Βλέποντας τη θεαματική αλλαγή στο βάρος της Adele πολλές αναρωτήθηκαν ποια ήταν η «μαγική» δίαιτα που ακολούθησε και αν θα μπορούσαν και οι ίδιες να την υιοθετήσουν Τελικά, πρόκειται όντως για μια πολλά υποσχόμενη δίαιτα ή μήπως να κρατάμε «μικρό καλάθι» στις προσδοκίες αν αποφασίσουμε να την ακολουθήσουμε; Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η “δίαιτα της Adele” έχει όνομα και αυτό είναι Sirtfood diet. Δηλαδή διατροφή η οποία επάγει την παραγωγή σιρτουινών στο σώμα μας.
Τι είναι οι σιρτουίνες;
Οι σιρτουίνες είναι μία ομάδα 7 πρωτεϊνών οι οποίες εμπλέκονται σε αρκετά «μονοπάτια» όπως αυτά της φλεγμονής και της καύσης που αποθηκευμένου λίπους. Η δίαιτα Sirtfood στοχεύει στην ενεργοποίηση αυτών των πρωτεϊνών στο σώμα. Έτσι, και σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων, ενεργοποιούν την απώλεια λίπους και τη διατήρηση του μυικού ιστού.
Σε αυτά τα τρόφιμα συναντάμε τις σιρτουίνες
Κάποιες τροφές έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν με την κατανάλωσή τους τα επίπεδα των σιρτουινών στο σώμα. Ποιες είναι αυτές; Πάμε να δούμε!
- Κόκκινο κρασί
- Σοκολάτα (85% κακάο)
- Καφές
- Φράουλες
- Βασιλικοί χουρμάδες
- Blueberries
- Σόγια
- Φαγόπυρο
- Κρεμμύδια
- Λαχανίδα (kale)
- Μαїντανός
- Ρόκα
- Κόκκινο λάχανο
- Κόκκινες πιπεριές (bird’s eye chill)
- Θαλασσο-μαїντανός (lovage)
- Παρθένο ελαιόλαδο
- Τσάι matcha
- Κουρκουμάς
- Καρύδια
- Κάππαρη
Διαβάζοντας τα παραπάνω, δεν προκαλεί καμία απορία που τόσοι άνθρωποι θέλουν να δοκιμάσουν αυτή τη δίαιτα! Και ποιος δεν θα ήθελε, άλλωστε, να έχει καθημερινά καφέ, σοκολάτα, κρασί στο διαιτολόγιό του. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για τροφές ιδιαίτερα γνωστές για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη τους δράση αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη που ασκούν στην υγεία. Ωστόσο, είναι όλα αυτά ικανά να μας πείσουν να ακολουθήσουμε την Sirtfood Diet;
Οι δύο φάσεις τριών εβδομάδων της δίαιτας Sirtfood
Οι δημιουργοί της δίαιτας υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός της πρόσληψης περιορισμένων θερμίδων και της κατανάλωσης των παραπάνω τροφίμων συνιστούν το «μυστικό της επιτυχίας» τους. Με αυτό τον τρόπο, όπως ξαναείπαμε, επιταχύνεται η ενδογενής καύση του λίπους και προστατεύεται ο μυϊκός ιστός. Φυσικά, η σύσταση για άσκηση δεν θα μπορούσε να λείπει, η οποία φαίνεται να ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του πρωτοκόλλου.
Και τώρα έρχεται ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα: Πως μπορώ να ακολουθήσω στην πράξη μία τέτοια δίαιτα; Η δίαιτα της Adele χωρίζεται σε 2 βασικές φάσεις που έχουν διάρκεια 3 εβδομάδων. Στην πρώτη φάση, το άτομο ακολουθεί για μία εβδομάδα μία αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα. Πιο συγκεκριμένα, τις πρώτες τρεις ημέρες καταναλώνει τρεις χυμούς και ένα γεύμα πλούσιο σε sirtfoods (1000 θερμίδες περίπου). Τις υπόλοιπες 4 ημέρες, οι θερμίδες αυξάνονται στις 1500 και το άτομο καταναλώνει, πια, δύο χυμούς και δύο γεύματα πλούσια σε sirtfoods καθημερινά.
Τις επόμενες 2 εβδομάδες, στη δεύτερη φάση, δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός θερμίδων, όμως συστήνεται στο άτομο να καταναλώνει κάθε ημέρα ένα πράσινο χυμό και τρία γεύματα πλούσια σε sirtfoods. Μετά το πέρας των 3 εβδομάδων, μπορεί να υιοθετηθεί μόνιμα πια η κατανάλωση των τροφίμων αυτών αλλά και του περιβόητου πράσινου χυμού. Βέβαια, εάν κάποιος θέλει να συνεχίσει την απώλεια βάρους, μπορεί να επαναλάβει το πρωτόκολλο από την αρχή.
Στέρηση θερμίδων και μείωση μεταβολικού ρυθμού
Σίγουρα πως πρόκειται για μια διατροφή αρκετά δύσκολη στην εφαρμογή της που απαιτεί και σημαντική στέρηση θερμίδων. Το ότι θα μειωθεί το βάρος, είναι εν μέρει αναπόφευκτο, σημασία έχει τα κιλά που θα χαθούν να μην επανέλθουν. Και στην περίπτωση της δίαιτας Sirtfood Diet η τόσο θεαματική απώλεια που υπόσχεται τις πρώτες εβδομάδες (-3,2 κιλά!) αφορά κυρίως στην απώλεια υγρών από το σώμα – που αργά ή γρήγορα θα επαναπροσληφθούν! Παράλληλα, ο πολύ αυστηρός περιορισμός των θερμίδων συχνά οδηγεί σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού και άρα σε γρήγορη έναρξη του σημείου “plateau”, εκεί δηλαδή που «κολλάει» η ζυγαριά και δεν κατεβαίνει περισσότερο το βάρος!
Ο πράσινος χυμός – κλειδί στη δίαιτα Sirtfood
Ο πρωταγωνιστής της δίαιτας δεν είναι άλλος από τον πράσινο χυμό λαχανικών που έχει πλημμυρίσει τα social media τους τελευταίους μήνες.
Περιέχει τα εξής:
- 75γρ λαχανίδα (kale)
- 30γρ ρόκα
- 5γρ μαϊντανό
- 2 στικ σέλερυ
- Λίγο ξύσμα τζίντζερ
- μισό πράσινο μήλο
- μισό λεμόνι
- ½ κ. γλυκού τσάι matcha
Για να τον φτιάξεις θα χρειαστείς έναν αποχυμωτή. Πρόσθεσε στο τέλος το λεμόνι και τη σκόνη τσαγιού matcha! Η διατροφή μπορεί να περιέχει πολλούς τέτοιους χυμούς και τις 20 τροφές που αναφέραμε. Όμως συχνά εντοπίζονται και άλλα τρόφιμα. Σχετικές συνταγές μπορείς να βρεις και σε βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει και βασίζονται στη δίαιτα Sirtfood.
Πόσο ασφαλής είναι η Sirtfood diet ;
Και φτάνουμε στο βασικό ερώτημα: “Τελικά αξίζει να δοκιμάσω τη δίαιτα Sirtfood ή μήπως μπορεί να με βλάψει παραπάνω απ’ όσο θα με ωφελήσει;”
Πολλοί επιστήμονες έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους απέναντι στη τόσο χαμηλή σύσταση θερμίδων. Αυτή, μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, αδυναμία, ατονία ακόμη και τριχόπτωση. Φυσικά, δεν μπορούμε να μην συμπληρώσουμε κι εμείς πως ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων πάντοτε κρύβει και κινδύνους, ειδικά αν το άτομο δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις.
Υπάρχουν κάποιες ομάδες για τις οποίες αντενδείκνυται η συγκεκριμένη διατροφή όπως άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ και οι αθλητές. Στην περίπτωση των πρώτων, η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων υδατάνθρακα – και μάλιστα σε υγρή μορφή όπως συναντώνται στους χυμούς – μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανισορροπίες στη γλυκόζη αίματος. Οι δε αθλητές, ενδέχεται να μην καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ενέργεια με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει την επίδοση και την αντοχή τους.
Κλείνοντας, καταλήγουμε στο ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ο ακριβής ρόλος των σιρτουινών σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους και φυσικά εάν μία τέτοια δίαιτα εγγυάται και την ασφάλεια αυτών που θα την ακολουθήσουν. Μέχρι τότε, φυσικά και μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου τις τόσο θρεπτικές τροφές που αναλύσαμε και, γιατί όχι, να δοκιμάσεις και τον πράσινο χυμό. Για ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα, θα σου προτείναμε να ζητήσεις καθοδήγηση από έναν επαγγελματία διατροφής ο οποίος και θα φροντίσει για την εξατομίκευση ενός προγράμματος διατροφής στις δικές σου ανάγκες!
Κείμενο της Βάλιας Γρηγορίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. www.valiagrigoriou.gr