Καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν! Ειδικά στις μέρες μας! Η φύση μας εφοδιάζει με οκτώ “μαγικά” βότανα που τονώνουν και θωρακίζουν τον οργανισμό μας με απόλυτα ευεργετικό τρόπο.
01 Εχινάκεια. Η εχινάκεια έιναι ένα φυσικό αντιικό και αντιβακτηριακό βότανο που πλούσιο σε πολυσακχαρίτες. Οι πολυσακχαρίτες ανήκουν σε μία ειδική κατηγορία υδατανθράκων που αυξάνουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα κι αυτά με τη σειρά τους καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Εχινάκεια μπορείτε να βρείτε σε μορφή αφεψήματος, βάμματος ή αναβράζοντων δισκίων, κάνοντας εύκολη την καθημερινή πρόσληψη ώστε να επωφεληθείτε από τις ανοσοποιητικές της ιδιότητες.
02 Αστράγαλος. Μπορείτε να βρείτε αυτό το βότανο σε καταστήματα βοτάνων και υπερτροφών και με την ονομασία huang qi, που σημαίνει «κίτρινη ενέργεια». Σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές (μια που φύεται σε περιοχές της Άπω Ανατολής, όπως Κορέα, Μογγολία, Ιαπωνία, Ταϊβάν και το βόρειο τμήμα της Κίνας), ο αστράγαλος καταπολεμά το stress κι ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Λίγο από το βότανο αυτό σε σούπες μπορεί να αντιμετωπίσει την κόπωση και να τονώσει το ανοσοποιητικό, ειδικά όταν έχει κρύο κι η γρίπη είναι σ’ έξαρση.
Η φύση έχει τη λύση
03 Φορσύθια. Η φορσύθια έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και οι Κινέζοι θεραπευτές εκμεταλλεύονται αυτήν την ιδιότητα συστήνοντάς τη με ένα μείγμα βοτάνων. Γλυκόριζα για χαλάρωση, μέντα για ρινική αποσυμφόρηση Jing-Jie για τόνωση του αναπνευστικού και Lu Gen για ανακούφιση των πνευμόνων και του στομαχιού.
04 Σκόρδο. Μπορεί να μας… βρωμάει. Όμως το σκόρδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά με αντιμικροβιακή, αντιβιοτική κι αντιική δράση. Επίσης λειτουργεί ως αποσυμφορητικό. Συμπέρασμα: Ώρα να το αγαπήσουμε λίγο παραπάνω!
05 Σαμπούκος ή καρπός κουφοξυλιάς (elderberry). Το elderberry είναι πλούσιο σε κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές με αντισταμινικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μία κουταλιά της σούπας σιρόπι elderberry μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της γρίπης. Επίσης ανακουφίζει από χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους κι ημικρανίες.
06 Androphagis. Στην Ελλάδα αυτό το βότανο κυκλοφορεί με τη λατινική του ονομασία androphagis paniculata και στις ασιατικές χώρες χρησιμοποιείται εναντίον της γρίπης. Επίσης ανακουφίζει από πεπτικές ενοχλήσεις, παθήσεις του ήπατος, πυρετό και πονόλαιμο. Το βότανο αυτό καθαρίζει το αίμα κι ενισχύει το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
07 Ginger (πιπερόριζα). Ισχυρό αντισταμινικό και αποσυμφορητικό που καταπολεμά τα συμπτώματα του κρυώματος. Μπορείτε να βράσετε λίγο ginger με τσάι και να προσθέσετε λίγο λεμόνι και μέλι για ένα γευστικό και ζεστό ρόφημα.
08 Φαρμακευτικά μανιτάρια (shiitake). Μπορεί η γιαπωνέζικη ονομασία τους να σας δίνει την ιδέα πως είναι αδύνατο να τα βρείτε στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν πολλοί που τα εισάγουν και τα καλλιεργούν και στη χώρα μας! Τα φαρμακευτικά μανιτάρια τα χρησιμοποιούν εδώ κι αιώνες Κινέζοι και Γιαπωνέζοι θεραπευτές, καθώς ένα γεύμα που περιέχει shiitake, reishi ή maitake (άλλοι τύπου μανιταριών) είναι ιδανικό για τόνωση του ανοσοποιητικού χάρη στις αντιβακτηριακές, αντιικές αλλά και αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου