Δύσκολη και απαιτητική η καθημερινότητά μας, κάτι που όπως φαίνεται επηρεάζει τον ύπνο μας. Ή καλύτερα για να είμαστε πιο σαφείς την ποιότητα του ύπνου μας. Γιατί πρέπει να διευκρινίσουμε πως πολύς ύπνος δεν σημαίνει απαραίτητα και καλός ύπνος. Ο ύπνος είναι ένας ζωτικής σημασίας οδηγός του ανθρώπινου συστήματος. Το να τον στερούμαστε, λοιπόν, μπορεί να επιφέρει πολλαπλά αποτελέσματα τόσο στον οργανισμό μας όσο και στη διάθεσή μας. Έρχονται μερικά σημάδια που αποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να πέφτουμε για ύπνο λίγο νωρίτερα.
–Είστε κυκλοθυμικοί:
Υπάρχουν οι μέρες εκείνες που νιώθετε την υπέρτατη ενέργεια και διάθεση, και εκείνες που δεν βρίσκετε το κουράγιο να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας. Ύπνος και συναισθηματική υγεία είναι βαθιά συνδεδεμένα. Οι ασθενείς με άγχος και κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναφέρουν τη χρόνια αϋπνία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Βραχυπρόθεσμα, έχει αποδειχθεί πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε στρεσογόνες καταστάσεις, είμαστε πιο επιρρεπείς στις ιδιοτροπίες, στην ευερεθιστότητα και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε», λέει χαρακτηριστικά η Lauren Hale, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημόσια υγεία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Στόνι Μπρουκ και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Sleep Health. Να σημειωθεί δε, πως το άγχος και ο ύπνος λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα. Το άγχος καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο, και στη συνέχεια, η έλλειψη αυτού, μας καθιστά πιο ευαίσθητες στις πιέσεις της καθημερινής ζωής.
–Δεν έχετε την καλύτερη όψη:
Πρησμένα και κόκκινα μάτια, έντονοι μαύροι κύκλοι και θαμπό δέρμα, είναι μόνο μερικά από τα εμφανή συμπτώματα, που υποδηλώνουν πως ο οργανισμός μας είναι εξουθενωμένος. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται εύκολα με έναν καλό βραδινό ύπνο. Ακόμα και οι πιο μικρές ποσότητες στέρησης ύπνου επηρεάζουν την εμφάνισή μας.
–Η λίμπιντο είναι πεσμένη:
Η κόπωση, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όταν μιλάμε για τη σχέση γυναίκας και διάθεσης για σεξ. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων γονιών τους, συχνά αναφέρουν, ότι στο τέλος της ημέρας είναι τόσο εξαντλημένες, που αδυνατούν να έρθουν σε επαφή με τον σύντροφό τους.
–Δεν είστε παραγωγικοί ούτε δημιουργικοί:
Όσο απίθανο και αν σας φαίνεται, η χρόνια στέρηση του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ικανότητές μας στον λόγο, την εστίαση, και ακόμα και το να βρείτε τις σωστές λέξεις για να περιγράψετε απλά πράγματα, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις, στον εργασιακό σας χώρο. Λανθασμένα, συνηθίζουμε να πιστεύουμε, πως το να πιέζουμε τον εαυτό μας να τελειώσει την εργασία του πρότζεκτ που έχει αναλάβει, εδώ και τώρα, είναι και το σωστό. Όμως, αποδεικνύεται πως, σταματώντας την εργασία, για να ηρεμήσουμε και να πάρουμε έναν καλό ύπνο είναι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη συνολική μας απόδοση.
–Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου:
Κατασταλτικός είναι όμως ο παράγοντας που θέλει να καταναλώνουμε βοηθητικά δισκία και οι ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή πριν τον ύπνο. Θα έχετε παρατηρήσει ίσως, πως ο Μορφέας σας επισκέπτεστε πολύ εύκολα όταν βλέπετε μια ταινία στην τηλεόραση. Κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο εύκολα όταν βρίσκεστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας. Αργά τη νύχτα, η χρήση των οθονών όχι μόνο καταστέλλει την κανονική αύξηση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, αλλά ανεβάζει και τις στροφές του μυαλού μας και τους χτύπους της καρδιάς μας, αυξάνοντας την εγρήγορση και καθιστώντας πιο δύσκολο το να αποκοιμηθούμε.
Κείμενο: Εύη Τσανάκα