Αν σας ζητούσαμε να μας πείτε μερικές λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη Φθινόπωρο, σίγουρα κάπου ανάμεσά τους θα βρίσκαμε και λέξεις όπως κρύωμα, γρίπη ή συνάχι. Και αν είσαστε και εσείς όπως πολλές από εμάς που δεν αφήνουμε καμιά ίωση παραπονεμένη κάθε φθινόπωρο, τότε τα παρακάτω γιατροσόφια θα σας βγάλουν από πολύ κόπο. Μήπως πρέπει να πάτε για ψώνια;
Κόψτε μια φέτα φρέσκο ginger και αφήστε το να βράσει μέσα σε ένα μπρίκι με νερό. Προσθέστε δυο κουταλιές μέλι και πιείτε το. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα. Το τζίντζερ έχει αντιπυρετικές ιδιότητες, απαλύνει τον πονόλαιμο και τον βήχα και βοηθάει στην απόφραξη του αναπνευστικού.
Το μπάνιο είναι ο πιο παραδοσιακός και δοκιμασμένος τρόπος για να πέσει ο πυρετός. Ξέρουμε πολύ καλά, πως όταν έχετε πυρετό το τελευταίο που μπορείτε να φανταστείτε είναι να βγάλετε τα ρούχα σας, αλλά το χλιαρό νερό επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σε χλιαρό νερό διαλύστε αυστηρά μισή κουταλιά αλάτι. Αφήστε το να κρυώσει και με μια αποστειρωμένη σύριγγα από το φαρμακείο ρίξτε 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι. Εκτός του ότι θα ξεβουλώσει τη μύτη από τις βλεννογόνους θα παρασύρει και τα μικρόβια χάρη στην αντισηπτική του δράση. Εναλλακτικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για γαργάρες. Θα σας ανακουφίσουν πολύ από τον πονόλαιμο.
Η λύση στο «μπούκωμα» ονομάζεται ευκάλυπτος. Αγοράστε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και χρησιμοποιήστε το παντού. Ρίξτε μερικές σταγόνες στο νερό και απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Απλώστε μερικές (το τονίζουμε) σταγόνες γύρω από τη μύτη και στο στήθος σας και θα ξυπνήσετε το επόμενο πρωί ανακουφισμένοι.
Κείμενο: Εύη Τσανάκα