Η τεχνική του mindfulness έχει τις ρίζες της στη βουδιστική φιλοσοφία και τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί ευρέως στη σύγχρονη κοινωνία. Υιοθετεί ως βασικές αρχές αυτές της επίγνωσης του εαυτού και του περιβάλλοντός μας αλλά και της απόλυτης συνείδησης των περιστάσεων που μας παρουσιάζονται, χωρίς πρόθεση να τις αλλάξουμε. Αντίθετα, η τεχνική προτείνει να αφουγκραστούμε τις περιστάσεις και να τις δεχθούμε με σοφία, καλοσύνη και ευγνωμοσύνη. Midfulness σημαίνει συνειδητότητα. Και η ενεργοποίηση της ανάμεσα σε άλλα χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, άγχους και διαταραχών διάθεσης. Στο πεδίο της διατροφής η ενεργοποίηση της συνειδητότητας εκφράζεται με το πολλαπλά ευεργετικό mindful eating.
Mindful Eating, ένας νέος τρόπος διατροφής
Ο όρος “Mindful eating” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πράξη της συνειδητής κατανάλωσης τροφής. Επί της ουσίας βασίζεται στην επικέντρωση των αισθήσεων που βιώνει κανείς όσο τρέφεται. Όταν δίνεις προσοχή στο πως σε κάνει να νιώθεις το φαγητό που τρως, πιστεύεται πως αναπόφευκτα θα οδηγηθείς σε ποιοτικότερες και πιο υγιεινές επιλογές “ακούγοντας” το ίδιο σου το σώμα!
7 απλά βήματα για να υιοθετήσεις μία mindful στάση στη διατροφή σου
1. Κατανάλωσε το γεύμα σου μόνο όταν πεινάς!
2. Φάε αργά το φαγητό σου και χωρίς βιασύνη. Δώσε προσοχή στα χρώματα, το άρωμα, και τις γεύσεις του γεύματος που καταναλώνεις.
3. Προσπάθησε να έχεις επίγνωση της πείνας σου. Όταν αυτή ικανοποιηθεί, μπορείς να αφήσεις στην άκρη όσο φαγητό έχει απομείνει.
4. Αναγνώρισε τις στιγμές εκείνες που έχεις πραγματικά ανάγκη από φαγητό. Αναρωτήσου αν κάποιος άλλος παράγοντας σε επηρεάζει προς αυτή την κατεύθυνση.
5. Συνειδητοποίησε τις αισθήσεις σου μετά από κάθε γεύμα. Μήπως κάποια γεύματα σε «βαραίνουν» ενώ άλλα σου επιτρέπουν να είσαι περισσότερο ανάλαφρος; Άκου τα σημάδια που δίνει το σώμα σου!
6. Απέβαλλε τις ενοχές και τις αρνητικές σκέψεις σε σχέση με το φαγητό! Πρόκειται για μια ευχάριστη διαδικασία που μόνο ευφορία και ευγνωμοσύνη προορίζεται να σου δίνει.
7. Αποφάσισε πως η τροφή σου έχει ως βασικό σκοπό να σε κρατάει δυνατό και υγιή!
Βέβαια, σε αυτό το σημείο έρχεται ένα ακόμη βασικότερο ερώτημα που δεν είναι άλλο από το «γιατί;». Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη όσων συζητάμε για την υγεία μας;
Mindful eating και μείωση βάρους
Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χάσει κανείς βάρος. Τι γίνεται, όμως, μετά από αυτό; Είναι όλοι οι άνθωρποι ικανοί να διατηρήσουν το βάρος τους σε επιθυμητά επίπεδα; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι όχι πάντα. Και αυτό, γιατί δεν γίνεται πάντοτε να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα αλλά ούτε και να μετράμε διαρκώς τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Με όρους βιολογίας, η τεχνική της ενσυνειδητότητας επιτρέπει στο άτομο που τρώει αργά την τροφή του να λάβει εγκαίρως το μήνυμα του κορεσμού. Αντιθέτως, εαν τρως πολύ γρήγορα είναι πιθανότερο να «προλάβεις» να φας μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού πριν νιώσεις «γεμάτος/η».
Και δεν είναι μόνο αυτό! Το στρες στο οποίο στοχεύει παράλληλα η τεχνική του mindfulness, ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της υπερκατανάλωσης τροφής στην καθημερινότητά μας. Άρα η ρύθμιση αυτού του παράγοντα βοηθά στην αποκατάσταση τόσο της πνευματικής όσο και της σωματικής ισορροπίας!
Επεισόδια υπερφαγίας
Η εκπαίδευση στην αναγνώριση του πραγματικού αισθήματος της πείνας σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία της αποδοχής του σώματος, των σκέψεων και των αισθήσεών μας παίζουν ρόλο-κλειδί στις περιπτώσεις των υπερφαγικών επεισοδίων- κι όχι μόνο! Είτε αυτά οφείλονται σε εσωτερικούς παράγοντες (όπως για παράδειγμα η συναισθηματική κατανάλωση τροφής) είτε σε εξωτερικούς παράγοντες (όπως τα οπτικά ερεθίσματα, οι δελεαστικές μυρωδιές φαγητών κ.ά.) η τεχνική του mindfulness μαθαίνει στα άτομα να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις παρορμήσεις τους.
Βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας
Έχει γίνει πια σαφές πως το μικροβίωμα του εντέρου έχει την ικανότητα να επηρεάσει τη διάθεσή μας – και το αντίθετο! Έτσι, η εφαρμογή του mindfulness στη διαδικασία του φαγητού, φαίνεται να αποτελεί σημαντική στρατηγική για τη μείωση του άγχους. Κατ’ επέκταση συμβάλει στην ανακούφιση από λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σχετικές μετα-αναλύσεις χαρακτηρίζουν τις τεχνικές mindfulness ως το “lifestyle” φάρμακο για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών διαταραχών. Κι αυτό, γιατί φαίνεται να ενισχύει την δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος – αυτού της «χαλάρωσης» – που ευνοεί και την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Κι αν όλα όσα διάβασες σου φαίνονται «βουνό» για να τα εφαρμόσεις μονομιάς, χαλάρωσε! Για αρχή, μία καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσεις με ένα γεύμα τη φορά.
Αν σ’ ενδιαφέρει αρκετά, θα μπορούσες να παρακολουθήσεις ένα από τα πολλά σεμινάρια που διατίθενται online σχετικά με το mindful eating! Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτησή της φιλοσοφίας του mindfulness αποκτά νόημα όταν γίνεται με φυσικό τρόπο. Ύστερα εύκολα μπορεί να γίνει συνειδητός τρόπος ζωής και διατροφής!
Φωτογραφία, Pablo Merchán Montes / unsplash
Κείμενο της Βάλιας Γρηγορίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. www.valiagrigoriou.gr