Στον κόσμο της ομορφιάς, της μόδας και του πολιτισμού, εκτυλίσσεται μια αξιοσημείωτη ιστορία παράδοσης αφοσίωσης και τέχνης εμπνευσμένη από την παράδοση. Πρόκειται για το φωτογραφικό magnum opus του Γιώργου Τατάκη “Καρυάτις”, μια φωτογραφική μελέτη σε γυναικείες τοπικές ενδυμασίες από όλη την Ελλάδα. Μέσα από τον φακό του Τατάκη, οι Καρυάτιδες και οι φορεσιές ζωντανεύουν σε άσπρο και μαύρο, μια οπτική γλώσσα που επιχειρεί να επικοινωνήσει το βάθος και τον πλούτο της ελληνικής κληρονομιάς. Η πρώτη έκθεση θα παρουσιαστείο στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας από τις 2 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Σε διάστημα οκτώ ετών, ο Τατάκης έχει φιλοτεχνήσει σχολαστικά αυτό το έργο, το οποίο του χάρισε μια εντυπωσιακή συλλογή από 22 διεθνή βραβεία.
“Καρυάτις: έκθεσις άλφα”
Ο Γιώργος Τατάκης έχει επινοήσει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση παρουσίασης του έργου του στο ευρύ κοινό. Επέλεξε να παρουσιάσει το έργο μέσα από μικρότερες εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεδομένης της εκτεταμένης φύσης του “Καρυάτις”, που περιλαμβάνει πάνω από 150 μοναδικά έργα, η χρηματοδότηση της κατασκευής μιας μεγάλης έκθεσης έχει αποδειχθεί πρόκληση. Αυτό του επιτρέπει να συγκεντρώσει σταδιακά τους απαραίτητους πόρους και έργα για να ζωντανέψει το μεγαλειώδες όραμά του. Είναι ένα ταξίδι που καλεί τους Έλληνες αλλά και όλη την ανθρωπότητα να γνωρίσουν την ομορφιά και να αγκαλιάσουν αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας.
Η πρώτη από αυτές τις εκθέσεις, “Καρυάτις: έκθεσις άλφα”, μας προσκαλεί στο χώρο που επέλεξε ο Τατάκης, στον οποίο φιλοξενείται η σπουδαία συλλογή τοπικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” στην Καλαμάτα. Αυτή η προσεκτικά επιλεγμένη τοποθεσία, σε συνδυασμό με την πολύτιμη υποστήριξη της ίδιας της κας Καρέλια, προσθέτει ένα ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν την εισαγωγική έκθεση Καρυάτιδες του Τατάκη. Ούσα πραγματικός φάρος αφιερωμένος στην προβολή και τη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η Συλλογή συνεχίζει τη δέσμευσή της για τη διατήρηση της κληρονομιάς των ελληνικών τοπικών φορεσιών και την προώθηση της πολιτιστικής κατανόησης. Μάλιστα, η κα Καρέλια έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας, από την ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
“Καρυάτις: Έκθεσις βήτα”
Ωστόσο, ακολουθεί και το επόμενο συναρπαστικό κεφάλαιο: Η “Καρυάτις: έκθεσις βήτα” θα κοσμήσει το όμορφο νησί της Σαντορίνης, μαγνητίζοντας τους επισκέπτες από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2023. Κάθε έκθεση του Τατάκη για τις Καρυάτιδες, υπόσχεται να είναι μια μαγευτική εμπειρία, βυθίζοντας τους επισκέπτες στη διαχρονική ομορφιά του ελληνικού πολιτισμού.
Στα παρασκήνια, ο Τατάκης ξεκινά μια συναρπαστική διαδικασία έρευνας και φωτογραφίας. Συνεργαζόμενος στενά με επιστημονικούς συμβούλους, ανακαλύπτει τις τοπικές ενδυμασίες, μπαίνοντας στην καρδιά των κοινοτήτων απ’ όπου προέρχονται. Μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες και τις γυναίκες που φορούν αυτά τα ενδύματα, ο Τατάκης περιηγείται τις τοποθεσίες, αποτυπώνοντας την αυθεντικότητα και την ουσία κάθε σκηνικού. Χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα φωτισμό και τον έμπιστο σύντροφό του, μια μικρή φωτογραφική μηχανή, ενορχηστρώνει κάθε στοιχείο, συνδυάζοντας μια ταπισερί παράδοσης και αφήγησης.
H δύναμη της ασπρόμαυρης εικόνας
“Είναι μια επιλογή που γεννήθηκε από αυθόρμητη εσωτερική αναζήτηση” λέει ο Τατάκης στο Beauté. “Από τα εφηβικά μου χρόνια οραματιζόταν την τέχνη της φωτογραφίας μέσα από ένα ασπρόμαυρο πρίσμα. Η απουσία χρώματος ενισχύει τις ποιότητες που κρύβονται στις φόρμες και στην περίπλοκη γεωμετρία των κάδρων. Με κάθε φωτογραφία, προσκαλώ το κοινό να συμμετάσχει και να εμφυσήσει χρώματα σε μία σουρεαλιστική, φαντασιακή σφαίρα.
Πέρα από την αισθητική γοητεία, ο στόχος μου είναι πολυπλοκότερος. Επιδιώκω να αναδείξω τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού μέσα από μια νέα προοπτική. Η απόλυτη φιλοδοξία μου είναι το έργο μου να γίνει το πρόσωπο της ελληνικής παράδοσης παγκοσμίως. Είναι μια προσπάθεια που μιλά για τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης και την ικανότητά της να διαμορφώνει τον κόσμο γύρω μας.”
Καθώς οι Καρυάτιδες οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους, το δημιουργικό πνεύμα του Τατάκη παραμένει δραστήριο. Σχεδιάζει νέα έργα, που περιλαμβάνουν φωτογραφία, κινηματογράφιση ή μια συνομιλία των δύο. Ενώ ακόμη κρατά κρυφά τα χαρτιά του, η αποφασιστικότητά του να ζωντανεύει το όραμά του είναι ακλόνητη. H δράση του προηγείται των λέξεων και πιστεύει στο να αφήνει την τέχνη του να μιλήσει πριν αποκαλύψει την επόμενη αναζήτησή του.
Ένα έργο αγάπης που περικλείει την ψυχή της ελληνικής παράδοσης
“Το ταξίδι μου είναι μια απόδειξη της επιδίωξης του πάθους και της συνειδητοποίησης του αληθινού καλέσματος. Από την παιδική μου έλξη προς την τέχνη μέχρι τη θαρραλέα απόφασή μου να ακολουθήσω τα όνειρά μου αφήνοντας το επάγγελμα του μηχανικού, έχω δείξει ότι η δέσμευση και η εμμονή είναι τα συστατικά για την καλλιτεχνική αρτιότητα. Το ταξίδι μου ξεκίνησε φωτογραφίζοντας στιγμιότυπα τοπικών παραδοσιακών δρώμενων στην Ελλάδα, ωθούμενος από μια βαθιά σύνδεση με τις ρίζες μου. Μέσα από αυτό το έργο δημιούργησα το “Ήθος”, που πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας στο Μουσείο Μπενάκη.
Η εξέλιξη του πονήματος “Ήθος” σε “Καρυάτις” πυροδοτήθηκε από δύο μεταμορφωτικά γεγονότα: Mια έκθεση-μεταφορά της “Ήθος” στις Κάννες, στο Μουσείο Fragonard, όπου ο κλήθηκα να εμβαθύνω στις γυναικείες τοπικές ενδυμασίες και μια τυχαία συνάντηση με τις σκηνοθετημένες φωτογραφίες της Alex Prager στην έκθεσή της στο Λονδίνο, η οποία με ενέπνευσε να αναλάβω τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο. Έτσι, γεννήθηκαν οι Καρυάτιδες — ένα έργο αγάπης που περικλείει την ψυχή της ελληνικής παράδοσης”.
Ο Γιώργος Τατάκης στέκεται ως ένας οραματιστής καλλιτέχνης, υφαίνοντας ιστορίες κληρονομιάς, χάρης και πολιτιστικής ζωντάνιας μέσα από τον φακό του. Καθώς περιμένουμε με ανυπομονησία το ξετύλιγμα του αριστουργήματός του, σας προσκαλούμε να ξεκινήσετε αυτό το μαγευτικό ταξίδι, όπου το παρελθόν χορεύει με το παρόν και το πνεύμα της Ελλάδας μας καλεί όλους.
Γιώργος Τατάκης “Καρυάτις: ‘Eκθεσις άλφα” στo Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας: 02/08/23 έως 17/09/23.
Γιώργος Τατάκης “Καρυάτις: ‘Eκθεσις βήτα” στην Σαντορίνη: 05/09/23 έως τέλη Οκτωβρίου.
Συλλογή “Βικτωρία Γ. Καρέλια”: vgkareliascollection.com
Eπιμέλεια κειμένου, Αναστασία Βαποράκη.