Αν έχεις στόχο να ξεχωρίσεις σαν επαγγελματίας, να αναγνωριστεί η προσπάθειά σου και να ανελιχθείς στη σκάλα της επαγγελματικής ιεραρχίας, δεν αρκεί να κάνεις πολύ καλά τη δουλειά σου και να περιμένεις να “μιλήσει” από μόνη της. Χρειάζεται και να προβάλεις το έργο σου. Η επαγγελματική σου πορεία εξαρτάται από σένα. Προώθησε επαγγελματικά τον εαυτό σου, ανάδειξε συνειδητά και ενεργά τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα επιτεύγματά σου, ώστε εκτός από σένα να τα γνωρίζουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι.

7 “αθόρυβοι” τρόποι για να προβάλλεις την δουλειά σου
- Σκέψου μήπως συνδέεις την αυτοπροβολή με την αλαζονεία. Αποφεύγοντας να παρουσιάζεις τον εαυτό σου κινδυνεύεις να περάσεις απαρατήρητη στην επόμενη ευκαιρία εξέλιξης. Το να γνωρίζεις ποια επαγγελματίας είσαι και να προωθείς αποτελεσματικά τον εαυτό σου είναι μια δημιουργική διαδικασία που μπορείς να εντάξεις στην επαγγελματική σου ζωή με πολλούς τρόπους.
- Ανάδειξε τα επιτεύγματά σου. Κάνε ορατές τις προσπάθειες και τις επιτυχίες σου σε συναδέλφους και προϊσταμένους σου για παράδειγμα στη διάρκεια συναντήσεων, αναφορών ή αξιολογήσεων.
- Δικτυώσου. Δημιούργησε σχέσεις όχι μόνο με συναδέλφους που ταιριάζεις ή δουλεύετε μαζί, αλλά επιδίωξέ τες και με στελέχη, διευθυντές και επαγγελματίες του χώρου που κινείσαι.
- Νέες προκλήσεις. Μη μένεις μόνο στα καθήκοντα του ρόλου σου, επιδίωξε να αναλαμβάνεις και νέες προκλήσεις που θα φωτίσουν τις ηγετικές σου δυνατότητες.
Oι λόγοι που στέκονται εμπόδιο
Αν ακόμα σου φαίνεται μακρινή η ιδέα του να προβάλεις τον εαυτό σου περισσότερο, δες κάποιους από τους λόγους που σε αποτρέπουν και βρες τη χρυσή τομή ώστε να τους ξεπεράσεις:
- Μη Φοβάσαι ότι θα θεωρηθείς “ψώνιο” ή εγωκεντρική. Εάν το κάνεις με αυτή την πρόθεση σίγουρα θα βγει άχαρο το αποτέλεσμα. Αν σκεφτείς όμως ότι μιλώντας για σένα, μπορεί να δώσεις έμπνευση στην ομάδα ή ικανοποίηση στους ανθρώπους που σε εμπιστεύονται τότε σίγουρα το μήνυμα θα είναι διαφορετικό. Συνεπώς, προώθησε επαγγελματικά τον εαυτό σου χωρίς να φοβάσαι.
- Δε σε ενθαρρύνει η κουλτούρα της εταιρείας. Ναι, κάποιοι οργανισμοί δίνουν έμφαση στη σεμνότητα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απαγορεύεται να εκφραστείς. Αρκεί να το κάνεις με τρόπο και ύφος που να ταιριάζει με αυτό της εταιρείας που είσαι.
- Φοβάσαι τις αρνητικές αντιδράσεις. Ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι πιθανό κάποιοι να μην ανταποκριθούν τόσο θετικά, όμως ακόμα κι αν συμβεί, πόσο μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά και την εξέλιξή σου τελικά;

Μάθε πώς να ξεχωρίζεις
Σε κάθε περίπτωση, το να προβάλεις τη δουλειά σου δεν είναι ο μόνος τρόπος να “πουλήσεις” τον εαυτό σου στο περιβάλλον που εργάζεσαι. Υπάρχουν κι άλλοι πιο “αθόρυβοι” τρόποι μέσα από τους οποίους μπορείς να ξεχωρίζεις. Γι’ αυτό, προώθησε επαγγελματικά τον εαυτό σου δίνοντας έμφαση στα εξής:
- Eπαγγελματισμός: Διατήρησε την ευγένεια, τη θετικότητα, την ενσυναίσθηση, τη συνέπειά σου σε υψηλά επίπεδα –ενιότε και υψηλότερα των προσδοκιών- χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς σου.
- Ομαδικότητα: Η δουλειά σου μπορεί να φανεί και μέσα από τη συνεργασία σου με άλλα μέλη της ομάδας. Μείνε ομαδική, μοιράσου τη γνώση σου όπου χρειαστεί ή βοήθησε στα καθήκοντά του συναδέλφου σου ακόμα κι αν δεν το ζητήσει.
- Συναντήσεις: Πάρε το λόγο σε ένα meeting όταν νιώθεις ότι μπορείς να συνεισφέρεις με τις γνώσεις ή την εμπειρία σου, κάνε έξυπνες ερωτήσεις, πρότεινε μια ιδέα σου ή δώσε λύση εάν χρειάζεται ακόμα και σε θέμα που μπορεί να μην άπτεται του ρόλου σου.
- Ανατροφοδότηση: Εξοικειώσου με το να τη ζητάς, μείνε ανοιχτή σε σχόλια συναδέλφων και διευθυντών που μπορούν να τονώσουν την απόδοσή σου, δείξε διάθεση για μάθηση, προσαρμογή, εξέλιξη.
- Ηγεσία: Ακόμα κι αν δεν έχεις διευθυντικό ρόλο, τίποτα δε σε εμποδίζει να εξασκήσεις την ηγεσία σου μέσα από πρωτοβουλίες ή εθελοντικές δράσεις. Μπορεί να είναι μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσεις γνώσεις και δεξιότητες που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν γίνει γνωστές.
- Socia Media: Αξιοποίησε πλατφόρμες όπως το Linkedin για να συνεισφέρεις όχι μόνο στην ατομική σου αλλά και στην εταιρική προβολή μέσα από νέα, άρθρα ή συμμετοχή σε newsletters.

Η δύναμη της αυτοπροβολής
Μην περιμένεις να “πουλήσεις” τον εαυτό σου μόνο τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να ζητήσεις αύξηση ή προαγωγή γιατί μπορεί να είναι αργά. Διατήρησε μια σταθερή επαγγελματική στάση γεμάτη θετικότητα σε κάθε σου αλληλεπίδραση εφαρμόζοντας παράλληλα με συνέπεια τις στρατηγικές που θα αναδεικνύουν ποια είσαι σε κάθε σου βήμα. H αυτοπροβολή σου είναι μέρος μια διαρκούς διαδικασίας που τηρείς όχι μόνο για να έχεις περισσότερες πιθανότητες εξέλιξης όταν παρουσιαστεί ευκαιρία. Κυρίως, για θυμίζεις σε σένα πόσο ικανή και άξια είσαι!
Αναδεικνύοντας τις δεξιότητές σου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προβάλλοντας την αξία σου, ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και την επαγγελματική σου ταυτότητα. Μπορείς να το δεις κι από αυτή την οπτική: Δεν εργάζεσαι μόνο για να σε δουν οι άλλοι, αλλά γιατί έτσι αναπτύσσεσαι, μπορείς να αναγνωρίσεις πρώτη την αξία σου και κυρίως τις δυνατότητές σου για εξέλιξη!
Κεντρική φωτογραφία, Yan Krukau / Pexels.
Kείμενο της Life & Business Coach Δήμητρας Τσόγκα.