Binge Eating Disorder (BED): τι είναι;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αδηφαγική διαταραχή…

Κάποιες φορές τυχαίνει να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες από το κανονικό. Όταν, όμως, καταλήγουμε να τρώμε κρυφά μεγάλες ποσότητες φαγητού μέχρι να νιώθουμε άρρωστοι αμέσως μετά, αυτά είναι ανησυχητικές ενδείξεις της Αδηφαγικής Διαταραχής ή BED.

Τι είναι, όμως, η BED;
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως δε μιλάμε για μερικά πατατάκια που μπορεί κάποιος να φάει μηχανικά μπροστά στην τηλεόραση ή κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για μία διατροφική διαταραχή κατά την οποία τα πάσχοντα άτομα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού (ακόμη κι όταν δεν υπάρχει η αίσθηση της πείνας) κρυφά, δηλαδή όταν δεν τους βλέπει κανείς, ενώ επίσης έχουν την τάση να κρύβουν και φαγητά. Τρώνε μέχρι να φτάσουν στο σημείο να νιώσουν πως αρρωσταίνουν και να αισθάνονται αμηχανία ή/και κατάθλιψη αμέσως μετά. Ακόμη νιώθουν ιδιαίτερα άβολα όταν πρέπει να φάνε μαζί με άλλα άτομα κι εν γένει παρουσιάζουν μία εσωστρέφεια ή/και αντικοινωνικότητα. Οφείλουμε εδώ να πούμε πως δε σχετίζεται με τη βουλιμία, κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να αποβάλλει το φαγητό που μόλις κατανάλωσε, αλλά μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική πάθηση.  Παραμένει όμως εξίσου σοβαρή καθώς, αν δεν προληφθεί ή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη.

Τα αίτια που οδηγούν στη BED μπορούν να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να μην υφίσταται κάποιο. Συνήθως η αδηφαγική διαταραχή είναι αποτέλεσμα κατάθλιψης ή έντονου άγχους, ενώ συχνά παίζουν ρόλο κι εντατικές δίαιτες. Επιστήμονες έχουν εκφράσει και μία υπόνοια πως η διαταραχή μπορεί να έχει και γενετική προέλευση, καθώς παρατηρείται σε οικογενειακά περιβάλλοντα. Επίσης, μπορεί κάποιος να πάσχει από τη διαταραχή ακόμη κι αν δεν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αλλά αντίθετα το βάρος του να είναι ιδανικό.

Οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνται τόσο απρόβλεπτες που μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα, Ωστόσο, αυξημένο ρίσκο εμφανίζουν οι γυναίκες, παιδιά στην εφηβεία ή στη μετεφηβική ηλικία, άτομα με (οικογενειακά) ιατρικά ιστορικά κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών, παρορμητικής συμπεριφοράς, διατροφικών διαταραχών, καθώς και τα άτομα που ακολούθησαν συχνά εντατικές κι ως επί το πλείστον στερητικές δίαιτες.

Τα άτομα που υποψιάζονται πως υποτροπιάζουν και οδηγούνται στη BED αρχικά πρέπει να κάνουν έναν ιατρικό έλεγχο προκειμένου να εντοπίσουν σημάδια προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει η υπερφαγία, όπως συνεχή κόπωση, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους και έντονες μυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις. Συνήθως ένας ψυχολόγος μπορεί να κάνει τη διάγνωση και να συστήσει μέθοδο θεραπείας η οποία μπορεί να συνδυάζει ψυχοθεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, ενώ και ο διαλογισμός ενδείκνυται προκειμένου ντα άτομα να αναπτύξουν την αίσθηση και την ικανότητα του αυτοέλεγχου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα άτομα αυτά θα βοηθηθούν ακόμη περισσότερο αν:

01 Συναναστρέφονται με άτομα που έχουν διαφορετικά σωματικά βάρη.

02 Αποφεύγουν εικόνες που πιθανώς να τα κάνουν να ντρέπονται ή να νιώθουν αμήχανα για το σώμα τους.

03 Μιλήσουν στα κοντινά τους πρόσωπα αλλά και το θεράποντα ιατρό τους. Όταν οι γύρω τους έχουν γνώση της κατάστασης είναι πιο εύκολο να προσφέρουν βοήθεια.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ