Tέλεια σχέση: Απαλλάξου από εξιδανικεύσεις

Tέλεια σχέση: Απαλλάξου από εξιδανικεύσεις

Ονειρεύεσαι την ιδανική σχέση με έναν τέλειο σύντροφο που σε αγαπά και σε κάνει να νιώθεις ήρεμη, όμορφη και πλήρης. Την ίδια στιγμή όμως που το μυαλό σου ταξιδεύει εκεί, άθελά του σε απομακρύνει κι από την πιθανότητα να το ζήσεις. Περιμένοντας την τελειότητα απογοητεύεσαι. Και περιμένοντας κάποιον να σε κάνει ευτυχισμένη χάνεις τον ενθουσιασμό και τη θετικότητα σε σχέση με ό,τι ζεις στο εδώ και τώρα. Ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή σου αξίζει και είναι όμορφη όπως και να έχει.

Tέλεια σχέση: Απαλλάξου από εξιδανικεύσεις
Natalia Sobolivska, pexels

Μία σχέση είναι μέρος της ζωής σου, δεν είναι τα πάντα

Σίγουρα η συντροφικότητα μπορεί να αλλάξει το νόημα της καθημερινότητας. Η ζωή σου όμως είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτη από επιλογές, ανθρώπους και στιγμές που επιλέγεις. Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε ροή και να σκέφτεσαι ότι μια σχέση θα έρθει να συμπληρώσει ένα ενδιαφέρον παζλ.

Η ευτυχία είναι επιλογή και δεν χρειάζεσαι ένα σύντροφο για να τη βιώνεις. Μπορείς να την απολαμβάνεις κι όταν μπει ένας νέος άνθρωπος στη ζωή σου, να τη μοιραστείς μαζί του. Να βρεις νέους τρόπους να τη ζείτε μαζί.Μην αφήνεις κάποιον άλλο να καθορίζει ποια είσαι και πώς θα ζεις. Σκέψου πως αν αυτή τη στιγμή ερχόταν ο τέλειος σύντροφος στη ζωή σου θα προσάρμοζες την καθημερινότητά σας στο “μαζί”. Μετά από ένα διάστημα όμως θα ήθελες και πάλι να κυνηγήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου.

Το να ζεις όμορφα μια καθημερινότητα που σε γεμίζει, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκέφτεσαι και να επιδιώκεις μια νέα σχέση αρκεί να ταιριάζει στις δικές σου ρεαλιστικές προσδοκίες. Το ξέρεις πως κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε εσύ, ούτε ο σύντροφος άρα ούτε και η σχέση. Η αγάπη έχει κι αυτή ατέλειες. Δε γίνεται να είναι εύκολη και άψογη. Το να δημιουργείς κύκλους απογοήτευσης για όσα δεν εκπληρώνονται μπορεί απλά να σε απομακρύνει από την ευκαιρία μιας σχέσης.

Tέλεια σχέση: Απαλλάξου από εξιδανικεύσεις
Olga Lioncat, pexels

Τέσσερις τρόποι να σκεφτείς ρεαλιστικά

Δε σε βοηθά να περιμένεις τον “τέλειο” σύντροφο γιατί δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να έρθει κοντά σε ανθρώπους αγκαλιάζοντας μαζί με τα προτερήματά τους, τις ατέλειες και τα ελαττώματά τους. Αντίθετα, παραμένεις δυσαρεστημένη αναζητώντας πάντα κάποιον καλύτερο. Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να σκεφτείς ρεαλιστικά:

  • Αναγνώρισε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ναι, κανείς δεν είναι τέλειος συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου. Εστίασε στα θετικά και εκτίμησε τα μοναδικά δυνατά σημεία του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου. Αγάπη δεν είναι να βρεις κάποιον τέλειο αλλά να τον αποδεχτείς και να τον αγαπήσεις μαζί με τα ελαττώματά του.
  • Εστίασε στην εξέλιξη. Για να είναι υγιής μια σχέση πρέπει να μεγαλώνει, να αλλάζει και να εξελίσσεται. Η τελειότητα δε δίνει περιθώρια βελτίωσης, άρα και ευκαιρίες για να κάνεις λάθη και μαζί με το σύντροφό σου να μάθετε από αυτά και να γίνετε καλύτεροι. Πρώτα για τον εαυτό σας και μετά ο ένας για τον άλλο!
  • Μοιράσου τις ανάγκες σου. Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση πρέπει να νιώθεις ασφαλής, να μπορείς να εκφραστείς, να μοιραστείς και να πεις τι χρειάζεσαι. Δεν μπορείς να αγανακτείς για όσα δεν έχεις αναφέρει ποτέ, απλά επειδή περιμένεις αυτονόητα η άλλη πλευρά να τα καταλάβει και να ανταποκριθεί.
  • Ξεκίνα από τον εαυτό σου. Παρατήρησε γιατί θέλεις τόσο πολύ έναν σύντροφο. Ξεκίνα από τη σχέση σου με τον εαυτό σου και τις ατέλειές σου. Αναλογίσου τους στόχους και τα όνειρά σου, πώς θα ήθελες να είναι η ζωή σου και τι είσαι διατεθειμένη να κάνεις γι’ αυτό.
Tέλεια σχέση: Απαλλάξου από εξιδανικεύσεις
Cottonbro Studio, pexels

Αν σου είναι ξεκάθαρη η διάκριση τότε ναι, είσαι έτοιμη να μπεις σε μια σχέση χωρίς να περιμένεις να εκπληρώσει τα πάντα για σένα το ταίρι σου. Αν πάλι πιστεύεις ότι μια σχέση από μόνη της θα φέρει την ευτυχία στη ζωή σου και θα λύσει όλα σου τα προβλήματα, τότε ίσως χρειάζεσαι λίγο χρόνο να το σκεφτείς. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη. Το να περιμένεις κάτι τέτοιο μπορεί να απλά να σε οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση και ανασφάλεια.

Στην πραγματική ζωή, η συντροφικότητα μπορεί να μη φαντάζει ιδανική αλλά μπορεί να γίνει παραμυθένια με “δουλειά”, υπομονή και επικοινωνία. Επικεντρώσου σε ένα τρόπο σκέψης και ζωής που αναδεικνύει την καλή πλευρά σου και σε όλα εκείνα που κάνουν τη ζωή σου να είναι ήδη όμορφη. Να είσαι σίγουρη πως όταν πάψεις να βασίζεσαι σε κάποιον άλλο για να σε κάνει ευτυχισμένη, έχεις πιο πολλές πιθανότητες να “πέσεις” πάνω του.. εκεί που δεν το περιμένεις!


Κεντρική φωτογραφία, Milada Vigerova / Pexels.

Kείμενο της Life & Business Coach Δήμητρας Τσόγκα.

@welcomeistic_coaching

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ