στέκια θα γίνουν ο απόλυτος προορισμός για εσένα που αναζητάς κάτι διαφορετικό.
Amore Spritzeria: Iταλικός αέρας με ελληνικές πινελιές
Στο πεζοδρόμιο της Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο, δεσπόζει το “Amore Spritzeria” που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του. Με vintage χαρακτήρα, μικρά τραπεζάκια και καρό τραπεζομάντηλα είναι ένα από τα νέα Αθηναϊκά στέκια για να απολαύσεις signature ιταλικά ποτά μαζί με την παρέα σου. Σαν σωστή spritzeria, το Amore, δε μένει ανοιχτό μέχρι αργά ενώ ο κατάλογος εκτός από απεριτίβο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μερικές ετικές κρασιών από ελληνικούς αμπελώνες που συνδυάζονται τέλεια με κρύα μαζεδάκια όπως τυριά, αλλαντικά, φρούτα και αυγοτάραχο με ψημένα αμύγδαλα.
Dog Pound: Ανοιχτή κουζίνα & ιδιαίτερα κοκτέιλ
Πρόσφατη άφιξη στο κέντρο της Αθήνας, από την ομάδα του επιτυχημένου Lost Athens στο Παγκράτι, το “Dog Pound” είναι ένας μικρός χώρος χωρίς τραπέζια εξωτερικά, με ανοιχτή κουζίνα και λίγες αλλά ενδιαφέρουσες προτάσεις για φαγητό. Χειροποίητα σάντουιτς, ατομική πίτσα, τσάι από ελληνικά βότανα, φρέσκοι χυμοί και πολλά ακόμα με συνοδεία καλής μουσικής. Μεταξύ των παραπάνω, στο Dog Pound θα απολαύσεις κάποια ιδιαίτερα κοκτέιλ αλλά και περιοδικά για να ξεφυλλίσεις με τον καφέ σου, καθώς και πρωτότυπες κεραμικές κούπες για το σπίτι.
Φελλός wine bar: Ελληνικά κρασιά στο στενό της Αιόλου
Ένα παλιό κατάστημα υφασμάτων στο στενό της Αιόλου, μετατράπηκε στο νέο hot spοt της πόλης. Το Φελλός wine bar και spritzeria, είναι η μια ακόμη προσθήκη στη λίστα με τα νέα Αθηναϊκά στέκια που αξίζει να επισκεφτείς. Κάνοντας μια περιήγηση στο μενού θα βρεις υπέροχα ελληνικά κρασία, κοκτείλ και απολαυστικά πιάτα όλα φτιαγμένα με ποιοτικά, προσεγμένα υλικά. Ο bartender Δημήτρης Νάκας, ο σεφ Αντώνης Μωραΐτης, ο επιχειρηματίας Τάσος Δήμας και ο ελεύθερος επαγγελματίας Άγγελος Μαυραγάνης, ιδιοκτήτες του μπαρ, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Mutiny, έχουν δημιουργήσει ένα από τα νέα Αθηναϊκά στέκια που ξεχωρίζει με τον minimal και οικείο χαρακτήρα του.
“Κάψα”: Το street food αλλιώς
Άνοιξε το καλοκαίρι και έγινε σύντομα talk of the town. Το νέο εγχείρημα των αδερφών Πιτσιλή και του Χριστόφορου Πέσκια υπόσχεται να μας ξαναμάθει να τρώμε το εθνικό μας street food, το σουβλάκι, στην παραδοσιακή του μορφή αλλά και σε νέες δημιουργικές εκδοχές. Για παράδειγμα, με ντομάτα, γιαούρτι και αβοκάντο ή με μαγιονέζα αρωματισμένη με κάρι. Ό,τι σερβίρεται στην “Κάψα” είναι χειροποίητο, φτιάχνεται εντός του καταστήματος και μόνο οι πίτες προέρχονται από ένα οικογενειακό εργαστήριο στο Περιστέρι.
Κεντρική φωτογραφία, Φελλός Wine Bar.
Το κείμενο του Στέλιου Πενταρβάνη για τα νέα Αθηναϊκά στέκια δημοσιεύεται στο περιοδικό Maison & Decoration Φθινόπωρο 2024.