Δύο στελέχη εταιρείας κατασκευής υποδημάτων στάλθηκαν σε μια αφρικανική χώρα για να ανακαλύψουν νέες αγορές όπου θα μπορούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα της εταιρείας τους. Μετά από μία εβδομάδα, τα στελέχη επέστρεψαν για να αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας στον διευθυντή τους. Ο πρώτος πωλητής είπε: « Δεν υπάρχει αγορά σε αυτήν τη χώρα. Δεν είδα κανέναν να φοράει παπούτσια εκεί ». Ο δεύτερος πωλητής είπε: «Υπάρχει τεράστια αγορά για παπούτσια σε αυτήν τη χώρα. Δεν είδα κανέναν να φοράει παπούτσια εκεί.»
Και οι δύο πωλητές είδαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, κατέληξαν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα με βάση τη νοοτροπία τους. Ένα θετικό άτομο έχει μάθει να βλέπει πάντα το καλύτερο σε όλα ενώ ένα αρνητικό άτομο εστιάζεται πάντα -και μόνο- στο χειρότερο σενάριο. Τι είναι όμως αυτό που κάνει κάποιον να βλέπει με θετικό ή με αρνητικό τρόπο τα πράγματα; Η απάντηση είναι απλή… Οι σκέψεις του!
Έχεις ευθύνη για όσα σκέφτεσαι
Σκέψου τον εαυτό σου το πρωί που ξυπνάς. Τι είδους σκέψη έρχεται στο μυαλό σου; Είναι μια ευτυχισμένη, θετική σκέψη; Ή είναι μια αρνητική σκέψη γεμάτη άγχος, θυμό η αγωνία; Λοιπόν το είδος των σκέψεων που κάνεις όταν ξυπνάς κάθε πρωί μπορεί να καθορίσει το πώς θα πάει η υπόλοιπη μέρα σου. Όταν η πρώτη σου σκέψη είναι αρνητική, οι πιθανότητες να έχεις κακή διάθεση για ολόκληρη την ημέρα είναι υψηλές. Όταν όμως καλωσορίζεις την ημέρα με χαρά και αισιοδοξία, ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες που θα σου χαλάσουν τη διάθεση.
Με την κατάσταση που ζούμε τους τελευταίους μήνες, πολλοί από εμάς έχουν συνηθίσει να σκέφτονται αρνητικά γιατί μας περιβάλλει η αρνητικότητα. Ακούμε αρνητικές συνομιλίες στο ραδιόφωνο, τα διαβάζουμε στην εφημερίδα ή στο διαδίκτυο, τα στη συνέχεια τα βλέπουμε στις ειδήσεις. Η αρνητικότητα μοιάζει να είναι παντού… Και μοιάζει σαν να μη μπορούμε να ξεφύγουμε από όλο αυτό. Μπορούμε ωστόσο να διδαχθούμε πώς να επικεντρωθούμε στα θετικά της ζωής.
Οι σκέψεις επηρεάζουν δραστικά την υγεία σου
Η άρρηκτη σύνδεση μυαλού και σώματος, είναι οικεία σε όλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, κατάθλιψη ή συχνούς πονοκεφάλους. Νέες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα συνδέονται με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας σε σωματικό και σε ψυχικό επίπεδο. Αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, η απογοήτευση και η απαισιοδοξία δημιουργούν σημαντικές επιπλοκές. Ειδικά όταν εγκαθίστανται βαθιά στο μυαλό μας και τελικά γίνονται τρόπος ζωής.
Επί της ουσίας οι σκέψεις που κάνεις επηρεάζουν πραγματικά και δραστικά την σωματική σου υγεία. Σκεπτόμενη θετικά η ενθαρρυντικά, στην ουσία δίνεις εντολές στον εγκέφαλό σου για να παράγει χημικές ουσίες που ελαχιστοποιούν το άγχος. Έτσι μειώνεις τα επίπεδα ανησυχίας, ανασφάλειας η θυμού. Κι αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο ήρεμη, πιο ασφαλής και πιο αισιόδοξη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η ιατρική κοινότητα έχει αποδείξει ότι ο νους είναι όντως σε θέση να θεραπεύσει το σώμα. Πρόκειται για «το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου» και είναι αποδεδειγμένο από κλινικές έρευνες. Κλασσική περίπτωση, ασθενείς που δεν λαμβάνουν τίποτα περισσότερο από παρά χάπια σακχάρου ή ενέσεις φυσιολογικού ορού, αλλά έχουν τη διαβεβαίωση ότι κάνουν φαρμακευτική θεραπεία με θαυματουργά σκευάσματα. Μόνο και μόνο επειδή το πιστεύουν, η υγεία τους δείχνει σημάδια βελτίωσης κι ας μην έχουν υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή.
Άνοια και αρνητικές σκέψεις
Είσαι εκ φύσης πεσσιμιστίρια; Πιστεύεις ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις από τις αρνητικές σκέψεις; Τότε να ξέρεις πως βάζεις σε σοβαρό κίνδυνο το νευρικό σου σύστημα. Νέα έρευνα του University College London που ανακοινώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού αποδεικνύει ότι οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις είναι πραγματικά τοξικές. Είναι εντυπωσιακό ότι ευθύνονται άμεσα με την εναπόθεση επιβλαβών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. “Επισημαίνουμε πως η συστηματική έκθεση σε αρνητικές σκέψεις αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση άνοιας στην τρίτη ηλικία.” αναφέρει η πανεπιστημιακή ανακοίνωση που υπογράφεται από την Dr. Natalie Marchant. Πρακτικές αρνητικής σκέψης όπως η διαρκής ενασχόληση με προβλήματα του παρελθόντος ή έντονη ανησυχία για το μέλλον καταμετρήθηκαν σε περισσότερους από 350 εθελοντές άνω των 55 ετών για δύο συνεχή έτη. Μέσω τομογραφικών εξετάσεων του εγκεφάλου, αποδείχθηκε αύξηση εμφάνισης δύο πρωτεϊνών που ευθύνονται για την εμφάνιση της άνοιας.
“Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει την ύπαρξη βιολογικής επίπτωσης της αρνητικής νοοτροπίας σε ότι αφορά την παθολογία της νόσου Αλτζχάιμερ.” τονίζει ο νευρολόγος Dr. Richard Isaacson, ιδρυτής της Alzheimer’s Prevention Clinic της Νέας Υόρκης. Μερικοί από τους πρώτους δείκτες της νόσου συνδέονται πλέον επιστημονικά με τα επαναλαμβανόμενα αρνητικά πρότυπα σκέψης.
Τα συγκλονιστικά ευρήματα της έρευνας του University College London υπογραμμίζουν την ανάγκη “εκπαίδευσης” του υποσυνείδητου σε μια πιο θετική νοοτροπία. Ναι, μπορεί κανείς να «προγραμματίσει» το υποσυνείδητό του, όσο πολύπλοκο κι αν φαίνεται αυτό. Η δύναμη που κρύβει κανείς μέσα του είναι ανεξάντλητη. Η ικανότητά του καθενός να καθορίσει την ποιότητα της ζωής του είναι αναμφισβήτητη. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε να ζούμε συνειδητά.
Βάλε στην άκρη την αρνητικότητα
Η ευτυχία και η αισιοδοξία είναι περισσότερο μια επιλογή παρά μια τυχαία σύμπτωση. Ξεκίνα δίνοντας βάση σε έξη αρχές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρνητικότητα:
- Ζήσε τη στιγμή! Επικεντρώσου στη δουλειά σου και στη ζωή σου. Κράτα αποστάσεις από σκέψεις που αφορούν λάθη του παρελθόντος και φόβους για το μέλλον.
- Να είσαι θετικός! Το να είσαι θετικός είναι μια συνήθεια που πρέπει να εξασκείς καθημερινά. Πέρασε χρόνο με τους αγαπημένους σου, απόλαυσε τη ζωή και εστιάσου σε χαρούμενες σκέψεις.
- Φρόντισε να περνάς περισσότερο χρόνο παρέα με θετικά και αισιόδοξα άτομα. Η αρνητικότητα είναι μεταδοτική. Το ίδιο και η χαρά και η ευτυχία. Μην κολλάς με αρνητικούς ανθρώπους. Θα σε τραβήξουν μαζί τους. Αντ’ αυτού, προσκάλεσε τους στο δικό σου φως. Μαζί θα λάμψετε ακόμα πιο έντονα.
- Κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου! Ίσως να χρειαστεί να εργαστείς λιγότερο και να παίξεις
περισσότερο με τα παιδιά σου. Κάνε μια βόλτα, απόλαυσε τη ζωή. Βρες τρόπους να περάσεις όμορφα και να χαμογελάσεις. - Επικεντρώσου στα συναισθήματά σου. Αν είσαι λυπημένος, νιώσε τη θλίψη. Το λάθος είναι να πιστέψεις ότι θα είσαι λυπημένος ή θλιμμένος για πάντα. Η θλίψη περνά. Μια αρνητική σκέψη, όμως, μπορεί και παραμείνει στο μυαλό σου, μέχρι να αποφασίσεις ότι τελικά είναι τοξική.
- Νιώσε ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που έχεις στη ζωή σου και επικεντρώσου εκεί. Μέτρα τις ευλογίες που σου χαρίζει το σύμπαν. Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να είσαι ευγνώμων.
Όταν αλλάζεις τρόπο σκέψης, αλλάζεις τη ζωή σου
Μέσα στην απαισιόδοξη καθημερινότητα σου προτείνω να αναλάβεις δράση. Μπορείς να κάνεις τη διαφορά ορίζοντας ως «προεπιλεγμένο πρόγραμμα» του εγκεφάλου σου τη θετικότητα και την αισιοδοξία. Δοκίμασε να περάσεις μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να παραπονεθείς για τίποτα απολύτως. Ούτε για μια φορά. Κάντο συνειδητά. Κι αν δεν το καταφέρεις, δεν πειράζει. Ξεκίνησε πάλι την επόμενη εβδομάδα από την αρχή. Μείνε εστιασμένη και θα τα καταφέρεις. Το να είσαι μίζερη και απαισιόδοξη είναι μια συνήθεια. Το να είσαι ευτυχισμένη είναι μια συνήθεια κι αυτή… Η επιλογή είναι δική σου.
Κάθε πρωί που ξυπνάς, πες στον εαυτό σου ότι αυτή θα είναι μια υπέροχη μέρα. Ξεκίνα τη μέρα σου με μια θετική σκέψη και τελείωσε τη μέρα σου με θετική στάση. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη. Είναι τόσο απλό… Μόλις αρχίσεις να λαμβάνεις υπόψη σου τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, αρχίζεις να ξεχνάς τα πράγματα που σε εκνευρίζουν και σε θυμώνουν. Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου. Να γίνεις ένας χαρούμενος άνθρωπος γεμάτος θετικές σκέψεις και θετικά συναισθήματα. Είμαστε ότι σκεφτόμαστε. Είναι σημαντικό να πιστέψεις ότι μπορείς να γίνεις αυτή που σου αξίζει να είσαι!
Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.