Διαχείριση συναισθημάτων στο χώρο εργασίας

Αν και είναι καλό να είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας και να μην τα καταπιέζουμε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρέπει να τα διαχειριστούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Και κυρίως σε ότι αφορά την εργασία. Οι συναισθηματικές εκρήξεις στη δουλειά μπορεί να οφείλονται σε θέματα που σχετίζονται με την εργασία ή σε στρεσογόνους παράγοντες από την προσωπική ζωή που διαχέονται στην επαγγελματική ζωή. Η διαχείριση συναισθημάτων στο χώρο της εργασίας είναι παράγοντας αξιολόγησης επαγγελματισμού.

Όταν η “κρίση” χτυπάει την πόρτα

Όλοι μας έχουμε ζήσει τουλάχιστον μια κρίση στο χώρο της εργασίας. Άλλοτε το έργο που έχουμε αναλάβει ακυρώνεται μετά από εβδομάδες σκληρής δουλειάς. Άλλοτε ο καλύτερος φίλος και συνάδελφος απολύεται ξαφνικά και άλλοτε ο προιστάμενος αναθέτει περισσότερη δουλειά ακόμα και όταν το πρόγραμμά μας είναι υπερφορτωμένο. Στην προσωπική ζωή, η αντίδρασή μας σε αγχωτικές καταστάσεις συνηθίζεται να εκφράζεται με υψηλούς τόνους, για την αδικία που βλέπουμε μπροστά μας. Αλλά στην εργασία, αυτοί οι τύποι συμπεριφοράς θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την επαγγελματικό μας προφίλ και την παραγωγικότητά μας.

Αν έχεις ισχυρές δεξιότητες διαχείρισης συναισθημάτων, είναι λιγότερο πιθανό να θυμώσεις ή να αγχωθείς, καθώς ανταποκρίνεσαι με ηρεμία στα αρνητικά περιβάλλοντα. Αξιοποιείς τις ικανότητές σου για να επιτύχεις τους στόχους σου και διατηρείς τα κίνητρά σου. Για να μειώσεις την έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων στον χώρο εργασίας, πρέπει να  καταλάβεις τι συνέβη. Προτού αυτά τα συναισθήματα ξεφύγουν από τα όρια. Κάθε συναίσθημα είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και χειρισμό.

Συναισθηματική νοημοσύνη

“Τα άνευ ελέγχου συναισθήματα κάνουν τους έξυπνους ανθρώπους να φαίνονται ανόητοι”. Αυτή η φράση μας εισάγει στη σημασία και την πλήρη αναγνώριση του συναισθηματικού κόσμου μας. Από το 1960, ομάδες ψυχολόγων άρχισαν να ανακαλύπτουν πως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που κάνουν κάποιους ανθρώπους να ξεχωρίζουν και να πετυχαίνουν στον επαγγελματικό τομέα. Αυτά τα στοιχεία δεν ενέπιπταν με τα μέχρι τότε τεστ δεικτών ευφυΐας. Έτσι ανακάλυψαν ότι τα τεστ και οι υψηλές μαθητικές επιδόσεις σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή φοίτηση, δεν επαρκούσαν για να φτάσει κανείς στην επιτυχία.

Η άριστη γνώση ενός αντικειμένου δεν εξασφαλίζει μια επιτυχημένη επαγγελματική ζωή. Παίζουν πολλοι παράγοντες ρόλο για μια σπουδαία καριέρα. Είναι απόρροια γνώσεων, προσωπικότητας, διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων, δυνατότητας λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών, έκφρασης γνώμης και φυσικά αντίληψης και κατανόησης των συναισθημάτων των συνεργατών. Το τελευταίο χαρακτηριστικό, οδήγησε στη δημιουργία του όρου “Συναισθηματική Νοημοσύνη”. Πρόκειται για την ικανότητα να αναγνωρίζεις τα δικά σου συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων. Το να μπορείς να διαχειρίζεσαι και τα δύο και να χρησιμοποιείς αυτή την πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.

Αυτορρύθμιση

Πολλοί από εμάς δεν ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και τα αφήνουμε να καθοδηγούνται από τις παρορμήσεις μας. Έχουμε όμως την ικανότητα αυτοδιαχείρισης και αυτορρύθμισης. Μπορούμε δηλαδή καλλιεργώντας αυτές τις αρετές, αν όχι να ελέγξουμε, να διαχειριστούμε κάθε συναίσθημα και αντίδραση. Αυτή η μορφή αυτορρύθμισης, βασίζεται στην αυτογνωσία και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Μας βοηθά να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από παρορμητικές αντιδράσεις. Η αυτορρύθμιση δεν δημιουργείται ξαφνικά. Αναπτύσσεται στην πρώιμη παιδική ηλικία, στην εφηβεία και αργότερα στην ενηλικίωση. Είναι μια αρετή που μας δίνει την δυνατότητα να ανοίξουμε τις πόρτες στα οφέλη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Σε αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, για παράδειγμα, η συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά στο να αναγνωρίσουμε από που πηγάζουν δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε με λογικό τρόπο.

Διαχείριση συναισθημάτων στο χώρο εργασίας

Μπορείς να “επιλέξεις” τα συναισθήματά σου

Τελευταία, γίνεται όλο και περισσότερος ντόρος για το πολύτιμο EQ στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Δίνοντας βάση στο ανθρώπινο συναίσθημα στο χώρο εργασίας, καλλιεργείται η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και δημιουργείται ένα πιο ευτυχισμένο εργασιακό περιβάλλον.

Εάν αναρωτιέσαι πώς θα μάθεις να χειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και πώς θα “επιλέξεις” τις αντιδράσεις σου σε αρνητικές καταστάσεις, η απάντηση είναι η εξής: Για να είναι αποτελεσματική η συναισθηματική νοημοσύνη, πρέπει να ξεκινήσεις να δουλεύεις με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να βελτιωθείς στον επαγγελματικό στίβο, αν δεν καταλάβεις πώς λειτουργείς αποτελεσματικά σε συναισθηματικό επίπεδο. Τα συναισθήματα είναι φυσιολογικό να σε ακολουθούν ακόμα και στην εργασία. Και είναι στο χέρι σου να μπορέσεις να τους επιβληθείς.


Μάθε περισσότερα για τους τρόπους που θα προωθήσουν την επαγγελματική σου εξέλιξη παρακολουθώντας το διήμερο διαδικτυακό σεμινάριο που θα παρουσιάσω σε συνεργασία με την Avansys Consulting στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024.

Χορηγός επικοινωνίας BEAUTÉmagazine.gr

Για αιτήσεις συμμετοχής κάνε κλικ ΕΔΩ.


Κεντρική φωτογραφία, Cottonbro Studio / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ