Πέντε τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε
Το στρες στη ζωή μας είναι (δυστυχώς) αναπόφευκτο. Ενίοτε είναι χρήσιμο για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάποιες υποχρεώσεις. Όταν, όμως το άγχος γίνεται μέρος της ρουτίνας μας σε μακροχρόνια βάση, τότε μυαλό και σώμα καταπονούνται. Υπάρχουν όμως τρόποι να το αντιμετωπίσουμε κι έχουμε ήδη μιλήσει για τη σημασία της συνειδητότητας στην καθημερινότητά μας. Ας δούμε πέντε τρόπους να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να πάψουν να μας φοβίζουν οι καταστάσεις.
01 Διαλογιστείτε για να απομακρυνθείτε από τις αρνητικές σκέψεις. Οι σκέψεις μας μπορούν να γίνουν ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού μας, όταν κανονικά πρέπει να είναι οι σύμβουλοί μας για αυτοβελτίωση. Όταν είμαστε αντιμέτωποι με μία αρνητική κατάσταση έχουμε την τάση να φέρνουμε την καταστροφή. Αυτό γίνεται γιατί οι σκέψεις μας δίνουν υπερβολική διάσταση στο εκάστοτε πρόβλημα. Έτσι, όταν τους δίνουμε βάση, αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους.
Όταν νιώθετε πως το μυαλό σας «χοροπηδάει», καθίστε και κάντε διαλογισμό. Ο διαλογισμός της συνειδητότητας μειώνει τις αρνητικές σκέψεις και μπορούμε έτσι να παρατηρήσουμε τις σκέψεις μας αντί να τις αφήσουμε να μας επηρεάσουν. Με διαλογισμό ενός με πέντε λεπτών σε καθημερινή βάση κι εστιάζοντας στην αναπνοή κι ένα σημείο αναφοράς, θα δείτε πως αυτές οι σκέψεις θα ξεκινήσουν να απομακρύνονται.
02 Επαναλάβετε θετικές επιβεβαιώσεις προς τον εαυτό σας. Όσο πιο συχνά ακούμε κάτι, τόσο πιο εύκολο είναι και να το πιστέψουμε. Ειδικά όταν πρόκειται για όσα μας λένε οι φίλοι, οι συνεργάτες, ο εργοδότης, η οικογένεια, ακόμη κι ο ίδιος μας ο εαυτός.
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε την επιλογή του τι θα πιστέψουμε αντιμετωπίζοντας τα αρνητικά μηνύματα που εισπράττουμε. Επιλέξτε δύο ή τρεις θετικές επιβεβαιώσεις κι επαναλάβετέ τις στον εαυτό σας σε καθημερινή βάση ή όποτε βρίσκεστε σε μία στρεσογόνο κατάσταση. Πείτε, για παράδειγμα, «μπορεί να χειριστώ ό,τι μου τύχει» ή «είμαι δυνατός/ή, ικανός/ή». Μπορεί στην αρχή να σας φανεί αναποτελεσματικό, αλλά η επανάληψη γεννά τη συνήθεια. Και με τον καιρό, η συνήθεια αυτή προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση ευφορίας.
03 Προκαλέστε τη φυσική τάση στις αρνητικές σκέψεις. Ο εγκέφαλός μας έχει την προδιάθεση να εστιάζει στο αρνητικό. Αυτό δεν είναι άλλο από μία τακτική επιβίωσης που περνά σε κάθε γενιά. Είναι φυσικό, λοιπόν, να εστιάζουμε σε ο,τιδήποτε νιώθουμε πως δεν πάει καλά. Είναι η γνωστή αίσθηση του «flight-or-fight».
Το ότι σκεφτόμαστε το αρνητικό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει και να το πιστεύουμε. Οι σκέψεις μας δεν είναι δεδομένα, οπότε προκαλέστε τις αρνητικές σκέψεις και βάλτε σε σειρά τους λόγους για τους οποίους αυτοί είναι αναληθείς. Αν, για παράδειγμα, αποτύχετε στην πρώτη σας προσπάθεια σε κάποιον στόχο, αυτό δε σημαίνει πως είστε αποτυχημένος/η. Αντίθετα, έχοντας μία άλλη προσέγγιση στο στόχο σας, προσπαθήστε ξανά.
04 Επιλέξτε κάτι που απαιτεί την πλήρη προσοχή σας. Οι αντιπερισπασμοί έχουν δυναμική. Όταν είμαστε αγχωμένοι, τείνουμε να εστιάζουμε και να υπεραναλύουμε τις καταστάσεις, αντί, λοιπόν, να ξοδέψετε την ενέργειά σας για να μπείτε σε αυτόν το φαύλο κύκλο, βρείτε μία δημιουργική διέξοδο που απαιτεί προσήλωση. Ζωγραφίστε, γράψτε, ακόμη και μία κατασκευή με LEGO είναι ιδανική. Βρείτε μία δραστηριότητα για να σας αποσπάσει απ’ ό,τι σας απασχολεί και βασιστείτε σε αυτήν όποτε νιώθετε πιεσμένοι.
05 Να είστε ευγνώμονες. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρνητικές σκέψεις, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε κι όσα πηγαίνουν καλά στη ζωή μας. Το να αναλογιζόμαστε όσα καλά έχουμε, έστω και για λίγα λεπτά μέσα στη μέρα, εξισορροπεί το άγχος που μας βγαίνει.
«Προγραμματίστε» το μυαλό σας ώστε να είστε πιο αισιόδοξοι νιώθοντας περισσότερη ευγνωμοσύνη για όσα καλά έχετε. Γράψτε τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνώμονες μόλις νιώσετε πως οι καταστάσεις σας καταβάλλουν και δείτε αμέσως πως αυτές θα σας φανούν «μικρές»!
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου