Έτσι θα γεμίσεις τις ‘μπαταρίες’ της ζωής σου

Ζούμε σε μια καταπληκτική εποχή γεμάτη πληροφορίες, εμπειρίες και ευκαιρίες, που περιμένουν να τις αρπάξουμε. Είναι συναρπαστικό να συνειδητοποιούμε πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε, πόσα σκαλιά μπορούμε να ανέβουμε και πόσες προκλήσεις δε θέλουμε να αφήσουμε να πάνε χαμένες. Όμως αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά εξαντλητικό! Από την άλλη, όλοι έχουμε περάσει εκείνες τις δύσκολες μέρες, που νιώθουμε ότι όλα πάνε στραβά. Ξέρεις καλά αυτές τις ημέρες που δεν τελειώνουν ποτέ. Ημέρες που οι απαιτήσεις της δουλειάς σε πνίγουν. Που οι υποχρεώσεις του σπιτιού μεγαλώνουν και που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς στο καλό θα σηκωθείς το πρωί και θα τα αντιμετωπίσεις όλα από την αρχή. Δεν είσαι μηχανή. Πολλές φορές όμως λειτουργείς ακριβώς έτσι. Χωρίς σταματημό. Άδραξε την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών, κάνε μια παύση και γέμισε τις μπαταρίες της ζωής σου.

Συμμετέχουμε σε τόσες πολλές δραστηριότητες καθημερινά. Σαν αποτέλεσμα, στο τέλος της ημέρας, να νιώθουμε στραγγισμένοι, συναισθηματικά ισοπεδωμένοι και κολλημένοι στο ίδιο σημείο. Ωστόσο, σπάνια σταματάμε για να επιτρέψουμε στο σώμα μας να αναπληρώσει την ενέργειά μας. Πολύ συχνά, ο χρόνος υπαγορεύει τα διαλείμματά μας, όχι το σώμα μας. Είμαστε προγραμματισμένοι να πιστεύουμε ότι για να πετύχουμε περισσότερα, πρέπει να αυξήσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στην εργασία και να μειώσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στην ξεκούραση. Και κάπως έτσι, μπλέκουμε σε έναν φαύλο κύκλο εξουθένωσης και συναισθηματικής εξάντλησης.

Η καθημερινότητα που πρέπει να αλλάξεις

Ξυπνάς άλλη μια μέρα για να πας στη δουλειά και συνδέεσαι στον υπολογιστή σου. Το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται στην οθόνη είναι η μεγάλη λίστα των υποχρεώσεων της ημέρας. Αντικρύζοντάς την αμέσως εξαφανίζεται ακόμα και η όση ενέργεια που μπορεί να είχες πρωί πρωί. Και πανικοβάλλεσαι. Δεν έχεις χρόνο ούτε για να φας πρωινό. Ο γρήγορος καφές που έφτιαξες δε βοηθάει και πολύ. Ετοιμάζεσαι γρήγορα και ψάχνεις να βρεις πού είναι αυτός ο καταραμένος φορτιστής! Φτάνεις στη δουλειά καθυστερημένη και σου φταίει το τηλέφωνο που χτυπάει επανειλημμένα. Σου φταίει ο συνάδελφος που έχει καθυστερήσει να στείλει εκείνα τα e-mail και η κοπέλα που δεν καθάρισε καλά το γραφείο σου. Και αφού τσακώνεσαι με όλους, αναρωτιέσαι γιατί η ζωή είναι σκληρή μαζί σου και σε ταλαιπωρεί!

Η σημασία του time out

Όταν συμβαίνει αυτό, χρειαζόμαστε τρόπους “επιβίωσης”. Τρόπους για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις απαιτήσεις χωρίς σωματικό και συναισθηματικό κόστος. Αν και μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, σε περιόδους υψηλών απαιτήσεων, χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα περισσότερο χρόνο για να επαναφορτίσουμε τις δυνάμεις μας αντί να αφιερώσουμε ακόμα πιο πολλές ώρες στην δουλειά μας. Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια πρωταρχική ανάγκη για ευχαρίστηση και διασκέδαση. Αλλά πολλές φορές επιλέγουμε να αγνοήσουμε αυτή την ανάγκη, να ξεπεράσουμε τα ένστικτά μας και να πάμε ενάντια στη φύση. Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσο μακριά μπορούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας. Πολλοί από εμάς υποσυνείδητα “εκπαιδεύουμε” τον εαυτό μας ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερο χρόνο “εκτός λειτουργίας”, να κοιμόμαστε λιγότερο και να ξεκουραζόμαστε ακόμα πιο λίγο. Αλλά, είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει ένα όριο, όπως και σε κάθε κατάσταση της ζωής μας.

Πάρε τον έλεγχο

Σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου, για να επαναφορτιστείς, είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να σταματήσει. Αυτές οι παύσεις σου παρέχουν τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεσαι για να ανακατευθύνεις την εστίαση και την ενέργειά σου. Μετά από αυτά τα μικρά time out, συνήθως ανακαλύπτεις ότι η παραγωγικότητά σου αυξάνεται, όπως και η ποιότητα της δουλειάς σου.

Συνειδητοποιείς ότι επιτέλους έχεις τον έλεγχο. Μπορείς να αναγνωρίσεις πότε αισθάνεσαι κουρασμένη και πότε δεν έχεις κίνητρο να κάνεις τα πράγματα που θέλεις. Αντί να “τιμωρείς” τον εαυτό σου ή να επικεντρώνεσαι σε αυτό που πρέπει να κάνεις, προσπάθησε να επανασυνδεθείς με την εσωτερική σου πυξίδα. Kαι καθόρισε τι θέλεις να κάνεις. Τότε αρχίζει η ενεργειακή σου αποκατάσταση! Πως θα το καταφέρεις αυτό;

Έτσι θα γεμίσεις τις ‘μπαταρίες’ της ζωής σου

  • Ένας καλός ύπνος, για αρχή, είναι αρκετός για να σε επαναφορτίσει αρκετά ώστε να κατακτήσεις την επόμενη μέρα.
  • Αν και καμία ποσότητα μάσκας προσώπου ή αφρόλουτρου δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο για την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων. Όμως τα απλά πράγματα μπορεί να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, να δώσεις στον εαυτό σου ένα δώρο «επαναφόρτισης» να αναζωογονηθείς.
  • Άκου μουσική, διάβασε εκείνο το βιβλίο που έχεις αγοράσει εδώ και μήνες και δε βρήκες χρόνο να το διαβάσεις, πήγαινε μια βόλτα στη θάλασσα. Έτσι θα φορτίσεις τις ‘μπαταρίες’ της ζωής σου. Οι καθημερινές μικρές απολαύσεις που ίσως έχεις στερηθεί θα σου επιτρέψουν να συνδεθείς με τις εσωτερικές σου ανάγκες, να ισορροπήσεις και να γαληνέψεις.
  • Πήγαινε διακοπές! Φύγε από την καθημερινότητα που σε πνίγει, ξέχνα ότι έχεις κινητό και άρχισε να μιλάς με τους ανθρώπους. Έχουμε κρυφτεί πίσω από οθόνες υπολογιστών και κινητών και ξεχάσαμε πως είναι η φυσική επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας.
  • Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει κάτι διασκεδαστικό. Αν είσαι εργασιομανής που δυσκολεύεσαι να αφήσεις τον εαυτό σου να κάνει ένα διάλειμμα, προσπάθησε να αφιερώσεις ένα χρόνο που θα κάνεις κάτι που δεν έχει σχέση με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου. Κάτι που θα φορά αποκλειστικά τη διασκέδασή σου. Είτε πρόκειται για ποτά με φίλους είτε για ένα weekend σε κάποιο ξενοδοχείο,  αφιέρωσε χρόνο για να διασκεδάσεις και να απομακρυνθείς από το άγχος.
  • Θυμήσου την αξία της άσκησης! Όταν είσαι πολύ εξαντλημένη, μπορεί να είναι δελεαστικό να καθίσεις μπροστά στην τηλεόραση μετά από μια κουραστική μέρα. ‘Όμως, ίσως και να υπάρχει καλύτερη λύση. Αντί να καθίσεις στον καναπέ, δοκίμασε να βγεις για ποδήλατο ή περπάτημα. Ακόμα κι αν το κάνεις για 20 λεπτά, αυτό μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια.

Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες

Δεν υπάρχουν κανόνες όταν πρόκειται να γεμίσεις τις μπαταρίες της ζωής σου. Δεν υπάρχει καμία φόρμουλα για το πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσεις στην ξεκούραση σου και κανένας κανόνας σχετικά με το τι θεωρείς εσύ ξεκούραση και χαλάρωση. Είναι σημαντικό να επιλέξεις μόνη σου κάτι που σε ηρεμεί και επανατροφοδοτεί την ψυχή σου.

Εάν η αυτοφροντίδα δε σου δίνει την ώθηση που χρειάζεσαι, ψάξε λίγο πιο βαθιά. Το να μιλήσεις με έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή για το πώς αισθάνεσαι δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Αντίθετα είναι ένα σπουδαίο βήμα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ζήσει και να εργαστεί καλύτερα.

Απλές συμβουλές ζωής

Προσωπικά, στους ανθρώπους που ζητούν τη συμβουλή μου για το συγκεκριμένο θέμα δίνω απλές συμβουλές ζωής:

Επαναπροσδιόρισε τις ελπίδες και τα όνειρά σου! Η ελπίδα και η ανυπομονησία για το μέλλον σου σε γεμίζουν με θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία. Δημιούργησε τις εικόνες της ευτυχίας σου, οραματίσου ότι τα έχεις καταφέρει και νιώσε τον ενθουσιασμό να σε κατακλύζει. Κάνε μόνο θετικές σκέψεις! Οι θετικές σκέψεις σου δίνουν ενέργεια και σε  βοηθούν να κάνεις υπέροχα σχέδια. Νιώσε ευγνωμοσύνη! Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, η ευγνωμοσύνη είναι μια ισχυρή πράξη καλοσύνης προς τον εαυτό σου. Έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, αϋπνίας και σωματικών ασθενειών. Η ευγνωμοσύνη ως πρακτική έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά το να το εξασκούμε καθημερινά για ένα δύο επτά μέσα στην ημέρα έχει θεαματική επίδραση στην ψυχολογία μας.

Άφησε πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Μια κοινή πηγή άγχους προέρχεται από την εστίαση σε λάθη που κάναμε. Απεγκλωβίσου από το παρελθόν εστιάζοντας στους στόχους σου για το μέλλον. Εάν ορισμένοι άνθρωποι ή καταστάσεις σου προκαλούν απογοήτευση, κάνε ένα διάλειμμα από αυτούς. Αυτό, θα μπορούσε να σημαίνει να θέσεις ορισμένες σχέσεις σε αναμονή μέχρι να έχεις την ενέργεια να τις αντιμετωπίσεις. Είναι υγιές και απόλυτα φυσιολογικό! Πέρασε χρόνο με την οικογένεια και με στενούς φίλους. Εκπέμπουν εκείνη την καλή ενέργεια που έχεις ανάγκη! Την ενέργεια που σε βοηθά να γεμίσεις τις μπαταρίες της ζωής σου.

Κεντρική φωτογραφία Olia Danilevich.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ