Κολλαγόνο στη διατροφή μας …για το καλό της υγείας

Πώς μας ωφελεί και με ποιες τροφές αυξάνουμε τα επίπεδά του στον οργανισμό

                Ακούμε και διαβάζουμε πολλές διαφημίσεις για σκευάσματα με βάση το κολλαγόνο, ενώ επιστήμονες  υγείας κι αισθητικοί πίνουν νερό στο όνομά του. Τι είναι όμως, το κολλαγόνο;

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες που παράγει ο οργανισμός μας και βρίσκεται στους μύες, στα οστά, στο δέρμα και τους τένοντες. Στην ουσία είναι ο συνδετικός κρίκος που συντηρεί το σώμα μας, δίνοντάς του ενέργεια κι ελαστικότητα, καθώς επίσης ενισχύσει την αναπλήρωση νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Πού ακριβώς βοηθά το κολλαγόνο;

01 Δέρμα και μαλλιά: Όσο περνά ο χρόνος, τα επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό μειώνονται, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι ρυτίδες κι η χαλάρωση του δέρματος που οδηγούν σε κυτταρίτιδα και ραγάδες. Αυξάνοντας το κολλαγόνο στον οργανισμό μας, το δέρμα γίνεται πιο σφιχτό, πιο λείο και τα κύτταρα αναδομούνται. Κολλαγόνο υπάρχει και στους θύλακες των μαλλιών μας, κάνοντάς τα πιο δυνατά.

02 Αρθρώσεις: Όταν το κολλαγόνο μειώνεται, οι τένοντες κι οι σύνδεσμοι κινούνται πιο δύσκολα. Όταν, όμως αυξάνονται τα επίπεδα του κολλαγόνου, ενισχύεται η λειτουργία των αρθρώσεων και μειώνονται οι πόνοι. Το κολλαγόνο είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα και σε άλλες παθήσεις των αρθρώσεων.

03 Εντερική λειτουργία κι αποτοξίνωση του οργανισμού: Το κολλαγόνο βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και βοηθά στην αναδόμηση των ιστών του εντέρου ώστε να μην διαρρέουν τοξίνες στο σώμα. Παράλληλα ενισχύει την απορρόφηση νερού διευκολύνοντας τη ροή στο έντερο. Η γλυκίνη που περιέχεται στο κολλαγόνο μειώνει τις βλάβες στο συκώτι. Για να «καθαρίσουμε» το συκώτι, οι γιατροί προτείνουν τριήμερη διατροφή με ζωμό κότας ή βοδινού. Κατά το βράσιμο, το κολλαγόνο μετατρέπεται σε ζελατίνη, η οποία διατηρεί τις ιδιότητες του κολλαγόνου.

04 Μεταβολισμός κι ενέργεια: Η γλυκίνη βοηθά τη μεταφορά σακχάρου στο αίμα για ενέργεια. Ενισχύει τη μυϊκή ανάπτυξη, ώστε να γίνεται σωστά η καύση των θερμίδων. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C το κολλαγόνο μετατρέπεται σε πρωτεΐνες απαραίτητες για την αναπλήρωση ενέργειας του σώματος.

05 Νύχια και δόντια: Το κολλαγόνο ενισχύει την καλή υγεία των δοντιών, ενώ διατηρεί τα νύχια ώστε να μην είναι εύθραυστα κι ευαίσθητα.

  • Κολλαγόνο στη διατροφή μας ...για το καλό της υγείας

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε κολλαγόνο;

01 Ψάρια: Ειδικά ο σολωμός κι ο τόνος είναι ψάρια πλούσια σε λιπαρά Ω3, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία των κυττάρων. Τα κύτταρα καλύπτονται από μεμβράνη κι όσο πιο γερή είναι αυτή, τόσο πιο καλή είναι η δομή του δέρματος.

02 Κόκκινα λαχανικά: Λαχανικά όπως οι ντομάτες και τα ραπανάκια περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο δρα σαν φυσικό αντηλιακό κι αυξάνει τα επίπεδα του κολλαγόνου.

03 Πράσινα λαχανικά: Λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επίσης έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες σταθεροποιούν τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο και που μειώνουν τα επίπεδά του στον οργανισμό.

04 Πορτοκαλί λαχανικά: Λαχανικά όπως τα καρότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην ανανέωση κι αναπλήρωση του κολλαγόνου.

05 Μούρα: Τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα, περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία αυξάνουν το κολλαγόνο στο σώμα.

06 Σόγια: Η σόγια περιέχει genistein, μία φυτική ορμόνη που λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό. Αυτό ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου κι εμποδίζει ένζυμα όπως το MMP να το διασπάσουν, κάνοντας την όψη του δέρματος πιο γερασμένη.

07 Λευκό Τσάι: Προστατεύει τις δομικές πρωτεΐνες του δέρματος και περιορίζει τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο.

08 Εσπεριδοειδή: Περιέχουν Βιταμίνη C που μετατρέπουν τη λυσίνη και την προλίνη σε κολλαγόνο. Επίσης η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας παθογενείς παράγοντες που μειώνουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.

09 Πρωτεΐνες: Το ασπράδι των αυγών είναι πλούσιο σε λυσίνη και προλίνη κι έτσι ενισχύεται η φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή μπορούν να επιλέξουν καρπούς κι ιδιαίτερα φυστίκια.

10 Σκόρδο: Το σκόρδο είναι μία καλή πηγή θείου, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης περιέχει λιποϊκό οξύ και ταυρίνη που αναδομούν τις ίνες του κολλαγόνου που έχουν υποστεί βλάβη.

11 Στρείδια: Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι βασικός στην παραγωγή του κολλαγόνου. Επίσης περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο και βιταμίνη Β12, ενώ επίσης είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Βάλτε, λοιπόν, το κολλαγόνο στη ζωή σας εύκολα και φυσικά, εμπλουτίζοντας απλά τη διατροφή σας!

 

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ