Δύσκολοι άνθρωποι: Έτσι θα “χτίσεις” γέφυρες επικοινωνίας

Δύσκολοι άνθρωποι: Έτσι θα “χτίσεις” γέφυρες επικοινωνίας
Liza Bakay, pexels

Στον κύκλο μας υπάρχουν δύσκολοι άνθρωποι, που αν και είναι σημαντικοί για εμάς, αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις ακραίων προσωπικοτήτων αλλά σε αυτούς που αξίζει να “χτίσεις” καλύτερες γέφυρες επικοινωνίας. Ξεκίνα κατανοώντας τι είναι αυτό που κάνει “δύσκολους” αυτούς τους ανθρώπους στο μυαλό σου. Πιθανότατα να μην ακούν την άποψη σου, να θέλουν να γίνεται πάντα το δικό τους και να αδιαφορούν για τις ανάγκες σου. Ανακάλυψε τρεις βασικές κατηγορίες στις οποίες συνήθως ανήκουν οι δύσκολοι άνθρωποι, προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι δυσχεραίνει την επικοινωνία ανάμεσά σας και δες πώς θα μπορούσες να τους προσεγγίσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Δύσκολοι άνθρωποι: Έτσι θα “χτίσεις” γέφυρες επικοινωνίας
Shkraba Anthony, pexels

Έτσι θα προσεγγίσεις 3 κατηγορίες δύσκολων ανθρώπων

Αυτοί που έχουν πάντα δίκιο. Χωρίς να προβάλλουν ιδιαίτερα επιχειρήματα ή αποδείξεις, αυτοί οι δύσκολοι άνθρωποι, απλά δεν αφήνουν χώρο για να εκφράσεις τη γνώμη σου και να μοιραστείς κι εσύ την οπτική σου. Τι να κάνεις: Aναρωτήσου αν πραγματικά σε ενδιαφέρει το θέμα της συζήτησης και αν ναι, δώσε χώρο να ακούσεις και αντί να μπεις κατευθείαν στο θέμα κάνε τη μαγική ερώτηση: “Θα σε ενδιέφερε να ακούσεις αυτό που σκέφτομαι;” Ή “πόση αξία θα είχε για σένα η γνώμη μου;”

Αυτοί που είναι αρνητικοί. Είναι δύσκολο να παραδεχτούν κάτι θετικό και να καταλάβεις τι τους αρέσει ή τι τους ευχαριστεί. Τους είναι πιο εύκολο να γκρινιάξουν ή να παραπονεθούν. Τι να κάνεις: Προσπάθησε να τους βοηθήσεις να σκεφτούν αν αξίζει να δίνουν σε όλα γύρω τους αυτή τη χροιά και κάνε την εξής ερώτηση: “Μέσα σε όσα δε σου αρέσουν υπάρχει κάτι που θα εξαιρούσες;” ή “Τι θα σε έκανε να νιώσεις καλύτερα;”

Αυτοί που δεν ανοίγονται ποτέ. Δυσκολεύονται να πουν κάτι που τους αφορά και αντίστοιχα σπάνια θα ενδιαφερθούν να ρωτήσουν για σένα. Φαίνεται σαν να τους λείπει η ενσυναίσθηση και αυτό σου δίνει μια μοναδική ευκαιρία να την εξασκήσεις εσύ. Τι να κάνεις. Δημιούργησε χώρο κάνοντας την ερώτηση: “Τι σημαντικό έχει γίνει τις τελευταίες μέρες που θα άξιζε να μοιραστείς;” ή “θα σε ενδιεφέρε να σου πω για την εμπειρία που είχα;”

Δύσκολοι άνθρωποι: Έτσι θα “χτίσεις” γέφυρες επικοινωνίας
Cottonbro Studio, pexels

Η δύναμη του διαλόγου

Οι ερωτήσεις οδηγούν σε διάλογο και αφήνουν την επιλογή στην άλλη πλευρά. Αν υπάρχουν ορισμένοι δύσκολοι άνθρωποι στη ζωή σου που είναι σημαντικοί για εσένα, θα είσαι κι εσύ μάλλον γι’ αυτούς. Μια ερώτηση με αυθεντικό νοιάξιμο και θετικότητα (όχι κριτική ή περιέργεια) ανοίγει το δρόμο της σκέψης και αφήνει την επιλογή στην άλλη πλευρά: Να επικοινωνήσει ή όχι μαζί σου. Αν σε νοιάζεται πραγματικά, δύσκολα θα αντισταθεί.

Φρόντισε εσένα πρώτα

Αν αποφασίσεις να μπεις σε μια νέα δοκιμή επικοινωνίας με έναν “δύσκολο” άνθρωπο του κύκλου σου πάρε πρώτα τα μέτρα σου και προετοιμάσου καταλλήλως.

Βάλε όρια στην προσπάθεια. Ναι, έχεις όλη την καλή διάθεση αλλά αποφάσισε μέχρι πιο σημείο θα δώσεις την ευκαιρία σε έναν δύσκολο άνθρωπο. Ίσως να μη δεις αποτέλεσμα αμέσως αλλά να χρειαστούν περισσότερες “απόπειρες”.

Έλεγξε τις αντιδράσεις σου. Ή μάλλον επίλεξε τη δράση και όχι την αντίδραση. Διατήρησε τη θετικότητά σου και μην αφήσεις το συναισθηματισμό σου να σε παρασύρει σε αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός. Αν νιώσεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις, τότε απλά διέκοψε ή απόφυγε την επικοινωνία.

Μείνε κοντά στον εαυτό σου. Δεν κρίνεται η αξία σου ή η αυτοπεποίθησή σου αν δεν τα καταφέρεις. Προσπάθησε απλά να νιώσεις ότι κάνεις την προσπάθειά σου με αληθινό ενδιαφέρον. Στην περίπτωση που δεν το καταφέρεις, μείνε μακριά από την ενοχή ή όποια σκέψη σε φέρει αντιμέτωπη με εσένα.

Δύσκολοι άνθρωποι: Έτσι θα “χτίσεις” γέφυρες επικοινωνίας
Vlada Kaprovich, pexels

Να τι θα κερδίσεις αν προσπαθήσεις

Μπορεί οι δύσκολοι άνθρωποι να σε προβληματίζουν, όμως τι να μπεις στη διαδικασία να τους προσεγγίσεις λίγο διαφορετικά αξίζει, γιατί:

Δε θέλεις να χαθεί αυτή η σχέση. Μια ευκαιρία να αναδείξεις την αξία της για σένα ίσως ανοίξει το δρόμο και στην άλλη πλευρά να κατανοήσει τα εμπόδια που βάζει με τη στάση του/της.

Θα σου δοθεί μια ευκαιρία να αναπτυχθείς. Δοκιμάζοντας ένα διαφορετικό τρόπο, δίνεις στον εαυτό σου μια μοναδική ευκαιρία. Να μάθεις και να καλλιεργήσεις δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση και η διαχείριση διαφορών.

Θα μάθεις να μην παίρνεις τα πάντα προσωπικά. Ένας δύσκολος άνθρωπος είναι έτσι με όλους, όχι μόνο μαζί σου. Ακόμα και ο πιο κοντινός σου. Απομονώνοντας αυτή τη σκέψη θα δεις πιο καθαρά μέσα από τα μάτια του και θα μπορέσεις να διαχειριστείς αποτελεσματικά την επικοινωνία σου μαζί του.

Το να βρίσκονται δύσκολοι άνθρωποι στον κύκλο σου, απαιτεί ειδική μεταχείριση. Αξίζει όμως να σκεφτείς το εξής: Εφόσον δεν μπορείς να τους αλλάξεις μήπως θα μπορούσες να αλλάξεις τη δική σου στάση απέναντί τους; Επιτρέποντας να σε επηρεάζει λιγότερο η στάση τους και επιλέγοντας ένα διαφορετικό τρόπο να έρθετε πιο κοντά.


Kεντρική φωτογραφία, Liza Bakay / Pexels.

Kείμενο της Life & Business Coach Δήμητρας Τσόγκα.

@welcomeistic_coaching

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ